oncreate + utowrzenie 2 formy

0

chce aby w momecie wlaczenia sie programu pokazaly sie 2 formy i przyporzadkowuje to zdarzeniu oncreate niestety zwarca mi to blad.unit jest dodany

WebForm.Show;
WebForm.Enabled:=False;

0

Jakby unit nie był dodany, to Delphi samo by zaproponowało dołączenie.
Nie rób tego w OnCreate formy głównej, bo to jest po stworzeniu Form1 a przed stworzeniem Form2, a nie można pokazywać niestworzonej formy [glowa] . Spróbuj w OnShow formy głównej.

Pzdr, :-)

//BTW: utworzenie a nie utowrzenie [diabel]

0

A nie lepiej zrobić sobie dwóch form, a następnie w kodzie projektu je wyświetlić? Przykładowy kod:

program Project1;

uses
  Forms,
  Unit1 in 'Unit1.pas' {Forma1},
  Unit2 in 'Unit2.pas' {Forma2};

{$R *.res}

begin
  Application.Initialize;
  Application.Title := 'Nazwa programu';
  Application.CreateForm(TForma1, Forma1);
  Application.CreateForm(TForma2,Forma2); {tutaj uruchamiamy drugą formę}
  Application.Run;
end.

I nie trzeba używać OnCreate, a 2 formy uruchomią się jednocześnie ;)

0
TurboXT napisał(a)

A nie lepiej zrobić sobie dwóch form, a następnie w kodzie projektu je wyświetlić? Przykładowy kod:

program Project1;

uses
  Forms,
  Unit1 in 'Unit1.pas' {Forma1},
  Unit2 in 'Unit2.pas' {Forma2};

{$R *.res}

begin
  Application.Initialize;
  Application.Title := 'Nazwa programu';
  Application.CreateForm(TForma1, Forma1);
  Application.CreateForm(TForma2,Forma2); {tutaj uruchamiamy drugą formę}
  Application.Run;
end.

I nie trzeba używać OnCreate, a 2 formy uruchomią się jednocześnie ;)

To jest kod tworzenia. [rotfl] (Delphi sam to tworzy) Wyświetli się tylko forma główna.

0
Ad napisał(a)

To jest kod tworzenia. [rotfl] (Delphi sam to tworzy) Wyświetli się tylko forma główna.

Szczerze przyznam, że pierwszy raz spotykam się z określeniem "kod tworzenia".
Abstrahując kod podany przez TurboXT jest w pełni poprawny i spełnia oczekiwania ginping'a, aczkolwiek niepotrzebnie go podawał, ponieważ każda nowo dodana forma jest tam automatycznie wpisywana (chyba, że użytkownik tego nie chce [w BDS: Project->Options->Forms]). Żeby druga forma była automatycznie wyświetlana przy starcie, należy zmienić jej właściwość visible z false na true.

0

Ja przykład podałem, bo zwykle mam w zwyczaju robić jedną formę "AutoCreate", a resztę form dynamicznych.
BTW: co to ten kod tworzenia?
BTW2: to, że Delphi sam tworzy ten kod, to nie znaczy, że nie można go zmienić.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1