Usuwanie tekstu z RichEdit

0

Witam
map w richedit dane w następującym formacie:
1;18.03.1996;4;9;10;16;21;22;23;26;27;34
i chcę usunąć dwie pierwsze wartości oddzielone między sobą ';'
1;18.03.1996;/(i to chciałbym usunąć)
( we wszystkich wierszach)
jak to zrobić?

sposób podany wczesniej przez dryobates nie jest skuteczny...

0

sposób podany wczesniej przez dryobates nie jest skuteczny...

A teraz gra?

var
p: Integer;
s: string;
begin
s := RichEdit1.Lines.Text;
p := Pos(';', s);
Delete(s, 1, p);
p := Pos(';', s);
Delete(s, 1, p);
RichEdit1.Lines.Text := s;
end;

0

GRA :)
Dzięki Dryobytes

I jeszcze jedno pytanie w jaki sposób przerobic to na pętle żeby usuwało tak dane ze wszystkich wierszy?

0

I jeszcze jedno pytanie w jaki sposób przerobic to na pętle żeby usuwało tak dane ze wszystkich wierszy?

var
p, i: Integer;
s: string;
begin
for i := 0 to RichEdit1.Lines.Count-1 do
begin
s := RichEdit1.Lines[i];
p := Pos(';', s);
Delete(s, 1, p);
p := Pos(';', s);
Delete(s, 1, p);
RichEdit1.Lines[i] := s;
end;
end;

0

Wielkie Dzięki Dryobytes [browar]

Mam jeszcze jedno (już ostatnie pytanie) w jaki sposób policzyć ilość wystąpień danej liczby od wiersza 200 do 300 i umieścić wynik w valuelisteditor ?

liczby są oddzielone ';'

Z góry dziękuje i już nie zawracam głowy.... [cya]

0

Witam,

Skorzystałem z tego kodu, ale w moim przypadku, kiedy znajdę w wierszu jakiś znak, muszę usunąć cały wiersz.. jak to zrobić ?

Pozdr.
Maciek

0
katalonia napisał(a)

Witam,

Skorzystałem z tego kodu, ale w moim przypadku, kiedy znajdę w wierszu jakiś znak, muszę usunąć cały wiersz.. jak to zrobić ?

Pozdr.
Maciek

  1. Popatrzeć na właściwości i metody jakie ma RichEdit.
  2. Pomyśleć około minuty.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1