Jak pobrać dane

0

Problem napotkałem gdy w trakcie działania programu potrzeba zczytać dane z jakiegoś okna dialogowego i właśnie tutaj nie wiem jakiego dialogu użyć by można w nim umieścić Edit i za pomocą niego zczytać dane do mojego programu. {brawo}
Dzięki za pomoc {browar}

0

Najprościej będzie stworzyć nie okno dialogowe, ale formularz (klasy TForm).
:-) .
Może znasz odpowiedz na mój problem: post "Nr seryjny CD lub dyskietki"?

0

Zrob sobie nowa forme, wstaw tam co chcesz,
i w zdarzeniu OnClose wstaw kod kopiujacy interesujace cie wartości do wcześniej zadeklarowanych zmiennych w glownym unicie.
Forme wywołuj nie przez Show tylko przez ShowModal, będziesz mógl wtedy wykryć moment zamykania formy:

procedure PobierzDane;
begin
if OknoDialogowe.ShowModal = mrOK
then
begin
{i tutaj obsluga pobranych danych}
end;
end;

Jakby coś nie bylo jasne, to pisz na maila : [email protected]----- -- -
Delphi 5

Pozdrawiam

0

Ej no, a co z InputBoxem?

var Dana: String;
[...]
Dana:=InputBox('Podaj daną','Tu cosik wpisz:','Cosik');
--sys:> logout....

0

InputBox brzydko wyglada...
ale Sheitar ma racje, nie trzeba w zasadzie robic formy
Ja polecam InputQuery

var s:String;
begin
if InputQuery('Okno','Podaj dane',s) then ShowMessage('Twoje dane : ' +s);
end;

--Delphi 5

Pozdrawiam

0

Mozna tez sobie stworzyc wlasne okienka dialogowe tego typu i dowolnie je uksztaltowac a potem uzywac tez i w innych projektach. Kiedys takie mialem ale dzies posialem :( --sys:> logout....

0

Panowie duże dzięki{browar} jeszcze trochę mam do zrobienia i programik będzie jak lalunia

marko :-)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0