Edit - myślnik

0

Witam, mam problem z editem. Otóż nie potrafię wpisać w nim myślnik. O dziwo wszystkie inne znaki działają (w tym także minus!), jednak wpisywanie liczb ujemnych na laptopie jest naprawdę nużące.
Odpowiadam na pewne (moim zdaniem) ewentualne komentarze:
Tak, szukałem w googlach;
Tak, porównywałem właściwości editów z działającymi;
Minus to nie to samo co myślnik;
Dziękuje z góry za pomoc:)

0

sorry a jak twój myślnik wygląda ?? przecież minus z klawy to jest to samo co myślnik.

0

Minus to nie myślnik, gdyż (rosnąco pod względem długości) mamy minus lub łącznik - oraz dwa rodzaje myślnika: półpauzę – oraz pauzę —.
W liczbach ujemnych stosuje się wyłącznie ten pierwszy znak, więc pytania również nie rozumiem.

0

(alt 196) ?

0

Problem w tym że w innych Editach myślnik mi działa, oraz wszystkie obliczenia wykonuje poprawnie.
Prosiłbym o wytłumaczenie (alt 196):) Jestem Początkujący

0

Już rozumiem - ale to w żaden sposób nie uprzyjemnia mi pracy (mówię o alcie) - chcę żeby mi działał myślnik, gdyż pisanie minusa na laptopie jest niewygodne.

0

Jaki, kurde, myślnik?
Co rozumiesz przez "myślnik" a co rozumiesz przez "minusa"? I dlaczego minus miałby być niewygodny?

I co ci nie działa?

Na klawiaturze nie ma klawisza "myślnik". Są dwa minusy: jeden w części numerycznej, i drugi w okolicy backspace'a.

0

Ten znak koło klawisza backspace`a to nie minus tylko myślnik - mają różne kody asci.
A na laptopie nieby czegoś takiego jak minus, jest tylko myślnik, żeby napisać minus trzeba nacisnąć fn+; (w moim przypadku). niby kwestia przyzwyczajenia ale jak ktoś (jak np ja) pisze tylko cyframi znajdującymi się nad literami a nie korzysta z klawiatury numerycznej, to przestawienie się nie jest łatwe.
Poza tym myślę o rozpowszechnieniu mojego programu na małą skalę, a rozpowszechniany program nie powinien mieć takich głupich błędów.

0
adam19920 napisał(a)

Ten znak koło klawisza backspace`a to nie minus tylko myślnik - mają różne kody asci.

Nieprawda. Oba mają ten sam.
Chyba że masz jakąś strasznie dziką klawiaturę. Ale wtedy kod robiony pod twój specjalnie układ klawiatury może się sypać na innych komputerach.

Poza tym myślę o rozpowszechnieniu mojego programu na małą skalę, a rozpowszechniany program nie powinien mieć takich głupich błędów.

Klawiatura PC nie ma myślnika. Na prawo od zera (a na lewo od plusa) jest "HYPHEN-MINUS" ASCII 0x2D, a z shiftem "podkreślnik". Na klawiaturze numerycznej powyżej plusa a na prawo od gwiazdki jest drugi HYPHEN-MINUS o tym samym kodzie.
Jeżeli na twoim laptopie jest tam inny znak, to trzeba najpierw to zbadać przed "poprawianiem" (psuciem) być może poprawnego kodu.

0

Z klawiatury numrycznej: -
Obok backspce: -

To samo.

0

maja inne kody klaiwsza ale kod ascii raczej tan sam.

0

mają różne kody klawiszy żeby można było rozróżnić który MINUS użytkownik wcisnął
tak samo jak każda cyfra z numerycznej ma inny kod klawisza od tych zwykłych cyfr ale kod ascii mają ten sam i to nadal są cyfry
a minusy to nadal są minusy

0

Nawet jeśli to dalej nie rozwiązuje to mojego problemu- działa tylko klawisz "-" z numerycznej.
Co dziwniejsze minus nad literami działa mi tylko w niektórych podformach.

0

co wyswieta dla minusa z numerycznej a co dla minusa miedzy 0 a + ?

procedure TForm1.Edit1KeyDown(Sender: TObject; var Key: Word;
  Shift: TShiftState);
begin
 caption:=inttostr(key);
end;

probowales na innych kompach/systemach?
czy onKeyPress jest generowany?

0

wywal tego edita i wstaw świeżego
zdarza się czasem że coś się zrypie nie wiadomo gdzie bo pliki wyglądają tak samo a coś nie działa

0

Odpowieadam na pytania:
minus mogę normalnie wpisać a myślnik (między 0 a =) nie chce się w ogóle wpisać, jedynie przez kod ASCII
Próbowałem na kilku innych komputerach - ten sam efekt
nie mam zadnej procedury wywolywanej nacisnieciem klawisza
Zmiana edita nic nie daje - problem dotyczy się wszystkich editów na danym formie. Próbowałem.

Teraz moje pytanie - co to za kod, który wpisałeś, Cimak.
0
adam19920 napisał(a)

Teraz moje pytanie - co to za kod, który wpisałeś, Cimak.

Nie jestem cimak ale odpowiem, użyj tego kodu i skompiluj - to się przekonasz. Proste ;/

0

Próbwałem - wpisanie tego kodu niczego nie zmienia

0

Musisz jednak dużo poczytać podstaw. Ten banalny kod od cimaka - jak łatwo można wywnioskować
sluży do tego aby w etykiecie formatki wyświetlić Ci kod klawisza jaki nacisnąłeś w polu edycyjnym.

0

Problem w tym ze NIC się nie dzieje (chyba ze dzieje sie cos w miejscu na którego nie zwrociłem uwagi). Wiem że jeszcze dużo podstaw muszę się nauczyć, ale głównie mi zależy żeby tworzyć w miarę dobre programy obliczeniowe, a nie inne skomplikowane programy:) także prosiłbym o posłanie poprawnej procedury lub wyjaśnienie kwestii, której tu nie rozumiem. I do czego odnosi się caption - to jakiego obiektU?
Tak czy siak dziękuje za zainteresowanie:)

0

Zasada w Delphi jest taka, że jeżeli nie użyto konstrukcji with ... do (begin) ... (end;)
to dana własność odnosi się do klasy, w ktorej metodzie występuje. Czyli jak masz, na
przykład procedure TForm1.Button1Click(sender : TObject); to samo Caption będzie z
pewnością odnosić się do klasy TForm1, a więc zmieni etykietę formatki klasy TForm1.

0

W takim razie coś w procedurze nie działa - caption forma nie zmienia się

0

No to nie wiem co masz namieszane albo kod nie dla tego Edita, albo zdarzenie nie jest przypisane
do komponentu, bo w wątku raczej tego nie wywołujesz. Więcej pomysłów nie mam, co jest źle ;/

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1