Automatyczne tworzenie plku mdb

0

Witam

Czytam właśnie o bazie Accessa w delphi, ładowanie i zapisywanie bazy działa mi bez problemu ale jak utworze baze zew. programem.
Problem polega na tym że chciałbym aby aplikacja zapisywała baze gdzie wskaże użytkownik, tylko że przekopałem trosze google ale nic nie znalazłem na ten temat.

Czy da się z poziomu programu utworzyć plik z pustą bazą (bez tabel) *.mdb?? Ale żebym później z poziomu programu mógł dodawać tabele itd....

A w najgorszym przypadku myślałem jeszcze o tym żeby plik z pustą bazą dodać do zasobów programu i za każdym razem kiedy baza ma być zapisana plik będzie wyciągany z zasobów. co o tym sądzicie??

0

Nie czytałem, nie sprawdzałem ale pierwszy link w Google:
http://delphi.about.com/od/database/l/aa072401a.htm

0

Tak widziałem to niestety tam jest potrzebny komponent "ADOXCatalog" którego nie mam... a mam Turbo Delphi także nie mogę instalować zew. kom.

Ale chyba jednak zrezygnuje z bazy access i wybiorę SQLite.
Co sądzicie o sqlite?? które lepsze??

0

Jakiego Delphi używasz bo ten TADOXCatalog i kilka innych się instaluje przynajmniej tak tam jest napisane:

1. Select Project | Import Type Library
2. Choose "Microsoft ADO Ext 2.x for DDL and Security (Version 2.x)"
3a. Change "TTable" to "TADOXTable"
3b. Change "TColumn" to "TADOXColumn"
3c. Change "TIndex" to "TADOXIndex"
3d. Change "TKey" to "TADOXKey"
3e. Change "TGroup" to "TADOXGroup"
3f. Change "TUser" to "TADOXUser"
3g. Change "TCatalog" to "TADOXCatalog"
4. Press Install button (rebuilding packages)
5. Press OK once and Yes twice
6. File | Close All | Yes 
0

Turbo Delphi nie ma możliwości instalacji żadnych paczek komponentów itd. nawet bezpłatnych... niestety :(( (No chyba że o czymś nie wiem i jednak się da :P)

Dzięki za pomoc ale wybrałem jednak ten SQLite (do programu dodaje się jedynie bibliotekę DLL i 2 pliki *.pas)

Pozdrawiam

0

Instalować o ile wiem nie można, chyba że niezgodnym z licencją obejściem, ale zawsze przecież możesz użyć komponentów dynamicznie. W nektórych przypadkach to kłopotliwe jak jest dużo własności do ustawienia czy zdarzeń, ale powinno to być do ogarnięcia skoro musisz mieć to pod wersją Turbo Delphi.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0