[Delphi] Przeszukanie folderu

0

Mam w folderze 'dane' nieznaną liczbę plików bas o strukturze nazwy: np. 0071a16.bas (masaka wygląda tak: iiikknn.bas, gdzie 'iii' to identyfikator, 'kk' i 'nn' to wskaźniki).

Musze przeszukać folder dane, i dodać wszystki identyfikatory pplików do Comboboxa. Wiem mniej więcęj jak to zrobić, ale działa to potwornie wolno. Aha, do combo nie mogą trafić dwa te same identyfikatory...

przykladowe pliki w folderze:

0071a16.bas
0071d31.bas
0053f13.bas
0011d4n.bas

a efekt końcowy w combo powinien być dla nich:
001
005
007

Pomóżcie

0

Jako maskę przy FindFirst daj:
???????.bas i wyszukuj po kolei dodając, jeżeli nie ma jeszcze wpisu. Innego sposobu nie znajdziesz chyba.

0

Jako maskę przy FindFirst daj:
???????.bas i wyszukuj po kolei dodając, jeżeli nie ma jeszcze wpisu. Innego sposobu nie znajdziesz chyba.

Ale do Combo mają trafić tylko 3 pierwsze znaki z nazwy pliku

0

Ale do Combo mają trafić tylko 3 pierwsze znaki z nazwy pliku

uses
StrUtils;

ComboBox.Items.Add(LeftStr(Sr.FileName, 3));

A przed dodaniem trzeba sprawdzić czy jest. To co napisałem to trochę za szybko. Ew. DeleteDuplicates czy coś takiego.

0

Dawaj tak:
ComboBox.Items.BeginUpdate;
{... wyszukiwanie i dodawanie nazw}
ComboBox.Items.EndUpdate;

0

Znalazłem inne rozwiązanie, w oparciu o pomoc dryo. Napisałem prockę, która to robi

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1