[Pascal] Menu

0

Czy jest jakiś specjalny pomysł na zrobienie menu? Czy po prostu trzeba zrobić czyszczenie pulpitu i otworzenie odpowiedniej procedurki? To jest program na zaliczenie więc wszystko musi byc wypasione :)

0

ale o co chodzi ?

0

Stop, stop, stop. Od początku: jakiego menu (bo przecież typów menu jest bardzo wiele)? do czego menu? na co do jakiegokolwiek menu czyszczenie pulpitu? jakiej procedurki? ..i w ogóle po prostu: o co konkretnie Ci chodzi?

0

Jeżeli pascal to biblioteki Turbo Vision dostępne od TP 6.0. Można zrobić wypasione menu. Polecam.

0

Myślę, że chodzi mu o menu typu:

Menu:

1 - zrób coś
2 - zrób coś2
3 - zrób coś3
4 - zrób coś4
5 - zrób coś5
6 - zrób coś6
7 - koniec

Jeśli o to Ci chodzi to zrób sobie to mniej więcej tak:

program menu;
uses
Crt;

var
ch:char;

procedure rysujmenu;
begin
clrscr;
writeln('|||||||||||||');
writeln('||  Menu:  ||');
writeln('|||||||||||||');
writeln();
writeln('1 - zrób coś');
writeln('2 - zrób coś2');
writeln('3 - zrób coś3');
writeln('4 - zrób coś4');
writeln('5 - zrób coś5');
writeln('6 - zrób coś6');
writeln('7 - koniec');
ch:=readkey;
end;



begin
rysujmenu;
//instrukcje dalsze
//case ch of
//1: ...
//2: ...
//...
//end;
end.
0

Przepraszam, że nie sprecyzowałem pytania.

Chodzi o coś takiego jak napisał lewymati. To gdy wcisnę np. 1 to mam zrobić clrscr; potem uruchomić procedurę 1... A potem żeby wrócić do menu to clrscr; i uruchomić procedurę menu? Tak to najlepiej zrobić? (te procedurki to przykładowe nazwy).

Jeżeli pascal to biblioteki Turbo Vision dostępne od TP 6.0. Można zrobić wypasione menu. Polecam.

Gdzie można o tym poczytać? Książki, kursy w internecie?

0
Wilkołak napisał(a)

Gdzie można o tym poczytać? Książki, kursy w internecie?

http://www.google.com/search?client=opera&rls=pl&q=Turbo+Vision&sourceid=opera&ie=utf-8&oe=utf-8

0

Nie znalazłem żadnego kursu, niestety...
To może w taki razie powiedzcie czy warto kupić tę książkę? http://www.allegro.pl/item188421862_turbo_pascal_turbo_vision_dla_praktykow.html

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1