[Delphi] pobranie informacji z folderu drukarek

0

Jak, oraz jakie informacje mogę porać z folderu drukarki?

Modyfikuje obecnie moduł odpowiedzialny za wydruki (a jest to automat który okresowo drukuje co tam jest do drukowania) i pojawił się problem optymalizacji czasu wydruku.. Niestety, specyfika 'firmy' jest taka, że pod koniec dnia pracy pojawia się konieczność wydrukowania około 2000 wydruków. Nie wystarcza już jedna szybka drukarka, trzeba zmniejszyć czas pracy ludziom bo mają już dość nadgodzin i siedzenia w robocie...

Pojawiła się więc koncepcja rozdzielenia wydruków na dwie drukarki. Ponieważ wydruki muszą być potem dostarczone do klientów pogrupowane, nie można pójść na łatwiznę i drukować dokumenty na przemian - jeden na drukarkę A, drugi na B itd... Nie jest również stała liczba wydruków dla danego klienta, zmienia się ona praktycznie każdego dnia....

Mogę oczywiście 'zapamiętywać' ile stron poszło na którą drukarkę, ale chciałbym czegoś bardziej 'eleganckiego' - mianowicie sprawdzać ile dokumentów oczekuje na każdej z drukarek i na tej podstawie podejmować decyzje gdzie kierować wydruk. W czasie drukowania personel wykonuje pewne inne czynności, nie zawsze więc zauważy ktoś że brakło papieru w drukarce - pomijając już możliwość pobrania przez program tej informacji i wywołanie 'alarmu', można po prostu kierować wydruki na drugą drukarkę, póki ktoś nie dołoży papieru...

No to ogólnie chyba problem nakreśliłem, czym więcej informacji 'wydrę' z folderu drukarki, tym więcej zdziałam w kierunku optymalizacji...

0

http://msdn2.microsoft.com/en-us/library/ms536027.aspx
http://msdn2.microsoft.com/en-us/library/ms535514.aspx
http://msdn2.microsoft.com/en-us/library/ms535784.aspx

i ogólnie http://msdn2.microsoft.com/en-us/library/ms535737.aspx

a żeby Ci ślinka pociekła to masz kawałek z MSDNa :p

Status
Specifies the job status. This member can be one or more of the following values. Value Meaning
JOB_STATUS_BLOCKED_DEVQ The driver cannot print the job.
JOB_STATUS_COMPLETE Windows XP and later: Job is sent to the printer, but the job may not be printed yet. See Remarks for more information.
JOB_STATUS_DELETED Job has been deleted.
JOB_STATUS_DELETING Job is being deleted.
JOB_STATUS_ERROR An error is associated with the job.
JOB_STATUS_OFFLINE Printer is offline.
JOB_STATUS_PAPEROUT Printer is out of paper.
JOB_STATUS_PAUSED Job is paused.
JOB_STATUS_PRINTED Job has printed.
JOB_STATUS_PRINTING Job is printing.
JOB_STATUS_RESTART Job has been restarted.
JOB_STATUS_RETAINED Windows Vista and later: Job has been retained in the print queue following printing.
JOB_STATUS_SPOOLING Job is spooling.
JOB_STATUS_USER_INTERVENTION Printer has an error that requires the user to do something.

0

Dzięki... a nie masz czegoś po rosyjsku? ;)

No i pozwalam sobie zwrócić uwagę na pierwsze słówko w treści mojego pytania :/

0
Za Horyzontem napisał(a)

Dzięki... a nie masz czegoś po rosyjsku? ;)

może kiedyś MSDN będzie w tym języku. Na razie niestety trzeba kupić słownik i działać. Chociaż z drugiej strony w Rosji jest wielu dobrych programistów więc jak zaznaczysz w googlach, żeby na rosyjskich stronach szukał na pewno coś znajdziesz

No i pozwalam sobie zwrócić uwagę na pierwsze słówko w treści mojego pytania :/

ośmielę się delikatnie zauważyć, że po wpisaniu do googla "printer number waiting job" w pierwszym linku masz gotowy kod, co prawda w VB ale to jest kilka linijek i to dość zrozumiałych i z komentarzami.

0

Po co więc forum? Nie wystarczy link do Google? ;)

0

słuchaj nie chce ci się tego szukać|pisać|myśleć|cokolwiek to powiedz otwarcie to podam ci stawkę godzinową i nie będziemy się w podchody bawić.
Zauważ, że to ty masz problem a ja poświęcam swój czas z dobroci serca, żeby pomóc ci znaleźć rozwiązanie. Szczerze to mnie wali czy sobie poradzisz czy nie bo mnie twój problem nie dotyczy a jak go rozwiążesz to i tak nic z tego nie będę miał w przeciwieństwie do ciebie więc przestań jęczeć jak skrzywdzone dziecko i sobie zapracuj na wypłatę...

0
Za Horyzontem napisał(a)

Po co więc forum? Nie wystarczy link do Google? ;)

Po to aby np. w gąszczu informacji (np. w MSDN) zawęzić Ci program poszukiwań np. linkiem. Nie wiem czy wiesz ale czyste kodowanie to zaledwie ułamek pracy programisty.

0

Oczywiście, macie 100% racje, zapomniałem przez chwile że to forum programistyczne, gdzie właśnie tak się odpowiada na pytania.. Taka lokalna specyfika... Po co tylko w bbcodach opcja '[ code ]'?

Pozostaje z wyrazami etc, etc...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1