Wątek zablokowany 2017-06-30 17:12 przez furious programming.

Jaka procedura do odczytu liczby z wagi?(COMPORT)

0

Witam.
Mam na formie komponenty COMPORT i komp jest połączony z wagą za pomocą RS232
oraz mam taką procedurkę:

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
var Stre:String;
    Count: Integer;
    bufor : array [0..1023] of char;
   
begin
Form2.Show;
Form1.Hide;
Form2.Label2.Caption:=Edit1.Text;
ComPort1.Port := 'COM1';
ComPort1.BaudRate := br9600;
  if ComPort1.Connected then
  begin
    Showmessage('Zamkniemy port i otworzymy na nowo bo jet otwarty');
    ComPort1.Close;//zamknij
    ComPort1.Open;



      //a:= '';
     //b:= '';
     //c:='';
     //a:=copy(Stre, 1, 13);
    //b:=copy(Stre, 1, 11);
    //c:=copy(Stre, 1, 12);
    ComPort1.ReadStr(Stre, Count);
    Form2.MaskEdit1.Text:=Stre;   //wczytanie wagi do pola MaskEdit1 gdzie jest wartośc  wagi
    //lub
    //Form2.MaskEdit1.Text := Form2.MaskEdit1.Text + Stre;
    Showmessage(Stre);



  end else begin//jezeli nie jest to..
    ComPort1.Open; //otworz..
    Showmessage('Udało się otworzyć port');
     //ComPort1.Read(bufor,Count);
     //Form2.MaskEdit1.Text:=bufor;

    ComPort1.ReadStr(Stre, count);
    Form2.MaskEdit1.Text:=Form2.MaskEdit1.Text+Stre;   //wczytanie wagi do pola MaskEdit1 gdzie jest wartośc  wagi
    Showmessage(Stre);
  end;
end;

I za nic mi nie chce zczytać wagi z wagi :( Proszę o pomoc.

0

A wiesz w jakim formacie są przesyłane dane?

0

no właśnie nie wiem bo nic mi nie czyta :( Jak to sprawdzić?

0

jaka waga (model, producent)

0

W instrukcji napisali

www.wagicas.pl napisał(a)

Funkcja drukowania (dostępna po aktywacji – kontakt z CAS)
Po podłączeniu drukarki do portu RS 232 i sprawdzeniu czy właściwy papier jest
założony można włączyć drukarkę.

czyli wynikalo by, ze trzeba aktywowac ?!

0

a jak myślisz jak by było z takim terminalem?

http://www.sunchemical.4b.pl/1_0_6156/terminal-wagowy/terminal-wagowy.aspx

0

tu nie ma co myslec tylko

  1. Albo poszukac dokumentacji opisujacej protokol

  2. spytac sie sprzedawcy/producenta czy cos wie na ten temat (jak nie 1)

  3. sprawdzic czy w internecie ktos sie z tym spotkal (jak nie 2)

  4. namowic sprzedawce na test np z np. hyper terminal (jak nie 3)

  5. Jak nie 4 a jest oprogramowanie do orginalu to mozna podsluchac (w pewnym stopniu reverse engineering - problem z gwarancja/prawem ale to zalezy od licencji)

  6. jesli wszytskie pkt. sa negatywne poszukac nastepnej wagi i wrocic do 1)

0

z CAS nie miałem do czynienia - najprościej zadzwonić do producenta - większość udziela takich info za free

0

A z takim terminalem wagowym ktoś miał do czynienia?
http://www.sunchemical.4b.pl/1_0_6156/terminal-wagowy/terminal-wagowy.aspx
user image

0

Witam. Tak się ciekawie składa, że jestem autorem programu Equilibrium II - programu do obsługi zaawansowanych wag elektronicznych... W programie tym już zaimplementowałem kilkanaście typówprotokołów do wag...m.in. AXIS, RADWAG, AWO, LH oraz DIGI

Mój gg:709952. Odezwij się na gg to pogadamy. Uważam, że nie ma żadnego kłopotu, ani z udawaniem drukarki celem wyciągnięcia danych, ani z bezpośrednim odpytywaniem wagi

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1