Edit, ListBox i Button - generowanie napisu na Edit

0

Siema. Jak będzie wyglądał kod do generowania na Edit jakiegoś napisu gdy z ListBoxa wybiore jakiegoś itema i kliknę generuj?

Z góry dzięki za pomoc ;)

0

Jakiegoś? Co masz na myśli? Losowy ciąg znaków? Wyraz ze słownika?

0

ListBox1
Itemy:
1
2
3
4
5

Jeżeli zaznacze 5 i klikne na Button to na Edit1 pojawi się 5. Jeżeli zaznacze 2 to na Edit1 pojawi się 2 itd ;)

2

@delphi71231: już Tobie nie raz pisałem. Najpierw kurs z podstawami, później googlowanie, ewentualnie pomoc do IDE Delphi pod klawiszem F1. A dopiero w ostateczności piszesz na forum z pytaniem i to konkretnym. A nie co rusz "smarujesz" z banałami, nie kombinując nic z tym samodzielnie. Co do pytania to indeks wybrany z ListBox'a jest zawarty w jego własności ItemIndex. Wartośc ta indeksowana jest od zera. Jeżeli nie wybierzemy nic to ItemIndex wynosi -1. Tekst wybrany elementu zwarty jest więc w Items[ItemIndex].

0

Szukałem, jeszcze więcej i dłużej sam kombinowałem ale nie umiem tego zrobić to co ja poradze...

0

W evencie SelectedIndexChanged ListBox'a wstaw to:

textBox1.Text = listBox1.SelectedItems[0].ToString();

Sprawi to, że do textboxu wyląduje pierwszy zaznaczony element.</del>

Brrrrr toż to Delphi a nie C#, ale wtopa :( Ale analogicznie robi się to w Delphi, przeczytaj to co napisał Olesio.

0

Co możesz poradzić? Używać swojego TBrain. Każdy powinien mieć taki komponent zainstalowany we własnej głowie. Używasz, jeśli dobrze pamiętam Lazarusa. Do niego help jest raczej - z tego co się orientuje - online. Także co za problem w google wpisac: listbox properties lazarus i na stronie pod pierwszym linkiem kliknąc żeby pokazywało Ci te własności "by name". I przejrzeć listę. A skąd wiedzieć, że komponenty mają własności i zwą się one z angielska properties. To też byś wiedział, ale nie raczyłeś przeczytać kompendium Delphi zawartego na 4p. Także na niewiedzę poradzić da się wszystko. A to, o co do tej pory pytałeś na forum - to są na prawdę absolutnie banalne podstawy. I można je ogarnąć samodzielnie, ale trzeba po prostu tylko chcieć. Także chciej, a nie spamuj ;)

1

oka postaram się :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1