[Delphi] Reset formy

2010-12-21 21:15
Nostramo
0

Witam.

Jak zresetować formę aby wszystko co na niej edytowałem, powróciło do domyślnych ustawień?

Pozdrawiam.

Pozostało 580 znaków

2010-12-21 21:48
0

pozmieniać je z powrotem :>


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij
edytowany 1x, ostatnio: Misiekd, 2010-12-21 21:49

Pozostało 580 znaków

2010-12-21 22:27
Nostramo
0

ręcznie?:D nie ma co kodu "zaśmiecać" :P

Poradziłem sobie w ten sposób ;]

procedure TForm1.PrzyciskClick(Sender: TObject);
   begin
 form2.DestroyComponents;
  form2.Create(nil);
   form2.close;
    form2.show;
end;

Mam nadzieje, że komuś okaże się pomocny ;]

Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi :)

Do czego???? - madmike 2010-12-21 22:50
i jeszcze napisz, że to ustawi właściwości formy na defaultowe... na dobrą sprawę to pytań zadawać nie potrafisz - gdzie jest napisane że chodzi o zmianę w działającym programie - Misiekd 2010-12-22 00:30

Pozostało 580 znaków

2010-12-22 11:32
0

I gdzie niszczysz form2? Niszczysz wszystkie jej komponenty a form2 nadal istnieje a ty tworzysz kolejną a poprzednia dalej w pamięci.

EDIT//
Nie wiem jakie masz Delphi ale w Dephi 7 Enterpise w przykładach \Demos\RichEdit\
jest moduł reinit.pas i za jego pomocą zrobisz to "po ludzku".
Masz procedury ReinitializeForms - przeładowanie wszystkich formularzy i ReloadInheritedComponent dla konkretnego formularza.


Nie odpowiadam na PW w sprawie pomocy programistycznej.
Pytania zadawaj na forum, bo:
od tego ono jest ;) | celowo nie zawracasz gitary | przeczyta to więcej osób a więc większe szanse że ktoś pomoże.
edytowany 2x, ostatnio: kAzek, 2010-12-22 12:20

Pozostało 580 znaków

2011-01-08 15:43
Author
0

No dobra, to może w D7E jest taka opcja, ale np w innych Delfinach, tudzież Lazarusie na którym pracuję nie ma takich procedur.
A pisanie kilkuset linijek w kilkudziesięciu projektach zakrawa o chorobę psychiczną :D
Jak jeszcze można wyczyścić wszystko na formie? (przywrócić do stanu początkowego)
Dodam, iż forma jest wczytywana z biblioteki DLL więc to może być coś w stylu niszczenia formy (gdyby nie to, że nie można zniszczyć formy w niej samej).

Pozostało 580 znaków

Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0