Komponenty w TurboDelphi

Odpowiedz Nowy wątek
2006-11-30 08:46

Rejestracja: 14 lat temu

Ostatnio: 11 godzin temu

0

Witam
Zainstalowałem właśnie pakiet TurboDelphi Explorer i spotkała mnie przykra niespodzianka.
Otóż posiada on bardzo dużo komponentów ale nie ma możliwości instalowania nowych, "obcych" komponentów tak jak to było w poprzednich wersjach.
Czy jest może jakiś sposób na "ręczne" instalowanie nowych komponentów?
Proszę o jakiekolwiek informacje na ten temat.

Pozostało 580 znaków

2006-11-30 08:58

Rejestracja: 18 lat temu

Ostatnio: 6 lat temu

0

Zawsze chyba możesz dynamicznie tworzyć komponenty. Średnio to wygodne, no ale. Poza tym Turbo Delphi Explorer to aplikacja darmowa, a pozwala na użycie komercyjne - nie oczekuj, żeby umożliwiała wszystko to, co wersje płatne.


Mam nadzieję, że pomogłem :)

Łukasz Brodny

Pozostało 580 znaków

2006-11-30 09:08

Rejestracja: 14 lat temu

Ostatnio: 11 godzin temu

0

Zgadzam się brodny
Chodzi mi jednak o to że posiadam gotowy komponent, który używałem w Delphi 6 pisząc pewien program. Teraz ten program chcę uaktualnić przy pomocy TurboDelphi, więc muszę stosować ten komponent. Tylko jak to zrobić skoro nie da się go zainstalować?

Pozostało 580 znaków

swiniak
2006-11-30 11:38
swiniak
0

brodny napisal Ci ze mozesz tworzyc dynamicznie komponenty, sam tak robie i nie mialem jeszcze problemu z zadnym z komponentow

Pozostało 580 znaków

2006-11-30 12:10

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 10 lat temu

0

Jest to jedno z celowych - podkreślam: celowych - ograniczeń TDE.

Możesz ewentualnie użycie komponentu za pomocą Delphi 6 zagnieździć w bibliotece i używać dynamicznie w TDE.


<font color="red">Konto porzucone</span>

Dzięki wszystkim forumowiczom za lata wspólnych dyskusji; miłej zabawy w programowanie!
Sławomir 'Szczawik' Włodkowski

Pozostało 580 znaków

nonemo1
2006-11-30 12:27
nonemo1
0

A może by ktoś podał przykład jak to jest z tymi komponentami dynamicznie.
Bo też luknołem na to srodowisko ale szybko zrezygnowałem ze względu na komponenty. No a poza tym nie jestem obeznany w programowaniu tylko podstawy znam to może ktoś poda jak wrzucić na Formę CSpinEdit bo akurat tego tam nie ma.
pozdrawiam.

Pozostało 580 znaków

2006-11-30 16:40

Rejestracja: 14 lat temu

Ostatnio: 11 godzin temu

0

Wiem że to jest celowe ograniczenie TDE. Próbuję je jakoś ominąć.

Tworzę komponent dynamicznie w sposób następujący:

  • deklaruję zmienną globalną np. var komponent: TKomponent;
  • w OnCreate głównej formy wywołuję konstruktora np. komponent := TKomponent.Create(MainForm);
  • w OnDestroy głównej formy wywołuję destruktora np. komponent.Free;
  • program pięknie działa
    Ten komponent akurat jest niewidoczny podczas działania programu.

Czy taki sposób postępowania jest prawidłowy?
Czy może główna forma sama wywoła destruktora komponentu?

Pozostało 580 znaków

2006-11-30 22:20

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 10 lat temu

0

http://beeography.wordpress.c[...]9/12/just-wanna-let-you-know/


<font color="red">Konto porzucone</span>

Dzięki wszystkim forumowiczom za lata wspólnych dyskusji; miłej zabawy w programowanie!
Sławomir 'Szczawik' Włodkowski

Pozostało 580 znaków

2006-12-01 17:52

Rejestracja: 14 lat temu

Ostatnio: 11 godzin temu

0

Wielkie dzięki Szczawik. Teraz wszystko jasne!

Pozostało 580 znaków

nonemo1
2006-12-07 13:36
nonemo1
0

Witam.
No może jasne dla tych co znają angielski. Dla mnie nadal to nie jest jasne. To może ktoś pokazał by krok po kroku jak dodać komponent.
Pozdro.

Pozostało 580 znaków

dj
2006-12-07 18:14
dj

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 10 lat temu

0

Dodajesz tak jak normalnie. Jedyne ograniczenie to fakt że musisz korzystać z domyślnej paqczki dla użytkowników dclusr.bdsproj jak to otworzysz to dadajesz tam swoje komponenty i kompilujesz instalujesz i komponenty są (Tak było u mnie);


Great spirits have always encountered violent opposition from mediocre minds.

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0