TStringList DelimitedText i #13#10 = AccesViolation

0

mam stringlist

CustomerNumbertLis := TStringList.Create();
CustomerNumbertList.Sorted     := True;
CustomerNumbertList.Duplicates := dupIgnore;
CustomerNumbertList.Delimiter := ',';
CustomerNumbertList.QuoteChar := #0;

Następnie gdzieś w pętli dodaje kolejne linie:

CustomerNumbertList.Add(ds_customer.FieldByName('nr').AsString);

i na końcu wyświetlam komunikat

ShowMessage(CustomerNumbertList.DelimitedText);

Problem w tym że kiedy tych linii w liście jest dużo, to komunikat wychodzi poza szerokość ekranu.
Więc w pętli zrobiłem tak:

if (CustomerNumbertList.Count > 0) and  (CustomerNumbertList.Count mod 12 = 0)  then
        CustomerNumbertList.Add(#13#10 + ds_customer.FieldByName('nr').AsString)
   else
        CustomerNumbertList.Add(ds_customer.FieldByName('nr').AsString)

i teraz na linii ShowMessage(CustomerNumbertList.DelimitedText) mam AccesViolation.

Poradzicie coś?

1
Pele2 napisał(a):
if (CustomerNumbertList.Count > 0) and  (CustomerNumbertList.Count mod 12 = 0)  then
        CustomerNumbertList.Add(#13#10 + ds_customer.FieldByName('nr').AsString)
   else
        CustomerNumbertList.Add(ds_customer.FieldByName('nr').AsString)

Nie dodawaj frazy #13#10 do listy, bo to zbyteczne – przecież i tak wszystkie dodane do listy linie trzymane są osobno. Gdybyś budował jeden ciąg znaków to wtedy przydałby się jakiś separator, jednak użycie listy samo z siebie go nie wymaga:

if CustomerNumbertList.Count mod 12 = 0 then
  CustomerNumbertList.Add(ds_customer.FieldByName('nr').AsString);

i teraz na linii ShowMessage(CustomerNumbertList.DelimitedText) mam AccesViolation.

Sprawdź czy przepisanie CustomerNumbertList.DelimitedText do pomocniczej zmiennej łańcuchowej powiedzie się, czy spowoduje wywołanie tego samego wyjątku. Bo póki co nie wiadomo czy problemem jest DelimitedText, czy ShowMessage (choć obstawiam, że ten pierwszy).

Jeśli referencja listy jest utworzona oraz wszystko wcześniej zrobiłeś prawidłowo, to AV sugeruje wewnętrzny błąd tej klasy. Spróbuj celowo zepsuć tę listę, dodając do niej różne wartości z frazami #13#10 – może odkryjesz coś ciekawego.

0

zmień QuoteChar na coś innego zamiast #0 i wtedy powinno zadziałać

ale lepiej pokazywany string stwórz po prostu łącząc w pętli kolejne wartości, zamiast używać DelimitedText, wtedy możesz samodzielnie ustalać długość linii

0

Przypisanie DelimitedText do zmienne też powoduje błąd. Już nawet najechanie kursorem pokazuje hinta z treścią unreachable statement. Ale wpadłem na inny pomysł.

Zamiast:

stringlist.add(#13#10 + 'tekst')

wpisuję:

stringlist.add('**' + 'tekst')

a póżniej:

ShowMessage(StringReplace(stringlist.DelimitedText,'**',#13#10,[rfReplaceAll, rfIgnoreCase]))
0

W dalszym ciągu nie rozumiem po co dodajesz własny separator przed wartościami w metodzie Add. Nie potrzebujesz go, bo DelimitedText i tak zwróci ciąg znaków, w którym linie zostaną rozdzielone znakiem z właściwości Delimiter.

Tak więc jeśli chcesz w słupku wyświetlić wszystkie pozycje z listy, to wpisz do właściwości Delimiter znak #10 i normalnie dodawaj dane do listy. Na koniec przekaż DelimitedText do ShowMessage i gotowe.

Sekwencja CRLF nie jest wymagana jako separator linii w ShowMessage czy MessageBox – wystarczy samo LF.

0

ale ja nie chcę ich wyświetlać w słupku jeden pod drugim tylko po klika w każdej linii (tutaj po 12).

0

To buduj ciąg znaków, a nie listę – łatwiej będzie, a wyjątków nie uświadczysz.

W dalszym ciągu wygląda na to, że metoda DelimitedText jest popsuta, bo absolutnie nie powinna powodować wyjątków, nawet jeśli do listy dodane zostały dane ze znakami kontrolnymi. Pasowało by to zgłosić, aby się upewnić.

0

Spróbuj ustawić

CustomerNumbertList.StrictDelimiter := True;

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1