Komponenty w TurboDelphi

Odpowiedz Nowy wątek
2006-11-30 08:46
0

Witam
Zainstalowałem właśnie pakiet TurboDelphi Explorer i spotkała mnie przykra niespodzianka.
Otóż posiada on bardzo dużo komponentów ale nie ma możliwości instalowania nowych, "obcych" komponentów tak jak to było w poprzednich wersjach.
Czy jest może jakiś sposób na "ręczne" instalowanie nowych komponentów?
Proszę o jakiekolwiek informacje na ten temat.

Pozostało 580 znaków

2006-11-30 08:58
0

Zawsze chyba możesz dynamicznie tworzyć komponenty. Średnio to wygodne, no ale. Poza tym Turbo Delphi Explorer to aplikacja darmowa, a pozwala na użycie komercyjne - nie oczekuj, żeby umożliwiała wszystko to, co wersje płatne.


Mam nadzieję, że pomogłem :)

Łukasz Brodny

Pozostało 580 znaków

2006-11-30 09:08
0

Zgadzam się brodny
Chodzi mi jednak o to że posiadam gotowy komponent, który używałem w Delphi 6 pisząc pewien program. Teraz ten program chcę uaktualnić przy pomocy TurboDelphi, więc muszę stosować ten komponent. Tylko jak to zrobić skoro nie da się go zainstalować?

Pozostało 580 znaków

2006-11-30 11:38
swiniak
0

brodny napisal Ci ze mozesz tworzyc dynamicznie komponenty, sam tak robie i nie mialem jeszcze problemu z zadnym z komponentow

Pozostało 580 znaków

2006-11-30 12:10
0

Jest to jedno z celowych - podkreślam: celowych - ograniczeń TDE.

Możesz ewentualnie użycie komponentu za pomocą Delphi 6 zagnieździć w bibliotece i używać dynamicznie w TDE.


<font color="red">Konto porzucone</span>

Dzięki wszystkim forumowiczom za lata wspólnych dyskusji; miłej zabawy w programowanie!
Sławomir 'Szczawik' Włodkowski

Pozostało 580 znaków

2006-11-30 12:27
nonemo1
0

A może by ktoś podał przykład jak to jest z tymi komponentami dynamicznie.
Bo też luknołem na to srodowisko ale szybko zrezygnowałem ze względu na komponenty. No a pozatym nie jestem obeznany w programowaniu tylko podstawy znam to może ktoś poda jak wrzucić na Formę CSpinEdit bo akurat tego tam nie ma.
pozdrawiam.

Pozostało 580 znaków

2006-11-30 16:40
0

Wiem że to jest celowe ograniczenie TDE. Próbuję je jakoś ominąć.

Tworzę komponent dynamicznie w sposób następujący:

  • deklaruję zmienną globalną np. var komponent: TKomponent;
  • w OnCreate głównej formy wywołuję konstruktora np. komponent := TKomponent.Create(MainForm);
  • w OnDestroy głównej formy wywołuję destruktora np. komponent.Free;
  • program pięknie działa
    Ten komponent akurat jest niewidoczny podczas działania programu.

Czy taki sposób postępowania jest prawidłowy?
Czy może główna forma sama wywoła destruktora komponentu?

Pozostało 580 znaków

2006-11-30 22:20
0

http://beeography.wordpress.c[...]9/12/just-wanna-let-you-know/


<font color="red">Konto porzucone</span>

Dzięki wszystkim forumowiczom za lata wspólnych dyskusji; miłej zabawy w programowanie!
Sławomir 'Szczawik' Włodkowski

Pozostało 580 znaków

2006-12-01 17:52
0

Wielkie dzięki Szczawik. Teraz wszystko jasne!

Pozostało 580 znaków

2006-12-07 13:36
nonemo1
0

Witam.
No może jasne dla tych co znają angielski. Dla mnie nadal to nie jest jasne. To może ktoś pokazał by krok po kroku jak dodać komponent.
Pozdro.

Pozostało 580 znaków

2006-12-07 18:14
dj
0

Dodajesz tak jak normalnie. Jedyne ograniczenie to fakt że musisz kożystać z domyślnej paqczki dla użytkowników dclusr.bdsproj jak to otworzysz to dadajesz tam swoje komponenty i kompilujesz instalujesz i komponenty są (Tak było u mnie);


Great spirits have always encountered violent opposition from mediocre minds.

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0