Blokada minimalizacji

0

Mam do napisania program, ktory nie moze dac sie zminimalizowac w zaden sposob. Muszę albo zablokować skróty klawiszowe win+d, win+m i menu albo napisac cos, co przechwyci komunikat o minimalizacji i zmaksymalizuje od razu moje okno. Pomożecie??

0
procedure TForm1.Minimize(Sender: TObject);
begin
Application.Restore;
end;

procedure TForm1.FormCreate(Sender: TObject);
begin
Application.OnMinimize := Minimize;
end;
0

to dziala,ale tylko wtedy gdy nacisne przycisk minimalizacji, ktorego w moim programie nie ma. niestety to nie dziala na te skroty klawiszowe.

0

Powiedz może w jakim celu to okno ma być cały czas na widoku, ew. dobierze się odpowiednie rozwiązanie...

0

gdy jest wlaczony ten program, mozna uruchamiac tylko kilka okreslonych programow,do ktorych sa przyciski na formie. chodzi o to,zeby nie bylo dostepu do Mojego Komputera, gdzie mam zmapowany dysk, na ktorym sa wazne dane. wiem,ze to jest takie prowizoryczne rozwiazanie,ale musze zrobic cos na szybko. wylaczony juz jest task manager, aplikacja jest pelnoekranowa, do samego menu start tez sie juz nie da dostac, zostaly mi wlasnie tylko te trzy skroty klawiszowe (przynajmniej tak mi sie wydaje,ze tyle zostalo;p). macie jakies pomysly??

0

a nie lepiej podpiąć swój program jako shell dla danego usera?

0

a jak takie cos sie robi?? i co to wlasciwie mi da??

0

juz kiedys bylo na forum pytanie o minimalizacje... z tego co pamietam to chodilo tam o ta po kliknieciu "Pokaz pulpit" na pasku zadan. posukaj.

0

bylo o tym pisane, ale za kazdym razem niekonkretnie i wszystko co tam bylo nie dziala tak jak powinno:/

0

to fascynująca kombinacja klawiszy nr "1" n swiece windows. jest taka metoda przechwycenia klawiszy:

  private
    procedure wm_HOTKEY(var Msg:TMessage);message WM_HOTKEY;
procedure TForm1.wm_HOTKEY(var Msg: TMessage);
begin
 if Msg.WParam = $0001 then
  { reakcja na skrót klawiszowy }
   Form1.Caption:= 'dddd'; //tak dla bajeru
//  Application.Restore; // przywrócenie aplikacji
end;
procedure TForm1.FormCreate(Sender: TObject);
begin
 RegisterHotKey(Form1.Handle, $0001, MOD_WIN,  ord('M'));
end;
procedure TForm1.FormClose(Sender: TObject; var Action: TCloseAction);
begin
 UnregisterHotKey(Form1.Handle, $0001);
end;

tylko ze jezeli wpiszemy np ord('N') czy co kolwiek innego VK_F5 to działa, ale dla MOD_WIN i ord('M') nieeeee!!!

w desperacji i do czasu znalezienia czegos prawdziwego proponuje ustawić Timer i co 0,1 sekundy

 procedure TForm1.Timer1Timer(Sender: TObject);
begin
 Application.Restore;
end;

chyba czas na [browar]


w temacie "Blokowanie komputera."

http://4programmers.net/Forum/viewtopic.php?id=113863

jest link od Arthan

http://www.swissdelphicenter.ch/torry/showcode.php?id=312
pewnie sie przyda

0

Nie lepiej ci pozmieniać w windowsie prawa dostępu ??

0

a jak to moge zrobic??

0

Samemu używasz konta z prawami administratora. Tej drugiej osobie załóż konto z prawami zwykłego użytkownika. Potem we właściwościach zmapowanego dysku na zakładce "Zabezpieczenia" (tak to sie pod xp nazywa) ustawiasz prawa dostępu jedynie dla swojego konta. Na 95/98/Me nie przejdzie, ale chyba nie używasz tych staroci.

0
adf88 napisał(a)

Samemu używasz konta z prawami administratora. Tej drugiej osobie załóż konto z prawami zwykłego użytkownika. Potem we właściwościach zmapowanego dysku na zakładce "Zabezpieczenia" (tak to sie pod xp nazywa) ustawiasz prawa dostępu jedynie dla swojego konta. Na 95/98/Me nie przejdzie, ale chyba nie używasz tych staroci.

ale to jest forum programistyczne, wiec chyba bardziej oczekuje sie tu odpowiedzi jak to zrobic z poziomu delphi...

verkaufo, nie wiem czy to Cie zadowoli ale mozesz sprobowac wstrzymac jeden z procesow... o ile sie nie myle to winlogon bo to on jest odpowiedzialny za skroty klawiaturowe ctrl+alt+del i chyba inne tez. problem jest tylko taki ze po odblokowaniu wykonuje on czynnosi ktore kazano mu wykonac gdy byc wstrzymany;/ ale moze Ci sie przydac jego blokowanie.
jak by co to ja to robilem uzywajac komponentow madCollection, banalnie sie to robi....

pozdr.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1