Wątek zablokowany 2011-08-10 15:19 przez madmike.

Tbutton Zmiana koloru lub icon

0

Witam serdecznie, jestem nowym newbie i dopiero poznaje jezyk Delphi, chciałem zapytać czy można zmienić kolor a najlepjej dodać icone na Tbutton żeby nie był taki szary albo nailepjej miał ładny kształt ikonki 48x48 jakiejś z ico (zrobiłem przeglądarke internetową i jest szara i do dup****)

PS:button.color := kolor; nie działa, BitBtn działa ale tylko zmiana koloru czcionki, jak dam View as Text na button-ie i tam zmienie kolor buttona w ogóle nie zmienia koloru :( bardzo prosze o pomoc i z góry dziękuję.

0

Obrazek - BitBtn, SpeedButton (właściwość Glyph)
Kolor - musiałbyś ściągnąć dodatkowy komponent, np.:http://delphi.about.com/od/vclwriteenhance/l/aa061104a.htm
Lub zamiast przycisku dać TPanel.
Ma on właściwość Color oraz zdarzenie OnClick.

Swoją drogą, pięć minut zastanawiałem się, co to za słowo "dup****" :D
I nic nie wymyśliłem :)

0

hehe :-) barkuje tam tylko literki "Y" :D, z góry dziękuję ci za pomoc o to mi chodziło.

0

A i jeszcze jedno można dodac ikone do button-a ? tak żeby tło nie było szare tylko iconke było widać ładną a na niej napis Wstecz naprzykład ?? bo tego nie moge rozgryżć :(.

PS: sorry że tak pytam ale widzę że masz dużą wiedzę na ten temat a ja znikomą :(

0

Dajesz na formę BitBtn (pierwsza pozycja z zakładki Additional), naciskasz dwa razy (w Object Inspector) na Glyph.
Powinno się otworzyć nowe okienko o tytule Picture Editor, naciskasz w nim na Load i wybierasz obrazek.
Na obrazku możesz napisać np.:Wstecz, czy coś innego.
Sprawdzone pod Delphi 7 ;)

0

Możesz zainstalować TColorButton http://delphi.about.com/od/vclwriteenhance/l/aa061104a.htm

0

Świetnie !!! super dziękuję panowie, mam starego kompa i mozilla wykorzystuje mi procesor na 50 procent a czasami nawet wiecej i dlatego postanowiłem zrobić coś swojego ale małą wiedzę mam na ten temat i bardzo cięzko jest jeszcze raz dziękuję pozdrawiam.

0

Jeszcze jedno mam pytanie ale to chyba nie ten dział ale muszę je zadać bo mnie dręczy od paru dni a wujek Google niechce mi nic powiedzieć bark wyników wyszukiwania na ten temat a mianowicie a jak dodać obsługę javy i flash ? trudne to jest ? można jakiś art prosić tudziesz co mogę poczytać, z góry dziękuję i pozdrawiam.

0

A nie przypadkiem JavaScript?
Java ≠ JavaScript

Btw, tworzysz przeglądarkę na TWebBrowser, tak?

0

Tak na TWebBrowser i chciałem żeby wszystko ze stronki wczytywała.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0