[Delphi 7] Komponent pozwalający edytować pliki MSWord .doc?

0

Witam.
Wie ktoś może cos o komponencie do Delphi 7 pozwalającym operować na plikach MSWord ".doc" ?
Czy można korzystać z komponentów Worda znajdujących się w zakładce Servers ,bez otwierania Worda ?
Np.chciałbym zamienić pewne słowa w dokumencie Worda i zapisać potem te zmiany.
Chodzi o to żeby przeprowadzić taką operacje bez otwierania Worda.

0

nie da się za darmo otworzyć dokumentu worda bez worda. Możesz poszukać płatnych rozwiązań albo ściągnąć sobie dokumentacje plików doc i próbować samemu.
Inne rozwiązanie to zamiast worda wziąć OOWrite

0

W sumie to nie musi być word bo udało mi sie ten plik .doc zapisać do formaty .rtf ,ale mam problem,
bo gdy wrzucam ten plik do RichEdit to zmienia się układ strony, tzn.orginalnie gdy otwieram ten plik w edytorze to układ strony mam poziomy, bo chce żeby po lewej stronie kartki były pewne dane, a po prawej inne, a teraz po wgraniu do RichEdit dane które miałem na prawej stroni kartki znajdują się teraz pod danym, które było po lewej, a więc zmienił sie układ kartki.Jak zrobić żeby ten układ sie nie zmienił.
Bardzo mi na tym zależy bo potem chce to wydrukować i ważne jest żeby było ułożone poziomo.

0

a czy to naprawde MUSI byc wczytywane z pliku doc czy rtf...?
bo jesli chodzi tylko o wydrukowanie konkretnego tekstu w konkretny sposob to sa na to inne rozwiazania...

0

Chodzi o to, że w takim pliku .rtf mam zapisaną umowe która występuje na poziomo ułożonej kartce (po lewej stronie jest tekst umowy nr 1 , a po prawej tekst umowy nr2 i wszytsko miesci sie na jednej kartce bo jest ulozone w poziomie).Taki plik .rtf wczytuje do RichEdit , do tego pod button mam podpisany kod który podmienia niektóre słowa w tak wczytanym tekście do RichEdit i wtedy drukuje.Chodzi mi o to, że tak wczytany tekst z pliku jest już sformatowany, tam gdzie trzeba tekst jest pogrubiony itd.
Zna ktoś może lepszy sposób ?

0

to moze rave reports?
Rave Reports - Visual Designer - podstawy
albo mozesz nawet zwykla strone html zrobic z umowa i to drukowac.

0

A czy w RaveReports też można bez problemu korzystać powiedzmy z danych wpisanych w jakiegos Edita?
Chodzi o to że powiedzmy mam umowe i chce żeby w dane miejsce zosta wstaiony wyraz z Edita.
Bo w RichEdit mialem napisany kod który wlasnie wczytywal do niego umowe .rtf ,a potem podmienial w odpowiednich miejscach wyrazy i dopiero drukowal.Dlatego bardzo mi zalezy zeby zrobić to w RichEdit, ale
nie moge dojść jak zrobić żeby zaladowany plik wyglądal tak samo jak w wordzie tzn.że ulozenie strony jest w poziomie i tekst nr 1 znajduje sie po lewej stronie kartki a tekst nr 2 po prawej.Czy ktoś ma może jescze jakiś pomysl ?

0
lsd100 napisał(a)

A czy w RaveReports też można bez problemu korzystać powiedzmy z danych wpisanych w jakiegos Edita?

a jaki byl by pozytek z raveReports gdyby czegos takiego nie umozliwial?;]
da sie i to prosto, zerknij do tego linka ktory Ci podalem.
a jak chcesz inaczej to mowie - strona html.
mozesz tez pomyslec nad edycja PDF'u. moze bedzie latwiej niz z wordem.
zerknij na www.torry.net i poszukaj czegos pod "pdf".

0

Dzięki za podpowiedzi, zaraz będe sprawdzal.
W RaveReport jak chce wstawiam Memo Component i probuje wkleić skopiowany tekst Worda do tego komponentu to tekst zostaje skopiowany, ale skopiowany tekst jest bez akapitów(wszytsko ściągnięte jest do lewej strony).Jak zrobić, żeby tekst zostal skopiowany razem z marginesami ?

0

Wpadlem na jeszcze jeden pomysl i bylbym dzieczny jak ktoś pomoże mi go zrealizować.
W jaki sposób można by wydrukować zawartość RichEdit1 i RichEdit2 , tak żeby zawartości obydwu komponentów znalazla się na jednej kartce ulozonej polowe, a dokladniej to jak podzielic kartke na pól i na lewej polowce kartki wstawić zawartośc RichEdit1, a na prawej polowce kartki wstawić zawartość RichEdit2 ?
ALbo może wie ktoś może jak zrobić 2 kolumny w Richedit ? Wtedy moglbym w jednej kolumnie umieścić Tekst nr1 a w drugiej Tekst nr2 i żeby wydruk byl na ulozeniu poziomym kartki.

0

Jesli w rave reports uzywasz Visual Designera to wystarczy w miejscu ktore ci odpowiada ustawic SetParam i po sprawie podpinasz w kodzie richedit pod setparam i po sprawie wszystko co ci potrzebne odnosnie rave znajdziesz na stronie
http://edn.embarcadero.com/delphi/database/report

0

Rzeczywiście z Rave Raports to ciekawy pomysł, sprawdze po pracy.A jeśli nie chciałbym korzystać z RaveRaports ? Można w RichEdit stworzyć 2 kolumny ? i do lewej kolumny wczytać np.tekst z plik_a.rtf, a do drugiej kolumny wczytać teskt z plik_b.rtf , potem wydrukować obydwie kolumny wydrukować na jednej kartce w poziomym ułożeniu ?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1