Edit

0

Witam!
Mam pytanie czy da się zrobić cos takiego, ze w komponencie TEdit da się pisać tak zeby kazda literaz była w innym wierszu. (tak jak na screen'ie). Zgóry dzięx. POzdrawiam :-)
user image.

0

Nie w standardowym edicie. A nawet gdyby ci się udało, kolesie z niestety już nieistniejącego iarchitect.ccom by pewnie wrzucili to rozwiązanie na pierwsze miejsce w Hall of Shame...

0

A w czym by dało się cos takiego zrobić?? Jak nie w standardowym edicie?? Z wyjatkiem Tmemo bo w tym chyb asię da:-) A mi jest potrzebny TEdit.

0

Niby jak? Skoro TEdit.Text jest formatu String, a zazwyczaj Stringi są JEDNYM ciągiem znaków. Można by było się pobawić w tworzenie nowego komponentu opartego na TEdit i interpretującego #13 jako przejście do nowej lini.

Ale ja nie wiem jak to zrobić. [???]

0

Można by było się pobawić w tworzenie nowego komponentu opartego na TEdit i interpretującego #13 jako przejście do nowej lini.

Takim komponentem jest TMemo. I TEdit i TMemo sa oparte na windowsowskiej kontrolce Edit, tyle że TEdit to wersja singleline a TMemo multiline.

0

Chyba jednak skorzystam z TMemo:-) Bo z Editem lipa gdyby ktoś wiedział jeszcze co trzeba zrobić to bardzo prosze o pomoc. Dziex. :-)

0

No tak, ale koleś wyraźnie napisał, że chodzi mu o TEdit, a nie, że szuka takiej kontrolki!

0

A w czym by dało się cos takiego zrobić?? Jak nie w standardowym edicie?? Z wyjatkiem Tmemo bo w tym chyb asię da:-) A mi jest potrzebny TEdit.

Jak nie chcesz robić w TMemo, to znaczy, ze jako wynik potrzebny ci jeden string. Ale to można zrobić tak, że dajesz TMemo takie, zeby w poziomie tylko jedna litera się mieściła, nie dajesz tam żadnych scrollbarów, a jak chcesz odczytać coś stamtąd, to używasz funkcji :
[code]
function blabla:string;
var
str : string;
begin
str := '';
for i := 0 to memo1.lines.count - 1 do begin
str := str + memo1.lines[i];
end;
result := str;
end;
[/code]
Ale po kiego ci takie coś?

0

Dziex "Berl" Wszystko gra [browar] :-)

0

Mam jeszcze jedno pytanko tylko teraz dotyczące komponentu TMemo. A mianowicie czy w tym komponencie da cią zablokowac klawisz Enter. :-) Dokłaniej chodzi o to ze jak coś napisze i jak nacisne Enter to nie chce zeby przenosił mnie do nowej linijki tylko zeby np. naciskał jakiś button, który wysyła treść wpisaną w komponencie Memo. Z góry dziex. :-)

0

W OnKeyPress:
if Key=#13 then (..)

To było mnóstwo razy!!!

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1