Darmowe Delphi 10.1 Berlin Starter Edition

Odpowiedz Nowy wątek
2016-08-23 11:20
hnb
7

Embarcadero zorganizowało czasową promocję na darmowe Delphi (podobną jak dla C++ Buildera jakieś dwa miesiące temu). Chwilowo zamiast €398.52 kosztuje €0.00. Link gdzie można zarejestrować/pobrać swój darmowy egzemplarz:

https://www.embarcadero.com/p[...]/starter/promotional-download


NewPascal.org

Pozostało 580 znaków

2018-05-05 23:59
0

@Mr.YaHooo:

Tylko, że pamiętaj. EULA nie może być niezgodna z naszym prawem. Ktoś sobie może zażyczyć wglądu do Twoich dokumentów finansowych. Może sobie żądać, a Ty nie masz takiego obowiązku udostępniania tych danych. Zatem nie mam pojęcia jak oni chcą ten punkt egzekwować.

Obowiązku nie mam, ale też nie mam obowiązku zgadzania się na EULA i instalowania tej wersji Delphi.

O ile pewne zapisy (np. obowiązek złożenia ofiary z dziewicy albo przesłania swojej nerki producentom aplikacji) są niedopuszczalne i żadna akceptacja "dawcy" tej nerki tego nie zmieni, to dobrowolna zgoda na przesłanie dokumentów finansowych jest czymś, co nie jest niezgodne z prawem. Zasadniczo - masz możliwość zgodzić się na te zapisy i korzystać z wersji darmowej, albo nie wyrazić zgody i wydać 2tysiące Euro. Ale jeśli ktoś zaakceptował warunki licencji (które w żaden sposób nie naruszają obowiązującego w Polsce prawa) to potem powinien ich przestrzegać.


That game of life is hard to play
I'm gonna lose it anyway
The losing card I'll someday lay
So this is all I have to say
Pokaż pozostałe 5 komentarzy
No może i by było.. ale z tego co się orientuję, oni tworzą tę aplikację nie dla popularności, ale dla kasy ;) - cerrato 2018-05-09 22:16
@cerrato tylko jakoś reszta też to robi dla kasy, a mają darmowe wersje Community, czy jakoś podobne. - Mr.YaHooo 2018-05-10 20:28
OK - ale na ogół gdzieś w licencjach tych "darmowych" wersji są pewne haczyki - ograniczona funkcjnalność, konieczność informowania/chwalenia się, że korzystasz z wersji darmowej, ograniczenie licencji jedynie do osób prywatnych a nie firm lub inne tego typu rzeczy (jak chociażby warunek finansowy w przypadku Delphi). Inaczej nikt by nie kupował aplikacji za tysiące Ojro, skoro masz DOKŁADNIE to samo za free. - cerrato 2018-05-10 21:50
@cerrato Oczywiście, że tak. Tylko popatrz jak to zrobił Microsoft. Tu warunki finansowe są dość duże :) A to przekłada się np. na popularność. Można nie dawać źródeł oraz bardziej zaawansowanych komponentów. Ludzie przyzwyczają się, polubią. Wtedy zarobią nieco $ będą robić coraz bardziej zaawansowane rzeczy. I wtedy nawet z chęcią kupią wersję płatną dla samych źródeł/komponentów, ponieważ czasem jest ono potrzebne. To dobra strategia. Najpierw ludzie zobaczą, że mamy dobry produkt. A jako, że apetyt rośnie w miarę jedzenia, więc na początku starcza wersja darmowa. - Mr.YaHooo 2018-05-12 12:33
A potem się kupuje płatną. Co więcej nie można żyłować w nieskończoność garstki klientów dając gigantyczne ceny. Niestety Delphi jest drogie. Do tego trzeba kupić pakiet FireDAC bo to co jest w standardzie daje możliwość łączenia się tylko do lokalnych baz, więc kolejne $ trzeba płacić. - Mr.YaHooo 2018-05-12 12:35

Pozostało 580 znaków

2018-05-06 01:13
Brunatny Jeleń
0

Wypatrzyłem w Lazarusie kontrolki ORCA

Używam zamiennie nazwy Lazarus i CodeTyphon (CodeTyphon to taki Lazarus z już doinstalowanymi dodatkowymi komponentami),
chyba że o czymś nie wiem.
W samym czystym Lazarusie tych komponentów rzeczywiście nie ma ale pewnie można doinstalować.
CodeTyphon z pilotlogic.com
Przykłady zastosowania ORCA w CodeTyphon są w katalogu:
:\codetyphon\CodeOcean\pl_ORCA\samples\

Pozostało 580 znaków

2018-05-25 21:13
Brunatny Jeleń
0

Przepraszam za post pod postem,
tym razem będzie na temat, przynajmniej na początku.

