[Delphi] Formy

0

Witam wszystkich,

Piszę, program typu "Baza Danych". Chce mój program w jakiśkolwiek zabezpieczyć, na razie udało mi się zrealizować mój plan zabezpieczenia w dość niskich %. Plan i jednocześnie problem tkwi w skonstruowania pewnej operacji.

Mój stan projektu:

  • 1 Forma (Logowanie + Rejestracja)

  • 2 Forma (Główny Program)

A chciałbym zrobić to tak:

Opis:

  • 1 Forma (Rejestracja użytkowania w bazie) Chce by ta forma ukazywała się tylko w momencie kiedy program jest uruchamiany pierwszy raz na komputerze użytkowania.

  • 2 Forma (Logowanie)

  • 3 Forma (Główny Program)

Z góry dziękuje za wszelkie próby pomocy mi z tym problemem.

Pozdrawiam

0

z jakiej bazy danych chcesz korzystać?? co do tej rejestracji użytkownika: jeśli to ma być program pisany pod jakąś sieć - radzę warunkować tworzenie konta admina tym, czy już ktoś w bazie ma takie uprawnienia. wtedy po prostu wysyłasz zapytanie w stylu 'select count(*) from users where admin = 1' (zapytanie przykładowe - w bardziej zaawansowanych aplikacjach nie powinno być stosowane) i sprawdzasz, czy rezultat > 0. jeśli nie - pytasz o nazwę i hasło użytkownika, jeśli tak - nic nie robisz albo wyświetlasz informację, o tym, że administrator już istnieje.

co do hierarchii form - główna forma powinna być pierwsza, a formy logowania i "rejestracji" (czy jak to nazwiesz) - podrzędne, najlepiej tworzone dynamicznie.

0

Na razie mam to tak zrobione, że na formie 1 mam rejestracje kontra. Login i hasło które jest zakodowane zapisywane jest w pliku profile.ini Mi chodzi o to, że forma 1 jest uruchamiana tylko raz do tego by zarejestrować sobie login i hasło które jak pisałem wyżej zapisywane jest w pliku profile.ini. Po tym ukazuje się forma 2 która służy do logowania.

0

nadal nie napisałeś z jakiej bazy danych chcesz korzystać...
polecam mysql lub sqlite (sqlite do mniejszych projektów, dla jednego użytkownika)

0

Na razie jeszcze nie używam bazy. Pierwsze co chce zrobić to ten cały proces rejestracji i logowania.

0
  1. to, że jeszcze nie używasz bazy nie znaczy, że nie powinieneś o niej myśleć.
  2. w przypadku dostępu do bazy przez wielu użytkowników - MUSISZ zapisać dane konta w bazie, bo to chyba logiczne, że wielu użytkowników nie powinno korzystać z jednego hasła i loginu
0

Wyglada na to ze kolega szuka prostej odpowiedzi

  • 1 Forma (Rejestracja użytkowania w bazie) Chce by ta forma ukazywała się tylko w momencie kiedy program jest uruchamiany pierwszy raz na komputerze użytkowania.

(zapisujesz w rejestrze wartosc w kluczu, ktory stowrzysz. Klucza nie ma znaczy 1-wsze uruchomienie klucz jest forma sie nie pokazuje)

  • 2 Forma (Logowanie)

(tutaj juz normalnie pobieras haslo i sprawdzasz czy prawidlowe zapisane na sztywno w programie lub dekodowane z pliku)

  • 3 Forma (Główny Program)

(Uruchamiasz program wlasciwy oraz zamykasz pozostale formy)

Jesli formy sa tworzone dynamicznie to je likwidujesz. Wowczas 3 Forma powinna byc wlasciwą a 1 i 2 tworzona dynamicznie. Jesli wiesz co to jest....

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0