Error 216 podczas inicjowania trybu 13h

Odpowiedz Nowy wątek
2015-03-22 23:21

Rejestracja: 4 lata temu

Ostatnio: 4 lata temu

0

Witam.
Od razu stwierdzam iż jestem nowy na tym forum!
Otóż mam problem z zainicjowaniem trybu 13H w Turbo Pascal'u.
Mój program wygląda następująco:
Program assembler;

{Modół}
uses crt;
{Procedura Kontynułacji}
Procedure Next;
Begin
Writeln('Press Button to Continue');
readkey;
end;
{Koniec Procedury}
Begin
{Wyczyszczenie}
clrscr;
Next;
{Uruchomienie Assemblera a następnie zainicjowanie trybu 13h}
asm
mov ah, 00h
mov al, 13h

int 10h {Wywołanie przerwania 10h.}
end;
Next;
end.

Według tego programu, program po uruchomieniu oczekuje na reakcję ze strony użytkownika po czym powinien uruchomić tryb 13H następnie ponownie czekać, następnie zakończyć cały proces. <ort>Po mimo</ort> pewnego błędu program stwierdza iż wszystkie dane są poprawne i bezproblemowo kompiluje oprogramowanie do pliku wykonywalnego. Niestety gdy program zostanie uruchomiony z pozycji (.exe) Wiadomo, najpierw oczekuje aż użytkownik wciśnie dowolny klawisz, następnie powinien uruchomić wiadomy Tryb, ale zamiast tego wypisuje pewien tekst o błędzie 216 i zamyka się automatycznie zanim <ort>zdąrzę</ort> zrozumieć o czym informował mnie komunikat.
Szukałem różnych rozwiązań tego problemu lecz ostatecznie nie powiodłem.
Czy ktoś jest <ort>wstanie</ort> stwierdzić dlaczego tak się dzieje?

dodanie znacznika <code=>delphi - @furious programming

edytowany 2x, ostatnio: furious programming, 2015-03-22 23:59
Tytułuj sensownie wątki i wstawiaj kod w znaczniki kolorujące składnię; A za wspomniane Modół czy Kontynułacji powinieneś klęczeć na grochu przez dwa dni... - furious programming 2015-03-22 23:56

Pozostało 580 znaków

2015-03-23 16:36

Rejestracja: 9 lat temu

Ostatnio: 2 dni temu

0

Zapewne uruchamiasz to pod Windows'em który uniemożliwia wywoływanie przerwań BIOS'u.
Możesz to uruchomić pod DOSBox'em.

PS
Turbo Pascal to przeszłość przesiądź się na Free Pascal.

Pozostało 580 znaków

2015-03-23 17:02

Rejestracja: 4 lata temu

Ostatnio: 14 godzin temu

Lokalizacja: Łódź

0

216 z tego co pamiętam związane było zazwyczaj z mazaniem pamięci...


Ogólnie na prace domowe mam stawki zaporowe. Czasem coś o programowaniu znajdzie się na mojej stronie

Pozostało 580 znaków

2015-03-23 17:25

Rejestracja: 14 lat temu

Ostatnio: 10 godzin temu

Lokalizacja: Gorlice

0

Błąd 216 może być związany z trybem chronionym Windows i tego nie przeskoczysz bo kod wygląda na poprawny. Wiem że jeszcze pod XP można było w TP (normalnie uruchomionym bez DOSBoxa) korzystać z trybu graficznego 13h ale teraz to już chyba nie.


Nie odpowiadam na PW w sprawie pomocy programistycznej.
Pytania zadawaj na forum, bo:
od tego ono jest ;) | celowo nie zawracasz gitary | przeczyta to więcej osób a więc większe szanse że ktoś pomoże.
edytowany 1x, ostatnio: kAzek, 2015-03-23 17:30

Pozostało 580 znaków

2015-03-23 17:58

Rejestracja: 4 lata temu

Ostatnio: 14 godzin temu

Lokalizacja: Łódź

0

A jeśli ktoś uruchamia to spod windowsa, no to jest szansa, że to właśnie nie zadziała, sądziłem, że przynajmniej pod emulatorem to jest uruchamiane (ktoś próbuje sie pobawić w dema na sprzęty retro), ale jak ktoś chce to uruchomić spod windowsa to jak najbardziej ma szanse nie działać i wywalać się... tak jak napisał @kAzek. Już pod windowsem 95 nie wszystko było dostępne (możliwe, że pamięć mnie zawodzi, ale zmiany w timerze były ignorowane)


Ogólnie na prace domowe mam stawki zaporowe. Czasem coś o programowaniu znajdzie się na mojej stronie

Pozostało 580 znaków

2015-03-23 19:21

Rejestracja: 4 lata temu

Ostatnio: 4 lata temu

0

Świetny pomysł z tym emulatorem ale <ort>nasuną</ort> się kolejny problem.
Podczas próby uruchomienia programu za pomocą DosBox'a, wyskakuje mi komunikat (coś w tym stylu): This program cannot be played.
W programowaniu tak jest, naprawisz jeden błąd, pojawi się drugi...

edytowany 1x, ostatnio: furious programming, 2015-03-23 20:48
"pokash fotke", zrób screenshota. - Azarien 2015-03-24 10:04

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0