[delphi]..czy się opłaca ?!

0

dopiero zaczynam wieklą przygode z programowaniem. chciałbym napisać grę.to w czym pisać w c++ czy w delphi ?

0

c++. Delphi nie jest do gier, mimo ze nie wiem po co ludzie je w nim robia.--- - -
Roszi

0

Roszi napisał:
c++. Delphi nie jest do gier, mimo ze nie wiem po co ludzie je w nim robia.

Czemu sie tak wszyscy uparli ze Delphi nie jest do gier ja tego nie rozmumiem. Czy choc ktos moze przytoczyc jakis rozsadny powod oprocz "Delphi jest wolne, a gry napisane w c++ smigaja jak burza" ?--W poszukiwaniu rozwiązania problemu, najbardziej pomocna jest znajomość odpowiedzi.

0

kajetan, przeszukaj archiwum forum. Bylo juz tutaj co najmniej kilka wielkich dyskusji na temat: delphi czy C++. Wszystkie bardzo zaciete, wszystkie bardzo dlugie, wszystkie bez sensownego rozstrzygniecia:)))--Pawel {Delphi 6 Personal}

Po pierwsze: naciśnij F1

0

Ja napisalem kolko i krzyzyk w Delphi i dziala bez zarzutow:)
A tak na powaznie to tez mam ze 2 pytania na ten temat:

  1. Kiedy mowią, ze nejlepszy do pisania gier jest C++ to maja na mysli Borland C++, czy Visual C++?
  2. Czym w ogole VC++ jest lepsze od Delphi?--Delphi vs. Visual C++ = ?:?
0

VODKA32 napisał:
Ja napisalem kolko i krzyzyk w Delphi i dziala bez zarzutow:)
&gtA tak na powaznie to tez mam ze 2 pytania na ten temat:
&gt1. Kiedy mowią, ze nejlepszy do pisania gier jest C++ to maja na mysli Borland C++, czy Visual C++?
&gt2. Czym w ogole VC++ jest lepsze od Delphi?
&gt

  1. C++, nie Builder nie Visual. Po prostu czysty. Do tworzenia gier nie są potrzebne wizualne narzędzia.
  2. A kto Ci powiedział że lepsze? Kiedyś był problem w Delphi, bo ciężko było się dostać do DirectX z jego poziomu. Obecnie to żaden problem (bo można to robić zarówno poprzez nagłówki DirectX jak i przez DelphiX) i to co jest lepsze zależy wyłącznie od twoich preferecji. Ja np. wolę Delphi (dziwne co? :) ) bo znacznie wygodniej i szybciej mi się w nim pisze. W porównaniu np. do BCB także programy szybciej się kompilują. Nie wkurza mnie już rozpoznawanie przez kompilator dużych i małych liter, wszystko jest bardziej czytelne, bo nazwy funkcji, procedur i operatorów są w większości słowami angielskimi lub symbolami matematycznymi, a nie skrótowcami, przy których mam problemy z rozszyfrowaniem. Nie mam problemów z przenoszeniem moich programów do innych kompilatorów, bo jest tylko Delphi. W C++ sami widzicie jak jest na forum. Ktoś pyta o jakiś problem i musi podać nie tylko, że program jest w C++, ale dokładniej w jakim środowisku się go kompiluje. Jedynym rozwiązaniem jest wówczas podanie kodu w czystym C, a to jest już ograniczanie tego języka i dodatkowe męczenie się.
    Sheitar: to moje argumenty za Delphi. O argumenty przeciwko niech się martwią inni.

P.S. I jeszcze jedno. Zerknijcie na oferty pracy: "Potrzebny informatyk znający Delphi, SQL, PHP i JS" Zwykle dochodzi do tego znajomość dwóch języków i czasami Java lub VisualBasic. Pracodawcom też chodzi o jak największą efektywność pracy.--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

Apel: Piszcie w tematach o jaki język programowania chodzi np. : [Delphi], [C++], itp.

Prośba o pomoc do Delphi po polsku. Oceniajcie i dodawajcie komentarze
http://codecentral.borland.com/codecentral/ccweb.exe/listing?id=18659

Oficjalny kanał IRC serwisu 4programers:
serwer: warszawa.ircnet.pl sieć: POLNet kanał: #4programmers.net

0

w delphi można pisac drobne gierki sieciowe..
ja na przykład napisałem statki w delphi
terz zabieram się za Piłke nożną...

C++ jest dobre, bardzo dobre

ale wg mnie na początek dobre jest [email protected]
POZDRAWIAM
DELPHI RULEZ
Teraz jeszcze i C++

0

Jak mówią ze najlepszy do pisania gier jest C++ (BO JEST NAJLEPSZY :P ) to mają na myśli Visual C++ a nie Borland C++ Builder, poniewarz ten drugi to w praktyce dokładnie to samo co delphi tylko inna składnia.

C++ The Best.

C++ :-)
Delphi :(

0

Dryobates napisał:
&gtNie mam problemów z przenoszeniem moich programów do innych kompilatorów, bo jest tylko Delphi.

To tak jakbyś kiedyś powiedział że nie masz problemów z wyborem samochodu bo są tylko małe fiaty :|

Co i tak nie jest prawdą ponieważ musisz podawać wersje Delphi...

--
"Wniosek to punkt, w którym nie masz już siły dalej myśleć"

----- MCkawa -----
Delphi 6 / C / C++

0

a ja dalej uwazam ze delphi nie jest do gier i zaczynanie nauki delphi zeby w nim pisac gry nie ma najmniejszego sensu, bo nigdy nie dostaniesz zadnej pracy przy wiekszym projekcie robiac gry w delphi. To tak jakby kosic trawe nozycami do zywoplotow. --- - -
Roszi

0

już wybrałem..mianiowicie delphiX..uważam że może nie jest lepszy od c++ ale jest łatwiejszy..:D tyle.....wszystkim serdeczne dzięki:D

0

początkujący napisał:
już wybrałem..mianiowicie delphiX..uważam że może nie jest lepszy od c++ ale jest łatwiejszy..:D tyle.....wszystkim serdeczne dzięki:D

Jak już dobrze opanujesz Delphi i DelphiX to przyjrzyj się C++. Tylu ludzi nie może się mylić. Coś w C++ musi być.

P. S. APEL: "Ludzie jedzcie g**no!!! Miliony much nie mogą się mylić!!!" :D --Jest jeszcze jeden błąd ... :)

Apel: Piszcie w tematach o jaki język programowania chodzi np. : [Delphi], [C++], itp.

Prośba o pomoc do Delphi po polsku. Oceniajcie i dodawajcie komentarze
http://codecentral.borland.com/codecentral/ccweb.exe/listing?id=18659

Oficjalny kanał IRC serwisu 4programers:
serwer: warszawa.ircnet.pl sieć: POLNet kanał: #4programmers.net

0

dobry apel :D
ja tez jestem za delphim, pracuje sie w nim szybciej niz w cpp
przygode z programowaniem zaczynalem od vb6, potem chcialem sie nauczyc cpp ale jakos nieszlo, kumpel pokazal mi delphi i stwierdzilem ze o to chodzi, pisze sie w nim latwo i szybko a przy cpp co sie powiesisz zanim cos napiszesz
wniosek: DELPHI THE BEST!!!

P. S. APEL: "Ludzie jedzcie g**no!!! Miliony much nie mogą się mylić!!!" {browar} --Faszczu - Delphi 6 Personal Programmer

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1