[Delphi]Czy tak sie da?

0

Czesc, wlasnie sie zarejestrowalem, pozdrowienia 4 @LL.

                       *Zastanawialem sie...

Edit1.Text := 'ShowCursor(False);'; *...czy da sie zrobic zeby program wykonal kod wpisany w Edit1??
Ale zeby nietrzeba bylo wypisywac wszystkich funkcji:
(If Edit1.Text := X Then Y)

0

W taki sposob jak napisalem sie nie da ale mozesz to zrobic w inny sposob :-) A mianowicie:

edit1.text := 'ShowMessage('Text');
if edit1.Text = 'ShowMessage('Text')' then
ShowMessage('Text');
--pozdrawiam PEDROS {hello}

Szukasz pomocy - najszybsza na ircu
#4programmers.net

Delphi6 Personal

0

nizrozumiales mnie Pedros, chodzi mi o to, czy da sie zrobic zeby program wykonal kod napisany podczas pracy programu w komponencie np TEdit

0

Pedros napisał:
W taki sposob jak napisalem sie nie da ale mozesz to zrobic w inny sposob :-)

A jednak jest na to sposób. Trochę pokrętny, ale powinien działać :). Musisz utworzyć plik *.dpr z tekstem wpisanym przez użytkownika (oraz całą tą delphiowską strukturą oraz application.terminate na końcu). Potem kompilujesz to za pomocą programu DCC32, a na końcu otwierasz program (zapisany gdzieś w tempie) z parametrem SW_HIDDEN. :)---------------------------
Delphi 6

Pozdrówka

0

dzieki za fatyge {browar} ale potrzebuje jakiegos szybszego i prostszego sposobu

0

musiałbys napisac kompilator! wątpię zebys wiedzial cos o tym jak zadajesz takie pytania

a teraz odpowiedź wg mnie:
var
s : string;
begin
s := lowercase(edit1.text);
if s = 'showcursor(false);' then ShowCursor(False);
if s = 'showcursor(true);' then ShowCursor(true);
end;

jest to bardzo perfidny sposob bo nie będę tobie pisał np. obsługi łańcuchów

0

Faszczu napisał:
dzieki za fatyge {browar} ale potrzebuje jakiegos szybszego i prostszego sposobu

Jak uważasz, ale ostrzegam, że to jedyny sensowny sposób, chyba że napiszesz swój własny kompilator.---------------------------
Delphi 6

Pozdrówka

0

niezrozumiales ZIOMBER, chodzi o to zeby wywolac ten kod bez potrzeby pisania dla kazdego Ifa, jak niekumasz to przeczytaj uwaznie moje wczesniejsze posty

0

Jesli nie chcesz pisac kompilatora, uzywac zewnetrznego kompilatora, ani uzywac wielu if, pozastaje tylko case ... of--Pawel {Delphi 6 Personal}

Po pierwsze: naciśnij F1

1

Chyba nawet to mu nie pozostaje, bo o ile mi wiadomo nie można używać case dla stringów.---------------------------
Delphi 6

Pozdrówka

0

thenkles napisał:
Chyba nawet to mu nie pozostaje, bo o ile mi wiadomo nie można używać case dla stringów.

{wstyd} ups, ach te nawyki z Basica...--Pawel {Delphi 6 Personal}

Po pierwsze: naciśnij F1

0

trudno, bede musial bawic sie w ify :(

Pozdrowienia {browar} --Faszczu - Delphi 6 Personal Programmer

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1