potrzebuje pomocy/baza danych/

0

Witam
Mam prośbe do kogoś kto sie zna na delphi
potrzebuje bazy danych(np info o kobiecie , wiek , wzrost ,waga ) na rekordach , razem z menu / dodawania ,wyswietlania ,usuwania , zapis do pliku , odczyt z pliku , wyszukiwanie / I tu chciałbym zaznaczyc prosiłbym o pomoc żeby to zrozumieć a nie gotową baze z tym. Jezeli ktos byłby w stanie mi udzielić pomocy byłbym bardzo wdzięczny. A jeżeli był już podobny temat to przepraszam .

0

SQLite+ZEOS

0

oleksy a mozna jasniej bo jestem newbie .....

0

no wiec musisz miec

rekord opisujacy pojedyncza osobe

TRecOsoba = record
{...} //tu definicje pol
end;

plik do przechowywania rekordow
plik: file of TRecOsoba

do tego przydadza Ci sie procedury

procedure DodajOsobeDoPliku(Osoba: TRecOsoba);
{
otwierasz plik
idziesz na koniec
dopisujesz na koncu rekord z parametru
zamykasz plik
}

procedure UsunOsobeZPliku(NrRekordu: integer);
{
otwierasz plik
idziesz do podanej pozycji+1
<poczatek>
czytasz rekord
cofasz sie o 2 pozycje
zapisujesz wczytany rekord
idziesz do przodu o 1 pozycje
<powtarzasz do="do" konca="konca" pliku="pliku">
przycinasz plik o jedna dlugosc rekordu
zamykasz plik
}
function WczytajOsobeZPliku(NrRekordu: integer): TRecOsoba;
{
otwierasz plik
idziesz do podanej pozycji
czytasz rekord
zamykasz plik
zwracasz go jako result
}

wyszukiwanie
powtarzasz funkcje WczytajZPliku z kolejnymi indeksami do momentu az znajdziesz wlasciwy rekord

wyswietlanie
powtarzasz funkcje WczytajZPliku z kolejnymi indeksami i wypisujesz kolejne rekordy

edycja
wczytujesz rekord WczytajZPliku
usowasz z pliku wczytany rekord
zmieniasz jakos dane
zapisujesz rekord

to tak na szybko lista rzeczy jakie trzeba zrobic
oczywiscie szczegoly techniczne pozostawilem do rozgryzienia Tobie:D
Na pewno miales wszystko w szkole/uczelni

milej zabawy:D

0

@Johny_Morfina mój sposób to instalacja komponentów zeos, wrzucenie na formę ZConnection, ZTable, DataSource, DBGrid, DBNavigator, zassanie z neta dll'ki (300 kb) i napisanie dosłownie kilku wierszy kou na pojedynczej formie. Twój sposób to mozolne kodzenie wszyskich operacji wstawiania, usuwania, obsługi IO pliku, wyjątków itp.

Tworzenie bazy - prostosta z poziomu API sqlite. Dodawanie, usuwanie, modyfikacja - wszystko za pomocą gotowych metod komponentu. Wysiłek zerowy.

0

up owszem twoj sposób jest prostszy sciagnac troche dodac ale zauwaz fakt ze chce sie tego nauczyc bo musze to oddac na zaliczenie i jak mnie zapyta skad mam gotowe komponenty to klapa a jak jest napisane to jest . poza tym chce to zrozumiec a nie spisać wkleic i gotowe jak ktos ma chwile aby udzielic pomocy online wioeczorem to bylbym wdzieczny....

0
Oleksy_Adam napisał(a)

Twój sposób to mozolne kodzenie wszyskich operacji wstawiania, usuwania, obsługi IO pliku, wyjątków itp.

zeby zostac np wirtuozem gry na gitarze, trzeba poswiecic mnostwo czasu na 'glupie' cwiczenia - to najlepsza nauka

zerowy wysilek = zerowa nauka

na omijanie problemow i kozystanie z gotowych elementow jeszcze przyjdzie czas:-)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1