INDY - Serwer HTTP/FTP - Pytania ;]

0

Witam, piszę sobie serwer http z obsługą ftp oparty na indy w delphi 7 ;]
Teraz jest kilka pytań:
1: Czy jeśli chce mieć dostęp ftp to oprócz serwera http trzeba osobno napisać serwer ftp?
2: Czy będzie można używać uploadu poprzez php?
3: Przy obsłudze PHP jakie parametry trzeba podawać plikowi php.exe (Odczytywanie tego co ten plik zwraca mam gotowe, pozostają parametry mu przekazywane)
4: W jaki sposób zrobić wysyłanie obrazków do przeglądarki. Jak wczytuję jakąś stronę, to obrazki działają bez problemu, ale jeśli wpisuję w przeglądarce bezpośredni link do obrazka (np http://localhost:1012/img.png) to zamiast obrazka w przeglądarce widać dziwne znaczki.
5: W jaki sposób najprościej zrobić automatyczne wykrywanie pliku index (o rozszerzeniach .htm, .html, .php itp) z priorytetami rozszerzeń w chwili gdy nie podano pliku docelowego (np wywolanie http://localhost:1012/ przy obecności plików index.html i index.php powinno zwrócić plik index.php)?
6: W jaki sposób najprościej (chyba się powtarzam ;]) zrobić obsługę skryptów CGI-BIN? Dokładniej chodzi o to co polecacie, kiedy plik exe ma być traktowany jako skrypt CGI, czy kiedy w ścieżce jest katalog o nazwie CGI-BIN, czy może kiedy ma odpowiednią nazwę, bądź rozszerzenie, co jest do tego najlepsze?

No to na razie chyba tyle ;]

Za wszelką pomoc z góry dziękuję ;]

0
lukaszguzik napisał(a)

1: Czy jeśli chce mieć dostęp ftp to oprócz serwera http trzeba osobno napisać serwer ftp?

Generalnie, to dwa osobne protokoły.

lukaszguzik napisał(a)

2: Czy będzie można używać uploadu poprzez php?

Zależy od konfiguracji

lukaszguzik napisał(a)

3: Przy obsłudze PHP jakie parametry trzeba podawać plikowi php.exe (Odczytywanie tego co ten plik zwraca mam gotowe, pozostają parametry mu przekazywane)

Nie dam sobie glowy ściąć ale wystarczy coś w stylu

php.exe "ścieżka do pliku .php"

lukaszguzik napisał(a)

4: W jaki sposób zrobić wysyłanie obrazków do przeglądarki. Jak wczytuję jakąś stronę, to obrazki działają bez problemu, ale jeśli wpisuję w przeglądarce bezpośredni link do obrazka (np http://localhost:1012/img.png) to zamiast obrazka w przeglądarce widać dziwne znaczki.

Przeczytaj RFC.

lukaszguzik napisał(a)

5: W jaki sposób najprościej zrobić automatyczne wykrywanie pliku index (o rozszerzeniach .htm, .html, .php itp) z priorytetami rozszerzeń w chwili gdy nie podano pliku docelowego (np wywolanie http://localhost:1012/ przy obecności plików index.html i index.php powinno zwrócić plik index.php)?

Zapisz rozszerzenia w kolejności w tablicy i po kolei sprawdzaj z rozszerzeniem z adresu. Jeśli znajdzie dobrze to wywal strone userowi.

lukaszguzik napisał(a)

6: W jaki sposób najprościej (chyba się powtarzam ;]) zrobić obsługę skryptów CGI-BIN? Dokładniej chodzi o to co polecacie, kiedy plik exe ma być traktowany jako skrypt CGI, czy kiedy w ścieżce jest katalog o nazwie CGI-BIN, czy może kiedy ma odpowiednią nazwę, bądź rozszerzenie, co jest do tego najlepsze?

Google wie.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1