Problem ze zmianą czcionki obiektu TButton

0

Witam. Proszę o pomoc, bo mam zagwozdkę w Delphi XE3 (FireMonkey)... Otóż w kodzie definiuję sobie dynamicznie obiekt:

Button := TButton.Create(Panel1);
Button.Parent := Panel1;

A następnie, w dalszej części kodu próbuję zmienić czcionkę tego obiektu, wykonując:

Button.Font.Size := 30;

I jest zonk, bo czcionka pozostaje bez zmian :/
Nadmieniam przy tym, że w przypadku obiektów utworzonych statycznie i ustawienia parametrów czcionki podczas projektowania formy przy pomocy Inspektora obiektów, czcionka zmienia się wzorowo.
Czy ktoś ma większe doświadczenie z tego typu problemami w FireMonkey i mógłby pomóc? Byłbym bardzo zobowiązany.

0

Użyj TBitBtn.
Tbutton nie reaguje na zmianę czcionki nawet jak robisz to w inspektorze.

0
_13th_Dragon napisał(a):

Użyj TBitBtn.
Tbutton nie reaguje na zmianę czcionki nawet jak robisz to w inspektorze.

Otóż błąd :p Coś takiego by chyba nie przeszło... Przynajmniej ja żądałbym zwrotu kasy za niepełnosprawne środowisko ;)
Wszystko jest ok, już sam doszedłem w czym tkwi problem. Komponenty obsługiwane przez FireMonkey (m. in. także TButton) posiadają pewną właściwość o nazwie StyledSettings, przy pomocy której można określić za które parametry czcionki odpowiedzialny będzie wybrany styl FireMonkey, a które będą ustawiane we właściwości Font komponentu.
Problem uważam za rozwiązany. Pozdrawiam.

0

Pewnie dziedziczysz rozmiar po Panel1. Zastosuj takie rozwiązanie.

Button := TButton.Create(Panel1);
Button.Parent := Panel1;
Button.ParentFont := False;
Button.Font.Size := 30;
0
Opi napisał(a):

Pewnie dziedziczysz rozmiar po Panel1. Zastosuj takie rozwiązanie.

Button := TButton.Create(Panel1);
Button.Parent := Panel1;
Button.ParentFont := False;
Button.Font.Size := 30;

Doceniam chęć pomocy, ale po pierwsze - kontrolki w wersji FireMonkey nie posiadają właściwości "ParentFont", a po drugie - jak napisałem wcześniej, przecież znalazłem już rozwiązanie problemu :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1