[Delphi]Płótno

0

Czemu ta procedura:
var bitmap:Tbitmap;
begin
bitmap := TBitmap.Create;
try
bitmap.LoadFromFile('d:\moje dokumenty\1.bmp');
canvas.Draw(10,10, bitmap);
finally
bitmap.Free;
end;
umieszczona w onCreate formy nie dziala. Zastrzegam, ze taki obrazek na pewno istnieje. W sytuacji gdy odpalam te procedure po nacisnieciu button'a wszystko dziala ok.

Z gory dzieki za pomoc.

Pozdr.
Y@siu

0

Pewnie dlatego, że po stworzeniu formy jest ona pokazywana i przerysowana. Obrazek więc znika. Używaj TImage jako tła.--Vogel [Delphi 6 PE]

Life is just a dream, you know...
[Cowboy Bebop]

0

OK, ok juz sobie poradzilem. Nie wiem czemu zamiast onPaint wpychalem to do onCreate...

Mam jednak jeszcze inne pytanko. Jak wyrysowac cos takiego w trakcie dzialania programu. Na przyklad gdy timer odliczy sobie do ilos tam to wtedy wyrysuj takie plotno?

pozdr.
Y@siu

0

&gtMam jednak jeszcze inne pytanko. Jak wyrysowac cos takiego w trakcie dzialania programu. Na przyklad gdy timer odliczy sobie do ilos tam to wtedy wyrysuj takie plotno?

W onTimer wpisz:

Inc(licznik);
if licznik=IlesTam then Rysuj;

0

darek963 napisał:
&gtW onTimer wpisz:
&gt
&gtInc(licznik);
&gtif licznik=IlesTam then Rysuj;

A nie lepiej dac odpowiednio duzo w Timer.Interval a potem w OnTimer po prostu:
Rysuj;
i ewentualnie
Timer.Enabled:=False;
jesli to ma byc tylko raz

--
Pawel {Delphi 6 Personal}

Po pierwsze: naciśnij F1

0

Y@siu napisał:
Mam jednak jeszcze inne pytanko. Jak wyrysowac cos takiego w trakcie dzialania programu. Na przyklad gdy timer odliczy sobie do ilos tam to wtedy wyrysuj takie plotno?

Może wepchnij do też do OnTimer?--Vogel [Delphi 6 PE]

Life is just a dream, you know...
[Cowboy Bebop]

0

I niestety dalej nic... Ta procedura wywolana z onTimer nie dziala:
procedure TForm1.rysuj;
var bitmap: Tbitmap;
begin
bitmap := Tbitmap.Create;
try
bitmap.LoadFromFile('d:\moje dokumenty\obrazek.bmp');
Form1.canvas.Free;
Form1.canvas.Draw(0,0, bitmap);
finally
bitmap.Free
end;
end;

Po prostu na formie dalej jest obrazek wywolany z onPaint programu...

pozdr.
Y@siu

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1