Delphi Starter Edition

0

Oficjalnie potwierdzono wersję Starter Edition:
http://www.embarcadero.com/products/delphi/starter

Starter edition can be used to develop and distribute software up to $1,000 US in total revenue. If your total revenue related to apps built with Delphi or C++Builder is greater than $1,000 US, you must purchase a Pro, Ent, or Arch edition License.
Starter edition limited to 5 simultaneous users within a network.

Feature Matrix:
http://www.embarcadero.com/products/delphi/Delphi-Feature-Matrix.pdf

Można instalować własne komponenty.
Brak m.in. dbExpress, dbGO, DataSnap, TeeChart, Rave Reports, UML, ograniczony debugger. Z baz danych jest tylko InterBase i BDE dla dBASE i Paradox.
Zastanawia mnie coś takiego: "no Code Completion for Delphi, HTML, XHTML, XSL, and CSS".

0

Ciekawe jaka będzie cena i co oznacza

skrzat napisał(a)

ograniczony debugger.

skrzat napisał(a)

Zastanawia mnie coś takiego: "no Code Completion for Delphi, HTML, XHTML, XSL, and CSS".

To w Delphi jest edytor HTML/CSS ?

0

ograniczony debugger - poczytaj feature matrix (sekcję debugger)

0

199 euro czyli niecałe 800 zł, przy cenie wersji Professional 899 euro czyli niecałych 3600 zł

0

Myślałem, że do takich zastosowań (można zarobić max. 1000$) dadzą coś za darmo (tak jak Microsoft Visual Studio Express) ale chyba jednak czasy wszelkich darmowych produktów Borlanda (i oczywiście "borland podobnych") nawet do zastosowań niekomercyjnych bezpowrotnie minęły. Trochę się im dziwię jak oni chcą liczyć później na zyski ze sprzedaży RAD Studio jak większość studentów (i nie tylko) do nauki programowania wybierze darmowe Visual Studio Express lub coś innego darmowego i później gdy zaczną pracować wykupią komercyjne wersje środowiska do którego są przyzwczajeni.

0

W robocie na szybko przejrzałem feature matrix i chyba jest wycięte class completion, czyli Ctrl+Shift+C - jeśli tak to masakra : )

b

0

Co wy czytać nie umiecie ? :D

Wbudowane:

Code Insight – Faster performance and improved code and parameter completion provide on-the-fly
member lists and parameter hints as you type

Niewbudowane:

Code Insight – Code completion for DTD described markup language
including HTML, WML, XHTML, and XSL

Czyli podpowiedzi są.

Natomiast całkowicie wycieli refaktoring.

0
b0bik napisał(a)

W robocie na szybko przejrzałem feature matrix i chyba jest wycięte class completion
a można będzie instalować własne komponenty?

edit: można. niestety, niektóre punkty są niepokojące:

Symbol Insight – click to navigate to declarations and implementations

szkoda, że nie robią triali poszczególnych wersji (jest tylko architekt) bo nie wszystkie punkty są jasne, a i człowiek wolałby się namacalnie dowiedzieć, czy konkretny ficzer jest czy go nie ma — zanim kupi takiego kota w worku…

Niestety, Borland Inprise Borland CodeGear Embarcadero (*) robi sobie opinię firmy bardzo nieprzyjaznej: żadnych wersji darmowych, z wielkiej łachy wersje poobciachane z każdej strony (ze śmiesznych wręcz rzeczy) a których dokładnie to się nie dowiesz: naści tabelkę, a when in doubt to kup najwyższą.

(*) proponuję nazwę w skrócie: BIBCE.

0

mi sie dalej niepodoba, wolalbym wersje najlepsza (czyli z wszystkimi bajerami):)

0
Azarien napisał(a)

a można będzie instalować własne komponenty?

Można, ale z pewnym ograniczeniem:

"Can I add additional commercial and open source tools and VCL components to Delphi XE Starter or C++Builder XE Starter?

In general, yes. However, the Starter editions don't include some features that are available in the higher editions like dbExpress. Since dbExpress functionality isn't included in the product, you wouldn't be able to add something like third party dbExpress drivers. Delphi XE Starter and C++Builder XE Starter don't have restrictions on adding components like the old Turbo Explorer products did. See the Delphi Feature Matrix or C++Builder Feature Matrix for more information."

0
Azarien napisał(a)
b0bik napisał(a)

W robocie na szybko przejrzałem feature matrix i chyba jest wycięte class completion
a można będzie instalować własne komponenty?

No nawet jeśli, to znasz jakiś dodatek oferujący class completion ? Ja się jeszcze nie spotkałem, ale korzystałem tylko z darmowego GExperta i CnPacka.

b

0

Szkoda że taki drogi ten Starter:/ , ja co najwyżej mógłbym dać za to 300zł brutto.

0
b0bik napisał(a)

No nawet jeśli, to znasz jakiś dodatek oferujący class completion ? Ja się jeszcze nie spotkałem, ale korzystałem tylko z darmowego GExperta i CnPacka.

Model Maker Class Explorer.
Bije wszystko na łeb na szyję i ma znacznie więcej niż class completion.
http://www.modelmakertools.com/code-explorer/index.html

0
xbary napisał(a)

Szkoda że taki drogi ten Starter:/ , ja co najwyżej mógłbym dać za to 300zł brutto.

A potem kosić po 3000zł za programik wart 10zł tak ?

0

Idą dalej tym tokiem rozumowania to jeśli kupię narzędzie za 5000zł to programik wart 10zł będę musiał sprzedać za 3000zł?

0

Jak dla mnie to do niczego wersja. Nie wspiera Service Application.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1