Jak pobrać dane z ComboBoxa do bazy

0

Temat juz jest pełny. Bardzo proszę nie kasowac tego posta. Naprawdę potrzebuję pomocy

Witam serdecznie. mam pewien problem. Napisalem program bazodanowy i wszystko hula super :) lecz powstał problem. Program składa się z 7 LABELI i bez problemu dodaje z labeli dane do bazy jednak użytkownicy programu skarżą się że wolno piszą na klawiaturze i chcą aby dwa z tych labeli zastąpić rozwijaną listą Combobox i tutaj moje pytanie jak wczytac dane z comboboxa. Niżej przedstawiam jak wczytuje dane z Labeli. Jak zastosowac combobox.

KOD:
procedure TFormZ.btnDodajClick(Sender: TObject);
var lstItem : TListItem;
jest : boolean;
i : integer;
Number,Err : integer;
begin
// Pobranie danych
Val(edtNumer.Text,Number,Err);
if Err>0 then
begin
ShowMessage('Podano złe dane');
edtNumer.SetFocus;
end else
begin

D1.Rejon:=edtRejon.Text; < - teraz jest label a jak wpisac z comboboxa dane?
D1.Usluga:=edtUsluga.Text;
D1.Nr:=StrToInt(edtNumer.Text);
D1.Imie:=edtImie.Text;
D1.Nazwisko:=edtNazwisko.Text;
D1.DataWplaty:=DateTimePicker1.Date;
D1.DataRozl:=DateTimePicker2.Date;
D1.Kwota:=StrToFloat(edtKwota.Text);
D1.VAT:=StrToFloat(edtVAT.Text);

// Dodawanie wpisów do tabeli na formularzu FormDane
lstItem:=FormD.lstLista.Items.Add;
lstItem.Caption:=IntToStr((index)+1);
lstItem.SubItems.Add(D1.Rejon); < - label a ma byc combobox
lstItem.SubItems.Add(D1.Usluga);
lstItem.SubItems.Add(IntToStr(D1.Nr));
lstItem.SubItems.Add(D1.Imie);
lstItem.SubItems.Add(D1.Nazwisko);
lstItem.SubItems.Add(DateToStr(D1.DataWplaty));
lstItem.SubItems.Add(DateToStr(D1.DataRozl));
lstItem.SubItems.Add(FloatToStr(D1.Kwota));
lstItem.SubItems.Add(FloatToStr(D1.VAT));
lstItem.SubItems.Add(FloatToStr(D1.Kwota+D1.VAT));
lstItem.SubItems.Add(IntToStr(index));

No i implementacja
implementation

uses FormZest, FormUsl, FormDane;

Type
Dane = packed record
Rejon : string[25]; < - a jak tutaj zastosowac comboboxa?
Usluga : string[20];
Nr : integer;
Imie : string[20];
Nazwisko : string[30];
DataWplaty : TDate;
DataRozl : TDate;
Kwota : real;
VAT : real;

0

Pisałem o tym coś ostatnio. ComboBox ma coś takiego jak Objects.
Przeszukaj forum pod kątem: executeQueryList, a znajdziesz wątek, w którym autor prosi o wypełnienie Combo danymi z bazy.

0

Niestety nic nie dowiedzialem sie z tego opisu. Tak wiec temat dalej otwarty. Prosze o pomoc

0

D1.Rejon:=ComboBox.Text;

lub

D1.Rejon:=ComboBox.Items[ComboBox.ItemIndex];

0
crashzzzz napisał(a)

Niestety nic nie dowiedzialem sie z tego opisu. Tak wiec temat dalej otwarty. Prosze o pomoc

No przecież masz opisane wszystko.
Masz, jak pobrać dane z bazy do Combo i jak je odczytać, czego jeszcze chcieć?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1