comport problem

0

mam takie pytanko czy wykorzystując komponent Tcomport moge obsługiwać protokul modbusa??bo tam jest skonfigurowane caly port szeregowy. tylko jak wtedy stworzyc ramke odpowiadająca temu protokołowy. jesli ktos moze pomoc to bardzo prosze.

0

Opowiedź na pytanie brzmi TAK.
Niestety musisz mocno posiedzieć w sieci. Modbus jest w miare prosty do zrozumienia ale dobrze go zaimpelementować to już problem.
Musisz widzieć czy chcesz RTU czy ASCII.
Musisz wiedzieć jak obliczyć CRC
Musisz widzieć że jak wyślesz zapytanie o odczyt rejestrów to masz się spodziewać takich danych.
np zapytanie:
Slave Address 11
Function 03
Starting Address Hi 00
Starting Address Lo 6B
No. of Points Hi 00
No. of Points Lo 03
Error Check (LRC or CRC) ––

odpowiedź:
Slave Address 11
Function 03
Byte Count 06
Data Hi (Register 40108) 02
Data Lo (Register 40108) 2B
Data Hi (Register 40109) 00
Data Lo (Register 40109) 00
Data Hi (Register 40110) 00
Data Lo (Register 40110) 64
Error Check (LRC or CRC) ––

Pozdrawiam AS

linki:
http://www.modicon.com/techpubs/dcon7.html#0.2..L6NYY9.0WIZ6D.3
http://www.elektroda.pl/rtvfo[...]ewtopic.php?p=3638011#3638011
http://www.modbus.org/tech.php

0

to wystarczy ze odpowiednio zaimplementuje ramke tego protokoly i ja wystarczy wyslac tak dobrze zozumiem??

0

tak . można by powiedzieć.
AS

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0