Ktoś używał DcPCryptV2 pod delphi 10.3?

Odpowiedz Nowy wątek
2019-07-18 09:01
0

Witam ktoś może z was używał tego komponentu pod delphi 10.3 ?
Znalazłem ten komponent do wersji Delphi 10.2 zainstalowałem.

Skopiowałem przykładowy kod z dokumentacji

procedure TFormMD5.Button1Click(Sender: TObject);
var key:string;
begin
 key:='123Haslo321#';
 DCP_rc41.InitStr(key,TDCP_sha1);
 Memo1.Lines.Add(DCP_rc41.EncryptString(EditMD5.Text));
end;

procedure TFormMD5.ButtonSHA256Click(Sender: TObject);
var key:string;
begin
 key:='123Haslo321#';
 DCP_rc41.InitStr(key,TDCP_sha1);
 Memo1.Lines.Add(DCP_rc41.DecryptString(EditSHA256.Text));
end;

Pod delphi 7 wszystko działa poprawnie koduje i dekoduje tekst
ktoś wie czemu to nie działa pod delphi 10.3

edytowany 2x, ostatnio: furious programming, 2019-07-18 15:59
Mnie ta biblioteka nie chciała działać i używam zamiast tego FlyUtilsEncrypt - MariuszJ 2019-07-23 16:34

Pozostało 580 znaków

2019-07-18 09:40
0

Co to znaczy nie działa?


Pozostało 580 znaków

2019-07-18 09:48
0

Nie odkodowuje poprawnie tekstu

Pozostało 580 znaków

2019-07-18 09:50
1

Tyle mogłem się przecież sam domyślić.

Co to znaczy nie odkodowuje poprawnie?
Skoro niepoprawnie, to jakie wyniki otrzymujesz?

No i przede wszystkim: dlaczego muszę Cię ciągnąć za język? Po prostu wrzuć przykłady, powiedz tutaj wychodzi tak i tak, a miało być tak i tak etc.


edytowany 3x, ostatnio: Patryk27, 2019-07-18 09:55

Pozostało 580 znaków

2019-07-18 16:01
2

jak nic coś z kodowaniem znaków. W nowym Delphi string na platformie Win32 jest wewnętrznie przedstawiany jako UnicodeString. Użyj jako klucza np. zmiennej typu ShortString. Może pomoże.
http://docwiki.embarcadero.com/RADStudio/Rio/en/StringTypes(Delphi)

Pozostało 580 znaków

2019-07-18 19:27
2
Bartosz Mikołajczyk napisał(a):

/ciach/

Pod delphi 7 wszystko działa poprawnie koduje i dekoduje tekst

Aaaa... to dużo tłumaczy ;-)

ktoś wie czemu to nie działa pod delphi 10.3

Ktoś pewnie wie.
Podmień sobie typ zmiennych ze string na AnsiString i daj znać.

Pozostało 580 znaków

2019-07-19 13:11
0

Sorki wszystko działa w kodzie literówkę zrobiłem i za szybko posta napisałem. Dzięki za pomoc. Przepraszam was za poświęcony czas. Moderatora proszę o skasowanie posta

edytowany 1x, ostatnio: Bartosz Mikołajczyk, 2019-07-19 13:19
Co to jest skalowanie posta? :-) - Patryk27 2019-07-19 13:17
Nie ma co kasować ! Forum robi też za ścianę wstydu ;) - Adamek Adam 2019-07-19 13:17

Pozostało 580 znaków

2019-07-19 16:49
0
Bartosz Mikołajczyk napisał(a):

Moderatora proszę o skasowanie posta

Zamiast kasować wątek (co swoją drogą nie ma sensu, bo nikomu jego istnienie nie przeszkadza), lepiej by było gdybyś pokazał działający fragment kodu. W ten sposób pokażesz że faktycznie błąd leżał po Twojej stronie, a każdy kto w przyszłości trafi tutaj z wyszukiwarki, będzie mógł zapoznać się z działającym przykładem użycia tej biblioteki. Będzie to miało o wiele większą wartość, niż zatarcie śladów po swoim błędzie.


Podejrzewam, że działającym byłby kod podany na początku gdyby podczas testów operował na tym samym Edit. - kAzek 2019-07-19 17:40
Pewnie tak, jednak dobry zwyczaj nakazuje podzielenie się działającym rozwiązaniem po jego znalezieniu. - furious programming 2019-07-19 17:45

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0