[delphi] wczytanie pliku RTF

0

Witam
Wie ktos może czy jest komponent do obsługi plików w formacie RTF, lub do jakiego komponentu i jak wczytac zawartośc pliku w formacie RTF no i zapisac tez by mozna, oczywiście z programu do pliku.
Z góry dziekuje pozdrawiam

0

Zapisujesz to Tmemorystream, następnie do Tfilestream i do pliku. Odczyt odwrotnie.

To sugestia, nie sprawdzałem ;)

0

ja pie***** [glowa] TRichEdit ... nawet się na palecie poszukać nie chce

0

RichEdit to nie zapisuje przypadkiem w RTF?

0

próbowałem richedit ale mi nie wyszło skoro tak twierdzisz próbuje dalej lol

0

Nie jestem pewien ale chyba standardowo mozna wczytac do TRichEdit tylko pliki <=64Kb

0

szybko stworzyłem cos takiego i otrzymóje pusty richedit
WHY??

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
var
  Form1: TForm1;
  Plik:TextFile;
  linia:string;
begin
AssignFile(Plik, 'test.rtf');
append(Plik);
read(plik);
RichEdit1.Text:=(linia);
CloseFile(plik);
end;

a jak mam

read(plik, linia);

to sie sypie

0

ludzie myślcie czasami - to nie boli, nie zabija i nie jest karalne!!!

pomijając fakt, że trzeba być wręcz genijalnym, żeby rtfa do RE wczytywać przez AssignFile to wystarczy trochę pomoc poczytać ...

RE.Lines.LoadFromFile

rtf napisał(a)

Nie jestem pewien ale chyba standardowo mozna wczytac do TRichEdit tylko pliki <=64Kb

spokojnie można większe, a jak masz nowszą wersję RICHED20.DLL to nawet obrazki i tabelki działają

0

hm no tak nie boli i nie jest karalne po prostu człowiek szuka za głęboko

0
Misiekd napisał(a)

(...)a jak masz nowszą wersję RICHED20.DLL to nawet obrazki i tabelki działają

Tabelki? Możesz pokazac jak do Trichedit'a wstawić tablekę i jak nia zarządzać? I ewentualnie skąd wziąć taką dll'kę? Pytam o dll'kę choć być może taką mam tylko nie umiem z niej korzystać stąd moje pytanie o te tabelki.

0

no normalnie. tworzysz w Wordzie tabelkę, wstawiasz obrazek, zapisujesz jako RTF... :|

a skąd pobrać? a jest takie jedno miejsce</url>

0

W jakim znowu wordzie??? Ja pytam o tabelki w Trichedit. Bez worda.

0

W kontekście ładowania / zapisu mówię.
Jeśli chcesz zaś programowo w RichEdicie tworzyć dokument, to widzę tylko taką opcję:

  1. nauka RTFa:
    RTF 1.9 Specification
  2. ładowanie dokumentu napisanego w za pomocą znaczników RTF do RichEdita za pomocą TMemoryStream
0
Marmar napisał(a)
Misiekd napisał(a)

(...)a jak masz nowszą wersję RICHED20.DLL to nawet obrazki i tabelki działają

Tabelki? Możesz pokazac jak do Trichedit'a wstawić tablekę i jak nia zarządzać? I ewentualnie skąd wziąć taką dll'kę? Pytam o dll'kę choć być może taką mam tylko nie umiem z niej korzystać stąd moje pytanie o te tabelki.

czy ja napisałem "możesz w RE wstawiać tabelki"?? Naucz się chłopie czytać. Możesz odczytywać rtfy z tabelkami i obrazkami. A co do dllki to google zamknęli?

0

No cóż, napisałes " działają" a to jest mało precyzyjne i różnie można rozumieć. Myslałem, że może wiesz jak tabelki wstawiać. A skoro już niestety jesteśmy przy "dobrych" radach to naucz się chłopie precyzyjniej pisać a może wtedy stwierdzisz, że inni umieją czytać :)

0
Misiekd napisał(a)
Marmar napisał(a)
Misiekd napisał(a)

(...)a jak masz nowszą wersję RICHED20.DLL to nawet obrazki i tabelki działają

Tabelki? Możesz pokazac jak do Trichedit'a wstawić tablekę i jak nia zarządzać? I ewentualnie skąd wziąć taką dll'kę? Pytam o dll'kę choć być może taką mam tylko nie umiem z niej korzystać stąd moje pytanie o te tabelki.

czy ja napisałem "możesz w RE wstawiać tabelki"??

Można wstawiać i tabelki i obrazki i dodać opcje wklejania różne i wieeele innych... :d Ale więcej roboty niż to wszystko warte. :P

Ps. W wielu pakietach są już "ulepszone" TRichEdity, sam też gdzieś na płycie mam takie coś mojego autorstwa...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1