I jeszcze jedno pytanko do Drogich Kolegów :)

0

Zrobilem "ksiege gosci" na mysqlu.
Dane wyswietlane w postaci tabelki, gdzie w ostatniej kolumnie znajduje sie link do skaoswania tego rekordu przy ktorym jest link:

KASUJ

pod iddel przypisawana jest unikalna, niepowtarzalna wartosc ID rekordu.
i teraz po nacisnieciu linku rekord jest kasowany, strona sie odswierza ale rekord nadal jest widoczny w tabelce, dopiero po nacisnieciu tego samego KASUJ po raz drugi rekord znika . Na koncu pliku jest:
if($stan=='del') {
$zapytanie2="DELETE FROM kniga WHERE id=$iddel";
$wynik2 = mysql_query($zapytanie2);
echo "Rekord o id=$iddel został skasowany !";
}
Wiecie moze w czym problem?

0

Wiecie moze w czym problem?

a dane wyświetlasz przed tym kodem do kasowania czy po ?
bo jak przed to chyba logiczne a jak po to wklej więcej kodu.

0

a dane wyświetlasz przed tym kodem do kasowania czy po ?
bo jak przed to chyba logiczne a jak po to wklej więcej kodu.

teraz zaczynam jarzyc :) bo dane kasuje na samym koncu , i zmylilo mnie to ze cala stron ajakby sie przeladowywala a tak naprawde ona sie nie przeladowywuje czy dobrze mysle ? i dopiero jak faktycznie sie stronka odswierzy to rekordzik znika.
Ale zrobilem to tak ze kolo rekordu nie wyswietlam linka tylko formularzy o jednym ukrytym polu w ktorym zapamietuje ID rekordu i button kasuj ktory wysyla rekord o danym ID do skasowania i odswierza Od razu stronke.

Mam przy okazji jeszcze jedno pytanko, mianowicie:
Tak wyswietlam sobie cala baze w postaci tabelki:

while($wiersz = mysql_fetch_array($wynik))
{
echo " ".$wiersz['id']."
".$wiersz['autor']."
".$wiersz['data']." itd......

Natomiast ostatnia kolumna to wlasnie formularz ukryty i teraz mam problem bo w pole VALUE przycisku Submit za kazdym przebiegiem petli musze wstwic kolejne ID czyli : $wiersz['id'] u mnie.
Ale teraz mam problem ze gdy napisze:

$id_tymczas= $wiersz['id'];

ale :

nie chodzi, pewnie chodzi o jakies znaki specjalne w tym wyrazeniu , probowalem $wiersz['id'] ale za kazdym razem echo.
Jak to trzeba poprawnie wpisac na pewno sie da.
Pozdrowka

0

Jak to trzeba poprawnie wpisac na pewno sie da.
Pozdrowka

najładniej jak dla mnie jest

echo 'bla bla' . $tablica['key'] . 'bla bla';

ale da się:

echo "bla bla $tablica[key] bla bla";

tyle że bez ' w tablicy asocjacyjnej

0

Juz wiem jak ma byc:

Sie mozna pogubic w tych cudzyslowiach :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0