[Delphi] Tworzenie folderu

0

Jak stworzyć folder np. c:\folder1\folder2 w przypadku gdy nie istnieje folder c:\folder1? Nie mogę stworzyć po prostu dwóch folderów, przynajmniej nie ręcznie, musi być full automat. Mam nadzieję że ktoś zrozumiał o co mi chodzi.

--

Delphi 6

Pozdrówka

0

A nie moze byc:
mkdir('c:\folder1');
mkdir('c:\folder1\folder2');
Cos mi sie wydaje ze to za proste zebys na to nie wpadl :-) --pozdrawiam PEDROS {hello}

Szukasz pomocy - najszybsza na ircu
#4programmers.net

Delphi6 Personal

0

No niestety :( musiałbym bardzo mieszać w programie żeby takie coś zrobić. Nie ma może funkcji, która tworzy folder niezależnie od istnienia wyższych folderów? Ew. jakiś kodzik rozbijający to i tworzący wszystkie foldery po kolei?---------------------------
Delphi 6

Pozdrówka

0

thenkles napisał:
No niestety :( musiałbym bardzo mieszać w programie żeby takie coś zrobić. Nie ma może funkcji, która tworzy folder niezależnie od istnienia wyższych folderów? Ew. jakiś kodzik rozbijający to i tworzący wszystkie foldery po kolei?

Troche to naciągane ale zrobiłem jak umiałęm :)

procedure new_mkdir(s: string);
var
Katalogi: TStringList;
Katalog: String;
I, V: Integer;
begin
Katalogi := TStringList.Create;
while Pos('\', s) &gt 0 do
begin
Katalogi.Add(Copy(s, 1, Pred(Pos('\', s))));
Delete(s, 1, Pos('\', s));
end;
Katalogi.Add(s);
for I := 0 to Pred(Katalogi.Count) do
begin
Katalog := Katalogi.Strings[0];
for V := 1 to I do
Katalog := Katalog + '\' + Katalogi.Strings[V];
MkDir(Katalog);
end;
Katalogi.Free;
end;

no i działa tylko na ścieżki z użyciem '\' a nie '/'
najlepiej gdzieś jeszcze na początku pozamieniać wszystkie '/' na '\'
albo ich nie stosować--__________________________________
Pozdrawiam...
piechnat

0

Jest coś takiego jak:
ForceDirectories(path);
Tworzy wszystkie katalogi na ścieżce. Trzeba tylko dołączyć plik nagłówkowy - nie pamiętam jaki, ale jest w helpie.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1