[Pascal] Rzutowanie - int na double :/

0

Czesc !
Pisze parser matematyczny i w funkcji tworzacej lexemy mam problem z rzutowaniem :/ Pascala dopiero poznaje.. ;/

TYPE
   Pdouble=^double;
VAR
   Pd:Pdouble;
   ch:char; 
   ......

Pd^:=double(ord(ch)-48); // - 48 dlatego ze znak 0 ma kod 48 wiec 48-48 to liczba 0 ;)

Ale zauwazylem, ze cos takiego tez wywala:

VAR
  int:integer;
  d:double;
  ......

  int:=5;
  d:=double(int);

Nie mam pojecia jak to ominać.. Pomocy :)
Pozdrawiam Adam B :)

0

nie można po prostu d := int ?
poza tym rzutowanie integera na doubla to nie wiem czy dobry pomysł, bo 5 binarnie jako integer wygląda inaczej nizż 5 binarnie jako double, tylko 0 jest takie samo

0
Force napisał(a)

nie można po prostu d := int ?
poza tym rzutowanie integera na doubla to nie wiem czy dobry pomysł, bo 5 binarnie jako integer wygląda inaczej nizż 5 binarnie jako double, tylko 0 jest takie samo

Kompilator mi blad wywala :P uzywam turbopascala 7.0
Must be in 8087 mode to compile this. <- tak wyglada ten blad :(

0

jaks ie wstawi {$N+} to wszystko dziala :)

Nie jednak nie pospieszylem sie :/ teraz mam invalid kompiler directive

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1