[PHP] [ŹRÓDO] Wskaźnik stanu komunikatorów

0

W temacie bugów i propozycji do Coyote widziałem że ktoś chciał aby udostępnić źródła mojego projektu- Presence (http://suda.kom.pl/presence/).
Wychodzę wam więc na wprost i są do ściągnięcia tutaj:
http://suda.kom.pl/files/zrodla/presence_src.rar

Jeśli chcielibyście dołączyć go do Coyote to nie mam nic przeciwko :)

0
suda napisał(a)

W temacie bugów i propozycji do Coyote widziałem że ktoś chciał aby udostępnić źródła mojego projektu- Presence (http://suda.kom.pl/presence/).
Wychodzę wam więc na wprost i są do ściągnięcia tutaj:
http://suda.kom.pl/files/zrodla/presence_src.rar

Jeśli chcielibyście dołączyć go do Coyote to nie mam nic przeciwko :)

Wyjde Ci dalej na przeciw :)
Dodaj to sam jako autor:)

system artykulow jest na zasadach wiki, czyli sam mozesz modyfikowac takowe :)

w imieniu 4p - dzieki :)

0

Hmmm dodanie wskaźnika łączy się z ingerencją w jądro Coyote oraz bazę danych (w profilu informacje o nr ICQ, AQQ, idencie Skype, Yahoo, AIM, Jabber).

Moge ściągnąc sobie źródła z CVS i dokonać takowej zmiany i zsubmitować i/lub stworzyć skrypt instalacyjny dla modyfikacji. Więc teraz takie pytanie: czy wskaźniki powinny być w profilu czy w pasku pod postem? A może DIV wyświetlany dopiero po naciśnieciu przycisku? Proszę o propozycje :)

0

Hmm... IMO - w profilu. W pasku nie ma miejsca za bardzo. Ale panel uzytkownika bedzie przechodzil wkrotce gruntowana przemiane wiec byc moze wtedy wykorzystamy Twoj kod :)

Dzieki!

0

W profilu w sumie chodzi jedynie o dodanie pól Jabber, AQQ, Skype, AIM, Yahoo, MSN (niestety tego ostatniego Presence nie obsługuje) więc to nie powinien być kłopot :)

EDIT: Poprzeglądałem źródła z CVS-a i widze ze wymagało by to modyfikacji:
./include/ucp/ucp_main.php
./include/ucp/ucp_view.php
./users.php (dodanie linku magnetycznego dla Skype)
./templates/NAZWA_SKÓRKI/users.tpl
./templates/NAZWA_SKÓRKI/ucp_view.tpl
W czasie wolnym postaram się to zrobić i podesłać do testowania :)

Co do umiejscowienia wskaźników to wymyśliłem taki patent (to jest tylko zfabrykowany screen w paincie ;)):

user image

Po naciśnięciu przycisku IM pokazujemy DIV pod nim i wpisujemy do niego JS-em kod HTML z wskaźnikami które użytkownik wypełnił w profilu. Taka opcja pozwala oszczędzić miejsce na pasku oraz nie spowolni ładowania strony (dane ładowane "na życzenie"). Co wy na to?

0

To ja pisalem o Twoim projekcie (siedze na forum AQQ i stad go znam). Swietnie, ze zechciales nam udostepnic kody.
Twoj pomysl z lista rozwijana wydaje sie najlepszym rozwiazaniem i jestem mocno 'za'.

<font size="1" color="silver">pozdro z biblioteki w San Francisco ;P</span>

0

to ja jeszzce dorzuce od siebie grosik :]

moze by tak, jezeli na liscie mialby sie znalezc tylko jeden komunikator, zamiast przycisku "im" wyswietlic wlasnie przucisk tego komunikatora?

i jeszcze co do samego skryptu - tam, gdzie porownujesz obrazki statusow (skype, yahoo, icq, tlen) zamiast przechowywac te obrazki w kazdej opcji i za kazdym razem je wczytywac, nie lepiej porownywac ich hash? Mniejsze obciazenie dla serwera i mniej plikow do wgrywania razem ze skryptem...

0
tomkiewicz napisał(a)

...zamiast przechowywac te obrazki w kazdej opcji i za kazdym razem je wczytywac, nie lepiej porownywac ich hash? Mniejsze obciazenie dla serwera i mniej plikow do wgrywania razem ze skryptem...

