2 formy

Odpowiedz Nowy wątek
2007-03-04 07:41
0

Czy da się zrobić, żeby 2 otwarte formy były niezależne od siebie. Tzn. żeby dało się pisać na 1. formie, jeżeli 2. jest otwarta. Tak jak to jest w gif-ie.

Pozostało 580 znaków

2007-03-04 09:51
0

[glowa] Jakim do cholery gif-ie? Możesz mi wytłumaczyć co to jest, bo mi tylko plik graficzny przychodzi do obolałej głowy...
Aha... odpowiedź: Form2.Show cię nie satysfakcjonuje? Z tego co mi się pod czaszką kołacze to jedna forma drugiej nie blokuje...

Pozostało 580 znaków

2007-03-04 10:45
0

Sorry, chodzi o gimpa. Ale jeżeli form2 jest aktywna, to nie mogę nic robić na form1!

Pozostało 580 znaków

2007-03-04 11:02
0

Aha, zrozumiałem już o co chodzi. A sposobów na to raczej jest sporo. Ja podam taki: przejmujesz odpowiednie komunikaty WM_KEYDOWN, WM_KEYUP, WM_CHAR w formie1 i wysyłasz bezczelnie do formy2.

Pozostało 580 znaków

2007-03-04 11:22
0

jak towrzysz te formy normalnie popzrez new form / to pewnie uzywasz showmodal jak chcesz pokazac inna forme, jak juz na starcie programu masz wszystkie visible na true to znaczy ze musisz wlaczyc enabled na true

Post nizej rządzi

Więc samymi enablami i visiblami niewiele zdziałasz... przynajmniej ja tak zrozumiałem problem.

Pozostało 580 znaków

2007-03-04 12:10
0

b>@Komorkowy_dzony:</b
ale tu chyba chodzi o taką sytuację:
masz form1 i form2. Obydwie możesz zaznaczać, możesz klikać, pracować, ale...
kiedy form1 jest aktywne, to form1 czyta klawiaturę, a form2 nie. Proste - czyta to okno, które jest aktywne. A gość chce, aby jedna forma była aktywna, a druga reagowała tak, jakby miała focusa.

Więc samymi enablami i visiblami niewiele zdziałasz... przynajmniej ja tak zrozumiałem problem.

//Dopisane - @DoVBeR:
na początku też tak myślałem, ale tym zdaniem:
Ale jeżeli form2 jest aktywna, to nie mogę nic robić na form1!
mnie trochę w zakłopotanie wprowadził, bo na samym początku zapytałem o Form.Show. Dodatkowo GIMP nie jest normalnym MDI... :/ No normalnie wróżenie z fusów, trzeba poczekać na Krzyśka, bo teraz to i tak nic się napisać nie da :/

Pozostało 580 znaków

2007-03-04 16:03
DoVBeR
0

a mi sie wydaje ze chodzi mu o aplikacje MDI, bo chyba na takiej zasadzie dziala wiekszosc aplikacji graficznych np. Photoshop

Pozostało 580 znaków

2007-03-05 07:10
0

Dzięki, problem rozwiązany. Zamiast form2.showmodal dałem form2.show. i mogę edytować edity na obydwóch formach!

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0