[Pascal] Menu dwukierunkowe

0

Mam dość nie typowy problem. Stosunkowo trudno będzie mi go przedstawić. Obecnie piszę program do obsługi własnej firmy i...

potrzebuje stworzyć menu "dwukierunkowe" (w Pascalu) ?

załóżmy ze miałoby to wyglądać w sposób następujący:
zawsze w pierwszej lini ekranu pojawiałoby się menu do wyboru akcji (np. dodaj, usun ...)
pod tym miałaby być lista rozwinięta z rekordami:


[ Dodaj ] [ Usuń ] [ Edytuj ] ....

  • Lp + Nazwa kontrachenta + ....

  • 1 + Nazwa firmy #1
  • 2 + Nazwa firmy #2
    ...
    ...

i tak jeszcze jakieś 300 pozycji

I mój problem polega na tym, że na jednej "stronie" ekranu zmiesci mi sie max. 25 wierszy, i nie wiem jak zrobic przewijanie.

Proszę o pomoc... moze troszke nie jasno wytlumaczyłem, ale na pewno zrozumiecie o co mi chodzi...</b>

0

no tak ogólnie dajesz coś na styl (pseudokod):

uses crt;

var start, i: integer; c: char;
begin
  start := 0;
  repeat
    write('Menu Dodaj Usun pierdoły ...');
    for i := start to start + 25 do
      write(goscie[i]); { wyswietlanie rekordu }
    repeat until not keypressed;
    c := readkey;
    if (c = #0) then
      case c of
        #72: Dec(start, 25);
        #80: Inc(start, 25);
      end;
    if start < 0 then start := 0;
    if start > liczbaGoscioof then start := liczbaGoscioof - 25;
  until c = #27;
end.

najpierw to się zastanów jak to przewijanie ma wyglądać, czym sterujesz ? myszką ?

0

nie o to mi dokładnie chodziło,

sterowanie ma wygladac nastepujaco
<- -> wybieranie w menu u gory [Dodaj ... Usun ... itp]

|/ /|\ - wybieranie z listy np. towarów

moze jakies linki mialby ktos do podobnego programu ze źródłami ??

0

turbo vision

0

trzeba stosować

gotoxy lub window
i można ładne menu w trybie tekstowym w pascalu stworzyć.
polecam window gdzie można nawet w menu stosowac tło pod literkami i zrobić extra przechodzenie z jednego na drugi

za pomocą gotoxy :
menu by można zrobić tak :

[ plik ] widok pomoc
plik [ widok ] pomoc
plik widok [ pomoc ]

to poszczegolne przechodzenia ( a menu u gory)
ale i tak polecam windows

noi najwazniejsze : musisz ukryś <font size="3">kursorek</span> aby nie szpecił menu!!!

0

A co za problem na zwykłym Crt zrobić podświetlane menu? Samemu coś takiego napisałem przed laty, ostatnio na forum umieszczałem uproszczony kod takiego rozwiązania.

A co do tego kursora: To nie najważniejsze, tylko to jest kosmetyka. Różnica.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1