Komponent TChart

0

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów :)
Niedawno napisałem programik na obliczanie prędkości myszki :) Wszystko fajnie tylko pomyślałem aby dodać do niego trochę bajeru i żeby dodać wykres TChart Liniowy który tworzyłby się sam a dane odczytywał by ze zmiennej. A dokładniej chodzi mi o coś takiego :
Program wyliczył kolejno liczby 1,2,3,4,5,6 i żeby je zapisywał rosnąco na wykresie liniowym.

Nie bawiłem się poprzednio komponentem TChart więc proszę o wyrozumienie.

A link do programu > http://www.badongo.com/file/4361118

Jak to zrobić ?
Wszystkim geniuszom z góry dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam.
Z poważaniem MasterHunter.

0

Tu jest opisany TChart co prawda pod BCB ale powinieneś sobie poradzić: http://www.narloch.net/borland2/bcbadv7.htm
Ponadto było to wałkowane na forum, więc kłania się opcja Szukaj.

0

Metoda Add, AddX, AddXY dla dowolnego typu wykresu. Fragment z mojego programu:

procedure TStatystyka.MakeMonthSeries;
var i :Byte;
begin
 All.Clear();
 Ng.Clear();
 Ok.Clear();
 for i := 1 to dmax(cbMiesiace.ItemIndex+1, cbRok.ItemIndex+2005) do
  if dbEngine.MonthData^[1, i] <> 0 then
     begin
      All.Add(dbEngine.MonthData^[1, i], IntToStr(i));
      Ng.Add(dbENgine.MonthData^[2, i]);
      Ok.Add(dbEngine.MonthData^[4, i]);
     end;
end; // MakeMonthSeries

Gdzie All, Ng i Ok są typu TLineSeries. Mam nadzieję, że pomoże. Domyślnie Add ma parametry : Add(wartość, Etykieta, Kolor) przy czym ostatnie dwa nie są obowiązkowe.

0

Witam ponownie !
Może to lamerskie pytanie ale czy możecie mi powiedzieć jak się dostać do Serii Danych tylko żebym mógł zarządzać nią przez kod :)

Pozdrawiam.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1