[Delphi] generowanie kluczy w Interbese czy w Delphi?

0

Witam
opracowuję aplikację bazodanową w Delphi i InterBase, nie jestem specjalistą i mam następujący problem. Chcę przy dodawaniu nowego rekordu do bazy wywołać generator klucza głównego id i tu pojawia się problem- pasowałoby to zrobić po stronie serwera wykorzystując tam zdefiniowany generator tylko że generatory Interbasa obsługują tylko pola typu integer a moje klucz maja postac string typu : xyz/001. Czy jest możliwość stworzenia generatora w Interbase który by to robił czy musze zmeinic moje klucze na typ integer, czy też robić to w delphi? Zgóry dziękujęza wszelką pomoc. pozdrawiam

0

Jeśli dobrze zrozumiem o co Ci chodzi :)
to wydaje mi się, że MySQL było by lepsze do takich rzeczy, jednak
jeśli chcesz generować w IB w delphi, to wszystko zapisujesz jako string w edicie a potem wgrywasz do bazy.

0

Generator może być tylko integer. Możesz zrobić generator po stronie serwera i łączyć po nim tabele, a ten swój dotychczasowy klucz przechowywać jako zwykłe pole unique w bazie. Jeżeli chciałbyś aby było automatycznie generowane to napisz sobie generator w Delphi albo trigger w IB.

/edit: dopowiem jeszcze, że nie musisz w ogóle korzystać z generatora, ani pola z generowanym w ten sposób kluczem. Kluczem głównym może być ten twój string byleby się nie powtarzał.

0

właśnie o taką odpowiedź mi chodziło dzięki to jeszcze pozostaje mi pytanie o wyzwalacz generujący takie pole czyli: :jakis_staly_tekst/zmienna_liczba może ktoś podpowiedzieć?
pozdrawiam

0
djmentos napisał(a)

to wydaje mi się, że MySQL było by lepsze do takich rzeczy

bo................................................... Podaj chociaż jeden argument za

BTW a co za problem napisać procedurę, która zamieni wygenerowaną liczbę na string, uzupełni zerami i doklei inny string? A w wyzwalaczu wywołasz tą procedurę i zwrócony ciąg wstawisz w pole.

0
Misiekd napisał(a)
djmentos napisał(a)

to wydaje mi się, że MySQL było by lepsze do takich rzeczy

bo................................................... Podaj chociaż jeden argument za

Choćby taki, że masz pełno darmowych serwerów sql i mysql a IB jeszcze nie widziałem.

0

[wstyd] ;-P fakt no to teraz się popisałem ale chyba już zbyt długo nad tym siedzę WIELKIE DZIEKI [browar] pozdrawiam

0
djmentos napisał(a)
Misiekd napisał(a)
djmentos napisał(a)

to wydaje mi się, że MySQL było by lepsze do takich rzeczy

bo................................................... Podaj chociaż jeden argument za

Choćby taki, że masz pełno darmowych serwerów sql i mysql a IB jeszcze nie widziałem.

mo popatrz i zapewne każda Twoja aplikacja pisana w Delphi wymaga dostępu do publicznego serwera...

Jak piszę coś co mi przez kilka lat działania zapełni bazę danymi o rozmiarze 10 - 50 MB to nie potrzebuję do tego Delphi. A jak piszę apliakację bazodanową z prawdziwego zdarzenia to 10MB to będzie przyrost dzienny i żaden darmowy serwer tego nie uniesie.

BTW które to te darmowe serwery SQL?

dla jasności saszowy chodziło mi o stored proc, czyli procedurę na serwerze :)

0

No tak czy siak potrzebujesz serwer :P.
A co do serwerów...wujek na pewno wie:P
każdy lepszy hosting z mysql, a jesli nie pasuje to:
www.freesql.org

0
djmentos napisał(a)

No tak czy siak potrzebujesz serwer :P.

to sobie zainstaluje ...

A co do serwerów...wujek na pewno wie:P

zaczynasz bełkotać ...

każdy lepszy hosting z mysql, a jesli nie pasuje to:

ta, mysql jest idelany do for i prostych sklepów...
idąc twoim tokiem myślenia MSSQL, Oracle, DB2 itd też są do d**y bo żaden "poważny" hosting ich nie ma ...

0

Misiek: co do tych serwerów publicznych, to w BD jest przyklejony topic :P http://4programmers.net/Forum/viewtopic.php?id=103157

0

Coldpeer ale co to ma wspólnego z

Misiekd napisał(a)
djmentos napisał(a)

to wydaje mi się, że MySQL było by lepsze do takich rzeczy

bo................................................... Podaj chociaż jeden argument za

0

Misiek: nic a nic, moja odpowiedź tyczyła się Twego pytania:

"BTW które to te darmowe serwery SQL?" ;)

0

ale ja wiem, które i na jakich zasadach są darmowe :p

a to pytanie odnośnie tego było
"darmowych serwerów sql i mysql"
czyli wynika z tego że są darmowe serwery mysqla i sqla, z tym że sql to język a nie produkt :/

0
Misiekd napisał(a)

czyli wynika z tego że są darmowe serwery mysqla i sqla, z tym że sql to język a nie produkt :/

Masz rację, przyjąłem że chodzi o MySQL, pewnie dlatego, że djmentos do tej bazy "przekonuje".

0

nie mam tego namyśli.
Chodzi mi o to, że jak chcesz zrobić ogólnodostępną
aplikacje, żeby wszystkie dane do ciebie spływały no to nie będziesz instalował
u każdego ani u siebie bo serwera IB czy Oracle bo nie będziesz miał go 24/7 włączonego.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1