Błąd dbexpress przy łączeniu, libmysql.dll

0

Witam
temat przewijał się w internecie milion razy, ale zawsze kończyło się na tym że polecali skopiować libmysql.dll do katalogu z programem, a jak to nie działa to jakoś nikomu nie śpieszyło się z innymi pomysłami...

czyli mam na formie SQLConnection ustawione według Rozdział 17
mam libmysql.dll w folderze programu
jak robię SQLConnection1.Open; (lub zmieniam .Connected na true => to to samo) to wyskakuje "Unable to load libmysql.dll"
w bólach znalazłem tą bibliotekę na jakiejś stronie ze zbiorem dll'ek ale to nie pomogło...

pozdrawiam
Paweł Lis

ps: a może ktoś poleci inny komponent do łączenia z mysql? próbowałem directSQL, próbowałem zainstalować zeoslib ale karta z jego komponentami nie pokazuje się już drugi tydzień mimo moich starań...

0

ja do MySQL używam tylko zeoslib i jeszcze mnie nie zawiódł. Sposób instalcji masz naprzykład tutaj:
http://www.gss.webd.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=5&Itemid=2

0

heh, czemu nikt tam nie napisał że na koniec trzeba zainstalować ZComponentDesign... przez przypadek i z rozpędu się udało.
Tylko zakomentarzowałem takie linijki:

procedure TZUpdateSQLEditForm.InitUpdateTableNames;
var
... wiadomo zmienne ...
begin
  QuoteChar := '""';
  if Assigned(DataSet) and Assigned(DataSet.Connection)
    and Assigned(DataSet.Connection.DbcConnection)then
  begin
//WTF    QuoteChar := DataSet.Connection.DbcConnection.GetMetadata.
// WTF      GetIdentifierQuoteString;
//  WTF  if Length(QuoteChar) = 1 then
//   WTF   QuoteChar := QuoteChar + QuoteChar;
    { Parses the Select statement and retrieves a schema object. }
    Tokenizer := DataSet.Connection.DbcDriver.GetTokenizer;

oraz

function TZIBEventAlerter.GetPlainDriver: IZInterbasePlainDriver;
begin
// WTF  Result := (FConnection.DbcConnection as IZInterbase6Connection).GetPlainDriver;
end;

na oko w pierwszym to nic ważnego, a w drugim coś o interbase czego prawdopodobnie nigdy nie użyję... ale jak to naprawić? wersja 6.6.6

0

dużo lepszy jest freedac (kiedyś anydac do wersji 1.2, wersja 2.x jest płatna)

0

hmm, zobaczę freedac'a na wakacjach, na razie cieszę się z działającego zeosa.
a powiedzcie mi jeszcze tylko, jak w zeoslib używać transakcji? bo zrobiłem Memo na formie, i tam wklejam powiedzmy kod z phpmyadmin z eksportu tabeli, z zaznaczonym "obejmij eksport transakcją". I nie wykona się bo wyskakuje błąd.
Za to znalazłem w TZConnection jak StartTrasaction, Rollback, Commit... brakuje mi savepointa a może jest inaczej nazwany, jak się tym posługiwać? Najlepiej na jakimś prostym przykładzie w stylu "start, dodaj, odczytaj, savepoint, zmień, odczytaj, wróć do savepointa, commit". Tylko proszę, nie odsyłajcie mnie nigdzie na żadne angielskie strony, już się dość ich naczytałem a wiem dalej tyle co nic...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1