Mam wersję 10.2 update3 Starter (jest nadal dostępne za free).
Porażka nr 1. Jakiś myśliciel wymyślił że pod dużą zieloną strzałką będzie uruchomienie kodu bez debuggingu
(za to odpowiada ta mniejsza strzałeczka ale)
Porażka nr 2. Nie ma podświetlania wartości zmiennej w oknie kodu podczas debuggingu kodu,
można wprawdzie zrobić to w Watch List, ale zmienne trzeba jeszcze raz tam zdefiniować (nazwać). Utrudnienie.
Optymistycznie zakładam że miało to na celu nie używanie zmiennych zdefiniowanych a nieużywanych.
Szybko się kompiluje, środowisko stabilne. Tylko 32bit.
Operacje na plikach z polskimi znakami w nazwie/spacjami. Duży plus.

Testowałem też w międzyczasie Lazarusa ostatniego
64bit to duży plus (mam do czynienia z dużymi plikami).
Podświetlanie wartości zmiennych przy debuggingu ok, mogło by być trochę szybsze.
Tryb zgodności z Delphi, plus (bo dawno temu zaczynałem w Delphi)
Konwertowanie projektu z Delphi, plus
Instalator komponentów online, plus
Multiplatformowość, jest zaletą na pewno, ale ja poruszam się póki co w Windows
Polskie znaki w przekazywaniu nazw plików, okna dialogowe MessageBox, tu na początku nie było łatwo

Szczególne podziękowania dla niejakiego Azarien w kooperacji z furious programming
za metodę pwidechar(unicodestring(polski_string)) w Lazarus. Jest niezawodna jeśli się przekazuje nazwy plików w procedurach.
Tą metodę myślę należało by gdzieś przypiąć, odnośnie Lazarusa i Windows.
I opisać kiedy warto/należy jej używać.

Pozdrowienia
Brunatny Jeleń

Pozostało 580 znaków

2018-05-25 22:16
0
Brunatny Jeleń napisał(a):

Podświetlanie wartości zmiennych przy debuggingu ok, mogło by być trochę szybsze.

Masz na myśli hint z opisem zawartości zmiennej w edytorze kodu podczas debugowania? Fakt, jest to bardzo przydatna funkcja, jednak czasem dane przedstawia w dziwny sposób.

Multiplatformowość, jest zaletą na pewno, ale ja poruszam się póki co w Windows

Nie rozumiem dlaczego w ten sposób postrzegasz możliwość kompilacji kodu na różne platformy. Jest ona opcjonalna – bez problemu możesz pisać w Lazarusie kod wyłącznie pod jedną platformę, używając dedykowanych dla niej modułów.

Możesz używać zawartości np. modułów LCLType, LCLIntf, LCLProc itd. aby kod był przenośny, ale możesz też używać od razu modułów Windows czy Messages – nie ma problemu.

Szczególne podziękowania dla niejakiego Azarien w kooperacji z furious programming
za metodę pwidechar(unicodestring(polski_string)) w Lazarus. Jest niezawodna jeśli się przekazuje nazwy plików w procedurach.

Główne podziękowania dla @Azariena – kiedyś zasugerował mi taką konstrukcję i używam jej do dziś, bo działa bezbłędnie w połączeniu z unikodowymi funkcjami z WinAPI (z sufiksem W).

Można też skorzystać z funkcji z sufiksem A i rzutować jako PChar(UTF8ToWinCP(Value)) i też będzie działać prawidłowo – trzeba tylko dodać do uses moduł LazUTF8 z pakietu LCL.

Tą metodę myślę należało by gdzieś przypiąć, odnośnie Lazarusa i Windows.

