[Delphi] Jeszcze raz sortowanie baz danych

0

Mam baze dbase for windows i zrobilem sortowanie przez filter

table.Filter:= 'przedmiot = ' eprzedmiot.text ' AND zakre = ' ezakres.text;

i chcialem do tego zrobic zeby w rubryce tytul przeszukiwalo czy nie ma przepadkiem slowa 'xxx' jesli wie ktos
jak to zrobic to prosze o odpowiedz a najlepiej o zrodelko :). Szukalem tego w przykladach delphi ale tam tylko
sql jest :(
---=-OiDnus-=-
-=-www.erudyta.glt.pl-=-

0

To nie lepiej użyć TQuery i SQLa?--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

Apel: Piszcie w tematach o jaki język programowania chodzi np. : [Delphi], [C++], itp.

Pomoc do Delphi po polsku. http://www.4programmers.net/forum/index.php?action=show&id=21335&c=2

Oficjalny kanał IRC serwisu 4programers:
serwer: warszawa.ircnet.pl sieć: POLNet kanał: #4programmers.net

0

Azebym to ja wiedzial jak :)

moze dasz mi jakis prosty przykladzik z opisem
---=-OiDnus-=-
-=-www.erudyta.glt.pl-=-

0

oidnus napisał:
Azebym to ja wiedzial jak :)
moze dasz mi jakis prosty przykladzik z opisem

Zapytania SQL możesz wydawać uzupełniając TQuery.SQL. To jest zwykły obiekt TStrings. Np. :
Query1.Close;
Query1.SQL.Clear;
Query1.SQL.Add('SELECT * FROM NazwaTabeli WHERE Tytul = 'xxx'');
Query1.ExecSQL;

Jak nie znasz SQL to poszukaj w internecie. Na początek możesz nawet przejrzeć tu na 4programmers w dziale PHP od PHP i MySQL :)
--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

Apel: Piszcie w tematach o jaki język programowania chodzi np. : [Delphi], [C++], itp.

Pomoc do Delphi po polsku. http://www.4programmers.net/forum/index.php?action=show&id=21335&c=2

Oficjalny kanał IRC serwisu 4programers:
serwer: warszawa.ircnet.pl sieć: POLNet kanał: #4programmers.net

0

a bedize to dzialalo na dbase for windows ? :-) :-)---=-OiDnus-=-
-=-www.erudyta.glt.pl-=-

0

oidnus napisał:
a bedize to dzialalo na dbase for windows ? :-) :-)

dBase, Paradox, MySQL (byćmoże także Access). Wszystkich bazach danych, których sterowniki masz w ODBC i obsługują SQL.
--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

Apel: Piszcie w tematach o jaki język programowania chodzi np. : [Delphi], [C++], itp.

Pomoc do Delphi po polsku. http://www.4programmers.net/forum/index.php?action=show&id=21335&c=2

Oficjalny kanał IRC serwisu 4programers:
serwer: warszawa.ircnet.pl sieć: POLNet kanał: #4programmers.net

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1