poruszanie sie w binarnej postaci pliku

Odpowiedz Nowy wątek
2006-11-23 09:35

Rejestracja: 14 lat temu

Ostatnio: 10 lat temu

0

Witam,
chciałbym móc dostać się do konkretnej części w nagłówku BitMapy, np. do tej która przechowuje informacje o Długośći bądź szerokości obrazu.
Ogólnie: mam jakiś plik i chce otrymać jego postać binarną, coś na kształt tego co robi program HEX EDITOR, następnie chciałbym wpływać na konkretne bity...
Za wszelkie podpowiedzi będę wdzięczny...
Peace

Pozostało 580 znaków

2006-11-23 13:01

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 7 lat temu

0

strumienia + google


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2006-11-23 14:11

Rejestracja: 14 lat temu

Ostatnio: 10 lat temu

0

Tyle to ja wiem...
siedze nad tym juz od 4godzi i próbuje to rozkminić...
Liczyłem na jakąś bardziej konkretną podpowiedź... :P

Pozostało 580 znaków

2006-11-23 14:48

Rejestracja: 14 lat temu

Ostatnio: 10 lat temu

0
procedure TForm1.Button6Click(Sender: TObject);
var
BinaryStream : TFileStream;
Bufor : array[0..63] of integer;
RodzajBM : String;
zawias : Integer;
begin
  RodzajBM :='';
  BinaryStream := TFileStream.Create('C:\cos.bmp' fmOpenRead or fmOpenWrite);
  try
    BinaryStream.Position := 0;
    BinaryStream.WriteBuffer(Bufor,64);
  finally
    BinaryStream.Free;
  end;
  for zawias :=0 to 63 do
  begin
    RodzajBM := RodzajBM + IntToStr(Bufor[zawias]) +'  ';
  end;
  ShowMessage(RodzajBM);
end;

Dlaczego gdy wyświetlam to co zczytałem ze strumienia wychodzą mi cyrty typu:0 0 0 0 1146272 1346124 7367 3683564 -235625 0 6367256 itd
Na początku zawsze są cztery zera 0000
Moim celem jest dostanie się w nagłówku mapy bitowej do bitów określających ilu jest bitowa, jaka ma kompresje oraz jaki ma rozmiar, znam pozysje tych bitów ale gdy chce je czytać to wychodza podobne jak wyzej pierdoły...
POMOCY!!

Pozostało 580 znaków

2006-11-23 15:02

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 7 lat temu

0

a kto Cię tak okłamał, że odczytałeś coś ze strumienia - jak sama nazwa wskazuje Write zapisuje a nie odczytuje


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2006-11-23 15:23

Rejestracja: 13 lat temu

Ostatnio: 6 lat temu

0

Jak byś poczytał ten artykuł to byś wiedział ja odczytać nagłówek bitmapy.

Do tego polecam BITMAPFILEHEADER+F1


<span style="color: blue">"Kolarstwo to jedna z najtrudniejszych dyscyplin sportu. Nawet najgorszy kolarz jest wciąż wybitnym sportowcem."
s.p. Marco Pantani
</span>

Pozostało 580 znaków

2006-11-23 17:47

Rejestracja: 14 lat temu

Ostatnio: 10 lat temu

0

Misiekd, złośliwości zostaw sobie dla mamy, może ona to toleruje ale ja nie, skoro nie chcesz pomóc to po h.. sie odzywasz, następnym razem na czole sobie napisz, podejdź do lustra i popodziwiaj efekt swojej pracy,ooooo... mamie się pochwal jaki dorosły mężczyzna juz jesteś... A jest Write bo przy Read wywalało mi błąd i myślałem że w tamtym miejscu był błąd...
Ps. jeśli masz zamiar coś odpisać to sobie daruj ... szkoda twojego i mojego czasu!

Pozostało 580 znaków

2006-11-23 18:08

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 7 lat temu

0
ziolas napisał(a)

Misiekd, złośliwości zostaw sobie dla mamy, może ona to toleruje ale ja nie, skoro nie chcesz pomóc to po h.. sie odzywasz, następnym razem na czole sobie napisz, podejdź do lustra i popodziwiaj efekt swojej pracy,ooooo... mamie się pochwal jaki dorosły mężczyzna juz jesteś... A jest Write bo przy Read wywalało mi błąd i myślałem że w tamtym miejscu był błąd...
Ps. jeśli masz zamiar coś odpisać to sobie daruj ... szkoda twojego i mojego czasu!

tak się strasznie oburzyłem, ojejku. A jak masz samochód na benzynę ale nie chce jechać to lejesz do niego ropę i sprawdzasz czy pojedzie :>. Miałeś błąd to jak ci się samemu nie chciało poszukać przyczyny to trzeba było kod wkleić razem z treścią błędu. Skąd ktokolwiek miał wiedzieć, że taki wspaniały jesteś i że z ReadBuffer też próbowałeś, tylko ci nie wyszło?

Pretensje miej tylko do siebie a nie do innych - jakie info taka odpowiedz


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2006-11-23 18:47

Rejestracja: 14 lat temu

Ostatnio: 10 lat temu

0

nie będę tego komentował... ale chyba czegoś nie doczytałeś, a mianowicie:
"Ps. jeśli masz zamiar coś odpisać to sobie daruj ... szkoda twojego i mojego czasu!"
Słodkich snów misiaczku, niech Ci się przyśni wszystko co najlepsze...

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0