Mam ją w głowie – wystarczy zapytać. ;)


edytowany 4x, ostatnio: furious programming, 2018-05-25 22:18

Pozostało 580 znaków

2018-05-25 23:41
Brunatny Jeleń
0

Powracając jednak do komercyjnego aspektu korzystania z wersji Starter,
wykoncypowałem w pewnym momencie że główną aplikację przygotuję w Lazarus 64bit
(z racji przetwarzania sporych plików) a niektóre rzeczy w postaci biblioteki dll z Delphi i tu by miał być zaprzęgnięty Starter.
Szybko jednak zrewidowałem ten zamysł bo okazało się że exe 64bit nie współpracuje z 32bit dll (a takie tylko Starter produkuje).
A mam niestety taki klocek który ma wygodne metody i na dodatek szybko działa jedynie w Delphi, poprzez COM object interface, dll.
No to wariant 2, aplikacja w Lazarus 32bit, do tego moduł najbardziej obciążający procesor i pamięć - Lazarus64 w postaci console app wywoływany z parametrami no i ta biblioteka dll 32bit ze Startera (używająca klocka COM). Zakładam że dll z Delphi 32bit będzie współpracowało z exe Lazarus 32bit

Pytanie (pewnie retoryczne): jak ma się ta wstawka dll ze Startera do tej kwoty 1000$?

Pozdrawia
Brunatny Jeleń
kombinator

Pozostało 580 znaków

2018-05-27 00:35
0
Brunatny Jeleń napisał(a):

Szybko jednak zrewidowałem ten zamysł bo okazało się że exe 64bit nie współpracuje z 32bit dll (a takie tylko Starter produkuje).

Kompilator nie ma w tym momencie żadnego znaczenia. Aby dany program mógł użyć biblioteki .dll, musi istnieć zgodność bitowości. Dlatego też oba pliki (aplikacja i biblioteka) muszą być 32-bitowe, albo 64-bitowe.

Zakładam że dll z Delphi 32bit będzie współpracowało z exe Lazarus 32bit

Bez problemu.

Pytanie (pewnie retoryczne): jak ma się ta wstawka dll ze Startera do tej kwoty 1000$?

Dziwny przypadek, dlatego też sugeruję skontaktować się bezpośrednio z embarcadero w tej sprawie.


edytowany 1x, ostatnio: furious programming, 2018-05-27 00:35

Pozostało 580 znaków

2018-05-27 02:53
0
furious programming napisał(a):
Brunatny Jeleń napisał(a):

Pytanie (pewnie retoryczne): jak ma się ta wstawka dll ze Startera do tej kwoty 1000$?

Dziwny przypadek, dlatego też sugeruję skontaktować się bezpośrednio z embarcadero w tej sprawie.

Wątpię czy jest po co, przecież jak się uprę mogę umieść praktycznie całą aplikację w DLL i w ten sposób próbować omijać ograniczenie 1000$ a na to chciwe Embarcadero raczej by sobie nie pozwoliło.

Choć ciekawym przypadkiem byłby plugin napisany w Delphi do własnej płatnej apki napisanej w innym środowisku ale znając życie pewnie trzeba by go sprzedawać lub udostępniać za darmo osobno.... no właśnie jak za darmo to gitara ale nie sądzę aby było tak dobrze i nie byli przygotowani także na taki przypadek.


Nie odpowiadam na PW w sprawie pomocy programistycznej.
Pytania zadawaj na forum, bo:
od tego ono jest ;) | celowo nie zawracasz gitary | przeczyta to więcej osób a więc większe szanse że ktoś pomoże.

Pozostało 580 znaków

2018-07-18 19:41
0

Witam serdecznie! Zainstalowałem dziś najnowsze, darmowe Delphi 10.2 Starter. Przed laty używałem Delphi 6/7 a ostatnio Lazarusa. Co ciekawe, po instalacji 10.2 nie mam komponentu TWebbrowser, to jakieś ograniczenie Startera, czy coś się wykrzaczyło przy instalacji?

Pozostało 580 znaków

2018-07-18 19:43
0

Gdyby się wykrzaczyło, to dostałbyś na ekran stosowny komunikat. Najwidoczniej ten komponent nie jest dostarczany ze środowiskiem i być może nie jest wspierany – sprawdź w dokumentacji na stronie embarcadero lub napisz do ichniejszego supportu.


edytowany 2x, ostatnio: furious programming, 2018-07-18 19:44

Pozostało 580 znaków

2018-07-18 21:53
1

@Kristof które konkretnie wydanie masz zainstalowane 10.2.x? Z tego co widzę
https://www.embarcadero.com/docs/rad-studio-feature-matrix.pdf
to TWebBrowser jest dostępny w wydaniu Community (zmienili nazwę ze Starter!). Dodatkowo teraz wydanie Community ma chyba więcej możliwości m.in. kompilacja na Androida czy MacOS.
https://www.embarcadero.com/products/delphi/product-editions
Skąd wziąłeś instalator? Online czy offline?

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 0, botów: 1

Robot: CCBot