TStringList i AddObject

0

Witam:)

Tworzę sobie listę przy użyciu AddObject w taki sposób:


Var
  i:Integer;

 For i:=0 to 10 do ListBox.Items.AddObject('Caption wiersza '+IntToStr(i) , TObject( 1000*i ));

Wartości przechowane w TObject odczytuje tak:


For i:=0 to 10 do ShowMessage('Wartość Object itema '+IntToStr(i)+': '+IntToStr( Integer(ListBox.Items.Objects[i])) );

Nowe Captiony wierszy ustawiam tak:


For i:=0 to ListBox.Items.Count-1 do ListBox.Items[i]:='Nowy caption wiersza '+IntToStr(i);

I teraz pytanko: jak przypisać nowe wartości (integer) w TObject w każdym itemie?


For i:=0 to ListBox.Items.Count-1 do ListBox.Items.Objects[i] ....? :=1234*i;

Pozdrawiam.
Marogo

0

tak

For i:=0 to ListBox.Items.Count-1 do ListBox.Items.Objects[i] := TObject(1234*i);
0
emes30 napisał(a)

tak

For i:=0 to ListBox.Items.Count-1 do ListBox.Items.Objects[i] := TObject(1234*i);

Dzięki wielkie! Działa :)

Pzdr.
Marogo

0

AddObject i Objects są fajne, bo można je stosować w opisany sposób. Kiedyś jednak gigantycznie się na tym przejechałem. Problem pojawia się chyba przy próbie zapisania tam -1 albo -2, bo są to zarazem komunikaty błędu że adresu obiektu pobrać się nie da.

b

0
b0bik napisał(a)

AddObject i Objects są fajne, bo można je stosować w opisany sposób. Kiedyś jednak gigantycznie się na tym przejechałem. Problem pojawia się chyba przy próbie zapisania tam -1 albo -2, bo są to zarazem komunikaty błędu że adresu obiektu pobrać się nie da.

b

Dzięki za wyczulenie na ten problem. W moim programie na szczęście w TObject będą występować tylko liczby większe od 0.

Pzdr.
Marogo

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1