Testowałem kilka metod (m.in. porównywanie hash-y) i ta jest najbardziej wydajna. Hash-e spowolniły skrypt czterokrotnie. W skrypcie jest kawałek benchmarkujący wiec możecie sprawdzić sami (dopisując porównywanie hash-y oczywiście ;)).

0

za wyjątkiem tlenu można sprawdzać sam rozmiar plików, ale jakie hashowanie brałeś pod uwagę ? są szybsze i wolniejsze algorytmy - tutaj wystarczy najprostszy

0

Dwie rzeczy:

  1. Zoptymalizowałem Presence (zczytuje tylko pierwsze 18 bajtów obrazków, więc porównywanie nie będzie wolne)

  2. Udało mi się zaimplementować wskaźniki w Coyote :D Na razie zobaczcie sobie screenshota a jak przyjdę do domu to postawie u siebie testowe forum na którym będziecie mogli po testować modyfikacje :)

[Screeenshot Coyote z Presence]

0

gitowo :)

0

Fakt że mi sie nie chciało ale zrobiłem :P

Zapraszam: http://83.17.50.58/coyote/forum/forum.php?f=3

Proszę tylko przeczytać Welcome ;)

0
suda napisał(a)

Fakt że mi sie nie chciało ale zrobiłem :P

Zapraszam: http://83.17.50.58/coyote/forum/forum.php?f=3

Proszę tylko przeczytać Welcome ;)

Zmień adres w konfiguracji coyota z localhost na zewnętrzny IP, bo na zewnątrz dość kłopotliwe jest poruszanie się :)

0

Uuuu... Teraz zauważyłem :/
Dopiero po 17-tej mogę to poprawić więc jeśli ktoś jest bardzo cierpliwy to musi zamieniać localhost w adresie na 83.17.50.58 aby przeglądać stronkę ;)

0

Brak mi linków. Pod gg powinno być gg://id# itd.

0

No, podoba mi się. Linków - nie jestem pewien czy brak, osobiście na przykład nie używam, raczej kopiuję adres/login jaki mi jest potrzebny (bo moj komunikator nie rozumie xmpp: ;-)). A na serio - mogły by być.

0

a no to "email" też możnaby w to wsadzić (w sumie to nawet www może też ;P)

0

To może niech pojawia się mini profil a pełny byłby po kliknięciu np. w nick autora.
Co wy na to?

EDIT: Już naprawiłem błąd z localhostem i testowe Coyote śmiga prawidłowo :]

0

A więc tak:
pod FF - ok,
pod Operą troszkę gorzej,
pod IE natomiast, po wciśnięciu przycisku IM nie dzieje się nic, oprócz tego, że emoty 'zamierają'.

0

z tym mini profilem po kliknięciu na nick autora - stanowczo nie - już tam jest podpięty normalny profil, w takim małym polu głupio by wyglądało, a i co tam chcesz dać jeszcze ? date rejestracji, ostatnich odwiedzin itp ?

wiem że strasznie nie lubisz IE ale może jednak się trochę skusisz na to żeby pod nim też działało

coś nie bardzo zmieniłeś - linki do tematów dalej mają "localhost" - chyba że to sprawka mojego transparent proxy

BTW możeby zmienić "im" na coś polskiego - mówię już teraz bo niby wersja bardzo alpha ale może dotrwać tak do końca

0
suda napisał(a)

Już naprawiłem błąd z localhostem i testowe Coyote śmiga prawidłowo :]

ja mam nadal localhost w linkach :/

0

I tak samo w wersji finalnej nalezy wydzielic calkowicie style do pliczku css.

0
Adamo napisał(a)

coś nie bardzo zmieniłeś - linki do tematów dalej mają "localhost" - chyba że to sprawka mojego transparent proxy

Fakt. Nie wiem czemu mi sie wydawało że naprawilem w każdym razie już działa na pewno.

Adamo napisał(a)

wiem że strasznie nie lubisz IE ale może jednak się trochę skusisz na to żeby pod nim też działało

Dla Opery sie moge postarać ale dlaczego webdesignerzy mają się meczyć tylko dlatego że programiści IE nie potrafią trzymać się standardów? Kompatybilnością z IE zajmę się jak nie będzie już nic więcej do zrobienia.

