[Pascal] Regex?

0

Jak sprawdzić, czy tekst znajdujący się w zmiennej pasuje do regexa /rm ([0-9])? Jak wyciągnąć z tego tekstu samą liczbę?

Nigdzie w Internecie nie udało mi się znaleźć informacji, jaką funkcją sprawdzać regexy, ani nawet czy to w ogóle jest możliwe.

0

Jak sprawdzić, czy tekst znajdujący się w zmiennej pasuje do regexa

wykonaj regexpa na tym tekście. akurat podany przykład jest banalny, jedziesz pętlą po łańcuchu i wyciągasz z niego tylko cyfry.
nie rozumiem, co masz na myśli pisząc "sprawdzanie regexów". co chcesz w nich sprawdzać? może masz na myśli ich wykonywanie?

0

Jest komponent obsługujący wyrażenia regularne. Nie pamiętam dokładnie jak się nazywa, ale ma coś wspólnego z: TPerlCosTam. Byc moze nawet TPerlRegEx

0

komponent w pascalu? trochę naciągane...

0
ŁF napisał(a)

komponent w pascalu? trochę naciągane...

A niby dlaczego? ->Google, "Delphi regular expressions" - i masz choćby takie coś:

http://www.regexpstudio.com/

Na Torrym jest również komponent PerlRegExp, który nie wymaga żadnych dll-ek, ale nie mogę się tam od rana dostać żeby odświeżyć sobie pamięć.

0

@TBSO: Delphi <> Pascal.

0

Zaraz , mówimy o Pascal czy Delphi ? - to nie to samo!

Co do pytania (jak wyciągnąć liczbę) - zobacz co to są grupy i back reference

0

Deti, ŁF - sorry, faktycznie co ślepemu po oczach :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1