[delphi] listbox i memo

0

Jeśli mam na lisboxie memo i przewijam listboxa to mem się ukrywa.
Jak zrobić aby się nie chowało tylko ciągle było na wierzchu??--Pozdrowienia {hello}
Waldi Koronowo
[email protected]
Zdazra sie że pisz e prze i nie zwracajcie uwagi na to:D

0

Memo1.BringToFront; Np. w OnDrawItem.

--
Jest jeszcze jeden błąd ... :)

Apel: Piszcie w tematach o jaki język programowania chodzi np. : [Delphi], [C++], itp.

Pomoc do Delphi po polsku. http://www.4programmers.net/forum/index.php?action=show&id=21335&c=2

Oficjalny kanał IRC serwisu 4programers:
serwer: warszawa.ircnet.pl sieć: POLNet kanał: #4programmers.net

0

Dryobates napisał:
Memo1.BringToFront; Np. w OnDrawItem.

Działa wspaniale ale umieściłem to w onmousemove i jak przewijam to miga dopiero jak najade na memo kursorem to przestaje. A wolałbym aby nie migało w onDrawItem też miga poza tym nie pokazuej tekstu listboxa

A jak umieściłem miałem listbox.align:=onClient
na to położyłem zwyczajnie memo.align:=alnone

--
Pozdrowienia {hello}
Waldi Koronowo
[email protected]
Zdazra sie że pisz e prze i nie zwracajcie uwagi na to:D

0

Waldi napisał:
A jak umieściłem miałem listbox.align:=onClient
na to położyłem zwyczajnie memo.align:=alnone

Ja to umieściłem dynamicznie tworząc Memo na ListBox. I jakoś nic mi nie miga (może zbyt mało obciążony komputer).

--
Jest jeszcze jeden błąd ... :)

Apel: Piszcie w tematach o jaki język programowania chodzi np. : [Delphi], [C++], itp.

Pomoc do Delphi po polsku. http://www.4programmers.net/forum/index.php?action=show&id=21335&c=2

Oficjalny kanał IRC serwisu 4programers:
serwer: warszawa.ircnet.pl sieć: POLNet kanał: #4programmers.net

0

Dryobates napisał:
&gtJa to umieściłem dynamicznie tworząc Memo na ListBox. I jakoś nic mi nie miga (może zbyt mało obciążony komputer).
Wolałbym nie tworzyć go dynamicznie bo po co sobie kąplikować sprawe.
A widzisz tekst w listboxie??

--
Pozdrowienia {hello}
Waldi Koronowo
[email protected]
Zdazra sie że pisz e prze i nie zwracajcie uwagi na to:D

0

Waldi napisał:
A widzisz tekst w listboxie??

Tak. Oczywiście za wyjątkiem miejsca, gdzie Memo zasłania.--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

Apel: Piszcie w tematach o jaki język programowania chodzi np. : [Delphi], [C++], itp.

Pomoc do Delphi po polsku. http://www.4programmers.net/forum/index.php?action=show&id=21335&c=2

Oficjalny kanał IRC serwisu 4programers:
serwer: warszawa.ircnet.pl sieć: POLNet kanał: #4programmers.net

0

Memo dynamicznei jak Borland przykazał zrobiłem tak:
w oncreate
Memo1 := TMemo.Create(Self);
Memo1.Parent := Self;
memo1.Left := 495;
memo1.Top := 256;
memo1.Color:=form1.ListBox1.Color;
memo1.Font:=form1.ListBox1.Font;
memo1.Height:=200;

Kompiluje się jest dobrze. Ale jak w ondraw item dodam
Memo1.BringToFront;
To się nie kompiluje.
zabawne jest to że jeśli istnieje procedura ondrawitem ale pusta tzn sam kometarz
//Memo1.BringToFront;
To się sompiluje ale dziwne rzeczy dzieją się z listboxem

  • nie wyświetla tekstu
  • mimo Multiselect:=false; to zachowuje się jak był true. Jak usune procedurę ondrawitem to wszystko działa.

Może przyczyna leży w innym miejscu

--
Pozdrowienia {hello}
Waldi Koronowo
[email protected]
Zdazra sie że pisz e prze i nie zwracajcie uwagi na to:D

0

Mam znalazłem rozwiązanie {hello}
zrobiłem w OnMouseMove

listbox1.SendToBack;

nawet tak bardzo nie mruga tzn czasmi mrugnie ale mi to pasuje.
Memo to było pół biedy panel jak mrugał to aż w oczy raziło :D

Dodam jeszcze może sie komus pryda że jak sie trzyma kursor nad memo to nie znika i mozna przewijać listboxa ale jak sie kliknie na memo to listboxa się nie da pzrewijać (mam na mysli scrolla w myszy) A jak kursor znajduje się na listboxie to znika memo chyba że się zrobi jak napisałem wyżej

--
Pozdrowienia {hello}
Waldi Koronowo
[email protected]
Zdazra sie że pisz e prze i nie zwracajcie uwagi na to:D

0

Waldi napisał:
Kompiluje się jest dobrze. Ale jak w ondraw item dodam
Memo1.BringToFront;
To się nie kompiluje.
zabawne jest to że jeśli istnieje procedura ondrawitem ale pusta tzn sam kometarz
*Memo1.BringToFront;
To się sompiluje ale dziwne rzeczy dzieją się z listboxem

  • nie wyświetla tekstu
  • mimo Multiselect:=false; to zachowuje się jak był true. Jak usune procedurę ondrawitem to wszystko działa.

Bo OnDrawItem jest wywoływane jeszcze zanim utworzysz Memo i jest błąd.
Musisz zrobić np. tak:
if Memo1 &lt&gt nil then
Memo1.BringToFront;--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

Apel: Piszcie w tematach o jaki język programowania chodzi np. : [Delphi], [C++], itp.

Pomoc do Delphi po polsku. http:*www.4programmers.net/forum/index.php?action=show&id=21335&c=2

Oficjalny kanał IRC serwisu 4programers:
serwer: warszawa.ircnet.pl sieć: POLNet kanał: #4programmers.net

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1