Adamo napisał(a)

z tym mini profilem po kliknięciu na nick autora - stanowczo nie - już tam jest podpięty normalny profil, w takim małym polu głupio by wyglądało, a i co tam chcesz dać jeszcze ? date rejestracji, ostatnich odwiedzin itp ?

Źle się zrozumieliśmy :) Mini panel miałby się pojawiać po naciśnięciu przycisku profil a do pełnego przenosił by nick autora. W mini chciałbym: datę ur., email, www, komunikatory.

Adamo napisał(a)

BTW możeby zmienić "im" na coś polskiego

No jak byłby w.w. pomysł to przycisk im by znikł a wszystko było by pod profil :)

Marooned napisał(a)

I tak samo w wersji finalnej nalezy wydzielic calkowicie style do pliczku css.

A oczywiście nieomieszkam :)

0
suda napisał(a)

Dla Opery sie moge postarać ale dlaczego webdesignerzy mają się meczyć tylko dlatego że programiści IE nie potrafią trzymać się standardów? Kompatybilnością z IE zajmę się jak nie będzie już nic więcej do zrobienia.

Powinieneś się męczyć (tak jak męczą się webdesignerzy), bo 2/3 polskich i 3/4 światowych internautów korzysta właśnie z MSIE, a robiąc taką rzecz nie robisz jej dla siebie.

0

Użytkownicy korzystają z IE bo:
1. Nie wiedzą że to źle
2. Są zbyt leniwi żeby zainstalować FF/Operę
a potem jak się coś dzieje to wołają serwis (czyt. znajomych informatyków) żeby "zobaczyli co się stao".

Jak im się nie wyperswaduje IE to taka sytuacja zostanie przez długi czas. Dlatego po wykryciu "MiSIE" proponuję przekierowanie na http://browsehappy.pl/ lub http://killbillsbrowser.com/

MS nie robi supportu dla "przestarzałych rozwiązań" np. Win 98 a wg. zasady: "kto mieczem wojuje, od miecza ginie" jeśli nikt nie będzie wspierał IE to powinien umrzeć śmiercią naturalną ("od obucha" :P).

Takie jest moje zdanie (no i paru moich znajomych) ale polemizacje tego typu lepiej prowadzić w Off-Topic-u ;)

0
suda napisał(a)

Użytkownicy korzystają z IE bo:
1. Nie wiedzą że to źle
2. Są zbyt leniwi żeby zainstalować FF/Operę

3. Nie mają miejsca na dysku, aby instalować FF/Operę oraz sprzęt tak słaby, że IE chodzi na nim szybciej. Ja osobiście nie zainstaluję FF/Opery, dopóki nie zmienię komputera. Czyli jeszcze przez ok. rok.

0

Chętnie o tym pogadam ale nie w tym topicu :)

Założyłem nowy tutaj: Internet Explorer vs Firefox/Opera
Wróćmy więc do tematu Coyote :)

0
suda napisał(a)

Użytkownicy korzystają z IE bo:
Prosze Cie bardzo, nie pisz glupot.
Uzytkownik korzysta z tego, z czego chce. Strona ma funkcjonowac poprawnie niezaleznie od wyboru usera - i totalnie nieistotny jest dla nas powod tego wyboru - to nie nasza sprawa.

Poprawnie napisany kod dziala na wiekszosci przegladarek [no ok, bez nowinek typu CSS3].
Tak wiec ucinajac dalsza dyskusje: kod ma dzialac na wszystkich popularnych przegladarkach - prywatne preferencje programisty nie maja tu zadnego znaczenia.

0

Czy mam rozumiec, ze odmienne zdanie na temat Internet Explorera spowodowalo, ze autor wycofal sie z checi pomocy?
Sa gdzies te kody? Czy wszystko poszlo w eter?

Szkoda by bylo, bo myslalem, ze juz to mogloby funkcjonowac od dawna...

Prosze o jakis odzew w tej sprawie (moze ktos inny).

0

Nie nie bynajmniej nie wycofałem się z pomocy przy Coyote. Po prostu ostatnio mam niewiele wolnego czasu. Postaram się jak najszybciej umieścić źródła moich modyfikacji :)

P.S.: Co do IE to twoje argumenty przekonały mnie że jednak nie można wyperswadowywać "niebieskiego E" :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1