Unable to libmysql.dll

0

Witam
Mam problem gdy łącze się z mysql to wyskakuje mi kmunikat:
Unable to Load libmysql.dll

A podaje plik mam z xampp mysql władowany do folderu z projektem.
Może ktoś pomóc?

0

Przeważnie to nie tylko tak jedna biblioteka jest potrzebna tylko kilka innych, teraz nie pamiętam jakich ale wiem, że było ich kilka.

0

Już wiem chyba..
Dbexpress nie obsługuję libmysql w wersji wyższej niż 3.24 dlatego nie odczytuje mi pliku.
Czy to prawda? Bo tak pisało na innym forum.

Można prosić o ten plik w wersji 3.24 bo nie mogę go znaleźć.

0

Dołączam się do prośby.. Też potrzebuje tego pliku

0

libmysql.dll jest w katalogu MySQLa (w katalogu bin) - wystarczy przegrać ten plik do katalogu projektu lub ustawić PATH.

0

Prawde mowiac, lepiej sie z tym nie uzerac... Szkoda nerwow.

Od razy MyDaca bierz.

0

MyDAC jest fajny, ale płatny. ZEOS lib robi co najmniej to samo, ale jest darmowy, a przy tym obsługuje kilka najważniejszych silników bazodanowych.

Ale faktycznie serviceapp ma racje - nie ma sensu sie bawic z DBExpressem.

0

Dobra czyli "MyDac"?
A jest jakaś wersja darmowa działającą za pomocą której można pobrać jakieś dane z mysql??
Najlepiej by można było tez aktualizować.

Jak coś sql znam ale php z delphi to dwie różne bajki :P

0
Karol1990 napisał(a)

Dobra czyli "MyDac"?
A jest jakaś wersja darmowa działającą za pomocą której można pobrać jakieś dane z mysql??
Najlepiej by można było tez aktualizować.

http://zeos.firmos.at/portal.php

Karol1990 napisał(a)

Jak coś sql znam ale php z delphi to dwie różne bajki :P
Nie aż tak bardzo. Logika działania jest taka sama. Instrukcje troche się różnią, ale wszędzie musisz się połączyć, wysłać zapytanie, odebrać wyniki i przetworzyć dane.

0

Dzięki Toyman
Pobrałem ale mam ja to bywa problem z instalacją..

GooGle translate:

4.

      Zlokalizuj katalog pakietu, związanego z kompilatorem i otwarte grupy projektowej ZeosDbo.bpg. Załaduj projekt i skompilować z następujących elementów w kolejności wymienionych (lub wybierz go skompilować wszystkie z Project-Menu):
          * ZCore.bpl
          * ZParseSql.bpl
          * ZPlain.bpl
          * ZDbc.bpl
          * ZComponent.bpl
   5.

      Jeśli wszystkie pakiety, wymienione powyżej są zestawiane z powodzeniem musisz zainstalować ZComponentDesign.bpl. Po ZEOS, że wszystkie składniki są dostępne w IDE.
      Jeśli pakiet ZComponentDesign.bpl nie jest dostępny dla kompilatora (np. na FPC / Lazarus), należy po prostu zainstalować ZComponent.bpl
   6.

      Stwórz swój projekt i rozpocząć dodawanie compoents przez IDE i ustawić właściwości połączenia. Tutorial na szybkie, pod warunkiem wykorzystania przykład z projektu lub przejrzeć zasoby na stronie internetowej. 

Nie rozumiem tego..
Uruchamim zcore.bpl klikam install i wyskakuje:
Package ... can't be installed because it is not a design time package.

Proszę o pomoc.

0

Prawidłowy komunikat. Normalny rzekłbym.

Informuje cię, że paczka, którą chcesz zainstalować nie ma w sobie komponentów, któe możesz użyć w trakcie projektowania swojej aplikacji (głównie chodzi o komponenty wizualne i niewizualne, czyli takie, które możesz ściągnąć z palety komponentów na swoją formę). Tego typu paczki po prsotu kompilujesz i zapisujesz (zamykasz okienko i na pytanie czy zapisac odpowiadasz: tak).

Generalnie spotkasz sie z dwoma typami paczek: design-time i run-time. Pierwsze po kliknięciu "Install" pokażą na końcu listę zarejestrowanych komponentów, drugie wywalą błąd dokłądnie taki jak napisałeś.

Nie przejmować się - postępować dalej zgodnie z instrukcją.

0

a dobra.. jestem w tym zielony..
niemam pojęcia jak to zainstalować ;/

0

Don't stress - postepuj zgodnie z instrukcja.

Te komunikaty to norma - tak ma być. Otwieraj po kolei pliki dpk (zgodnie z instrukcja) z katalogu "packages". Dajesz Compile, a kiedy skonczy install - w obu przyapdkach po zakonczeniu albo pokaze ci komunikat z bledem, albo z lista zainstalowanych komponentow - zamykasz okienko i zapisujesz. Przesuwasz sie d kolejnego pliku na liscie i znow Compile->Install.

ostatnia paczka powinna pokazac ci liste komponentow, a na liscie komponentow powinna ci sie pojawic grupa "ZEOS".

To na prawde nie jest az takie straszne. Zrobisz raz i bedziesz wiedzial ocokaman.

0

Zrobiłem tak jak napisałeś:
1.)Uruchomiałem pliki po kolei:
* ZCore.bpl
* ZParseSql.bpl
* ZPlain.bpl
* ZDbc.bpl
* ZComponent.bpl
2.)Za każdym razem robiłem tak:
Uruchamiam plik klikam compile i install wtedy pojawia się ten błąd klikam ok i Save i następny plik otwieram itp..
Z ostatnim tak samo po zapisaniu ostatniego wyłączyłem i włączyłem delphi i nie pojawiły się dodatkowe opcje.

0

Sorry za double post..
Ale jest tera działa ^^
musiałem najpierw otworzyć plik design a potem pliki..

Teraz tylko jak tego używać :P
Najpierw spróbuje się połączyć z moją bazą.

0

sciagasz na forme TZConnection - ustawiasz parametry (nie zapomnij wybrac z jakim silnikiem sie laczysz - Property: Protocol)

Potem: TZQuery i (jezeli chcesz uzywac komponentow DB-Aware) DataSource z zakładki Database Access.

w TZQuery.SQL piszesz swojs zapytaniei dajesz Active:=TRUE - chyba, ze twoje zapytanie nie zwraca wynikow, to wystarczy z poziomu kodu: ExecSQL.

0

Znalazłem fajnego tuta:
http://project1.pl/content/view/5/2/

Ale tera w ogóle są inne błędy przy komplikacji.. :/

0

No to do dzieła.

0

Ehh odinstalowałem bo był błąd myślałem że pominąłem jeden krok.. a tera w ogóle nie moge zainstalowac pliku design..

Wyślesz mi jakoś gotowy z delphi? o ile się da :-|

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1