ListView pobieranie widocznych wpisów

0

Witam!
Mam takie pytanko, otóż czy wie ktoś jak za pomocą zwykłego ListView odczytać wszystkie aktualnie TYLKO widziane wpisy?
Czyli mam listę składającą sie z elementów od 1 do 100 ale chce pobrac informacje tylko o widocznych wpisach czyli od 47 do 57 a reszta nie ruszona.
tak jak na rysunku:
user image
Czekam na pomoc ponieważ bardzo mi zależy na tym.

0

Nie jestem pewien (nie mam jak sprawdzić), ale nie ma takiej właściwości jak TopIndex - to byłby index pierwszego widocznego elementu, a ostatni hmm (topindex + (height div rowheight)).

0

Dzięki to dziala! ale nie za pomoca TopIndex tylko TopItem

0

A jak pobrać widziany tekst w Richedit i skopiować go do drugiego Richedit?

0
RedbaK napisał(a)

A jak pobrać widziany tekst w Richedit i skopiować go do drugiego Richedit?

To proste, poszukaj sobie na necie funkcji do zamiany wspołrzędnych pikselowych na numer linii w TRichEdit (na bank takie coś jest bo to kiedyś stosowałem jak bawiłem się z syntax highlighterami, ale nie mam tego pod ręką). Później zamień sobie punkt: (0, 0), oraz punkt: (0, Height) i dostaniesz dwa numery linii: widoczną górną i dolną.

0

No spoko, dzięki. Myślałem że da się tym Twoim sposobem TopIndex itd.

0
RedbaK napisał(a)

No spoko, dzięki. Myślałem że da się tym Twoim sposobem TopIndex itd.

To nie mój sposób : ) tylko Borlanda. I zdajesie jest tylko w komponentach typu "gridowego" - listbox'y, grid'y i inne.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1