Wątek zablokowany 2011-08-10 15:19 przez madmike.

Tbutton Zmiana koloru lub icon

2011-08-04 11:18
0

Witam serdecznie, jestem nowym newbie i dopiero poznaje jezyk Delphi, chciałem zapytać czy można zmienić kolor a najlepjej dodać icone na Tbutton żeby nie był taki szary albo nailepjej miał ładny kształt ikonki 48x48 jakiejś z ico (zrobiłem przeglądarke internetową i jest szara i do dup****)

PS:button.color := kolor; nie działa, BitBtn działa ale tylko zmiana koloru czcionki, jak dam View as Text na button-ie i tam zmienie kolor buttona w ogóle nie zmienia koloru :( bardzo prosze o pomoc i z góry dziękuję.

Pozostało 580 znaków

2011-08-04 11:27
0

Obrazek - BitBtn, SpeedButton (właściwość Glyph)
Kolor - musiałbyś ściągnąć dodatkowy komponent, np.:http://delphi.about.com/od/vclwriteenhance/l/aa061104a.htm
Lub zamiast przycisku dać TPanel.
Ma on właściwość Color oraz zdarzenie OnClick.

Swoją drogą, pięć minut zastanawiałem się, co to za słowo "dup****" :D
I nic nie wymyśliłem :)


edytowany 4x, ostatnio: Patryk27, 2011-08-04 11:31

Pozostało 580 znaków

2011-08-04 11:35
0

hehe :-) barkuje tam tylko literki "Y" :D, z góry dziękuję ci za pomoc o to mi chodziło.

Pozostało 580 znaków

2011-08-04 11:39
0

A i jeszcze jedno można dodac ikone do button-a ? tak żeby tło nie było szare tylko iconke było widać ładną a na niej napis Wstecz naprzykład ?? bo tego nie moge rozgryżć :(.

PS: sorry że tak pytam ale widzę że masz dużą wiedzę na ten temat a ja znikomą :(

edytowany 1x, ostatnio: vivo222, 2011-08-04 11:41

Pozostało 580 znaków

2011-08-04 11:42
0

Dajesz na formę BitBtn (pierwsza pozycja z zakładki Additional), naciskasz dwa razy (w Object Inspector) na Glyph.
Powinno się otworzyć nowe okienko o tytule Picture Editor, naciskasz w nim na Load i wybierasz obrazek.
Na obrazku możesz napisać np.:Wstecz, czy coś innego.
Sprawdzone pod Delphi 7 ;)


edytowany 2x, ostatnio: Patryk27, 2011-08-04 11:45

Pozostało 580 znaków

2011-08-04 11:43
0

Możesz zainstalować TColorButton http://delphi.about.com/od/vclwriteenhance/l/aa061104a.htm


Nie odpowiadam na PW w sprawie pomocy programistycznej.
Pytania zadawaj na forum, bo:
od tego ono jest ;) | celowo nie zawracasz gitary | przeczyta to więcej osób a więc większe szanse że ktoś pomoże.

Pozostało 580 znaków

2011-08-04 11:46
0

Świetnie !!! super dziękuję panowie, mam starego kompa i mozilla wykorzystuje mi procesor na 50 procent a czasami nawet wiecej i dlatego postanowiłem zrobić coś swojego ale małą wiedzę mam na ten temat i bardzo cięzko jest jeszcze raz dziękuję pozdrawiam.

Pozostało 580 znaków

2011-08-04 11:48
0

Jeszcze jedno mam pytanie ale to chyba nie ten dział ale muszę je zadać bo mnie dręczy od paru dni a wujek Google niechce mi nic powiedzieć bark wyników wyszukiwania na ten temat a mianowicie a jak dodać obsługę javy i flash ? trudne to jest ? można jakiś art prosić tudziesz co mogę poczytać, z góry dziękuję i pozdrawiam.

Pozostało 580 znaków

2011-08-04 11:49
0

A nie przypadkiem JavaScript?
Java ≠ JavaScript

Btw, tworzysz przeglądarkę na TWebBrowser, tak?


edytowany 2x, ostatnio: Patryk27, 2011-08-04 11:50

Pozostało 580 znaków

2011-08-04 11:53
0

Tak na TWebBrowser i chciałem żeby wszystko ze stronki wczytywała.

edytowany 1x, ostatnio: vivo222, 2011-08-09 11:15

Pozostało 580 znaków

2011-08-04 11:56
0

TWebBrowser jest silnikiem Internet Explodera (literówka, miało być Explorera), więc wystarczy, że zainstalujesz Flasha na niego i powinno działać.
Z JavaScriptem może być gorzej, ponieważ wymagałoby to zainstalowania nowego IE, a z Javą, to tak jak z Flashem - po prostu instalujesz.
Btw, którą masz wersję Windowsa?


Pozostało 580 znaków

Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0