[Delphi] - ListBox i "wygładzanie" przesuwania

0

Witam!

Szperałem po "googlach", po tym forum i nic nie znalazłem (co by mi pomogło) odnośnie mojego "problemu", więc postanowiłem zapytać.

Przypuśćmy sytuację, że mamy na formie ustawiony komponent "listbox" z ustawioną wartością "ItemHeight" większą od "Height". Lekkie poruszenie suwakiem powoduje "przeskoczenie" do pozycji kolejnego (po aktualnym) elementu listy.
Metoda z oddzielnym "scrollbar'em" i funkcjami typu "ScrollBy", "SetScrollPos" lub ustawienie wartości "TopIndex" daje znowu taki sam efekt :-/ .

Powinna istnieć jakaś możliwość, żeby przesuwać elementy listy "pixel po pixelu", a nie tak jak opisałem powyżej.

0

yy a do czego to .. przecież możesz sobie ręcznie narysować na chociażby image i przesuwać :) czemu listBox ?

0

Stworzyłem podobną listę, tyle że na scrollbox'ie z paintbox'ami i listbox działa o wiele lepiej...

PS. te elementy muszą mieć duże rozmiary

0

tak jak napisał ci Piotrekdp wykozystaj Image mozesz sobie na nim narysować elementy jakie chcesz duże i małe nie ma znaczenia i przesowac tez bedziesz mogl dowolnie poco sie meczyc z listboxem

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1