Info: dlaczego 4p jest w takim stanie

0

Heyah banana

Od kilku dni działamy na nowym serwerze, ale jak widać, są pewne problemy.

Q: Skąd tyle krzaków - nowy układ Chomików z Jurkiem Krzakiem? [czyt. George Bush]
A: Serwer wysyła w nagłówku kodowanie a przeglądarki uznają je z wyższym priorytetem niż kodowanie ustawiane w kodzie HTML.
Tak wygląda nagłówek:

Response Headers - http://4programmers.net/Forum/

Date: Fri, 31 Mar 2006 0720 GMT
Server: Apache/2.0.50 (Linux/SUSE)
X-Powered-By: PHP/4.3.8
Keep-Alive: timeout=15, max=99
Connection: Keep-Alive
Transfer-Encoding: chunked
Content-Type: text/html; charset=ISO-8859-2

200 OK
Jeszcze wczoraj było ISO-8859-1 - admin dostał info aby to wywalić, ale jak widać - jest ladminem bo zmienił na ISO-8859-2 :/ Będziemy go drążyć co by się pogrążył...

Q: Dlaczego nie ma dostępu do strony głównej?
A: Ladmin dostał już cynk, że nie działa ModRewrite a bez tego nowy Coyote nie pójdzie niestety. Dlatego póki co strona główna została zablokowana [co skutkuje również niestety, brakiem css/img]. Drążymy ladmina o szybką reakcję.

Dlatego jeśli ktoś odczuwa przymus pisania na forum w stanie obecnym, bardzo proszę o ustawianie ręczne kodowania UTF-8 przed każdym napisanym tekstem aby uniknąć dodawania krzaków do bazy danych.

W tym wątku można również się pożalić na obecny stan rzeczy [co jednak nic nie zmieni].

[<font color="red">edited</span>]
ok, modrewrite naprawiłem sam bez pomocy admina.

pozostaje tylko kodowanie...

0

Kodowanie jest już okej, w nagłowkach w ogóle charset nie ma. A wczoraj było gorzej znacznie...

A ten nowy serwer jakiś taki wolny jest czy mi się tylko wydaje?

0

Tak, właśnie przed chwilą widać admin wstał bo już nie ma kodowania w nagłówku. Może pracuje od 10 ;)

Co do prędkości....... cóż ja mogę :|
Na razie jedziemy na okresie próbnym. Pingi jak i ftp śmiga wyśmienicie - nie było podstaw przypuszczać że strona będzie się ślimaczyć :/

Jak nic się z tym zrobić nie da.. to ja będę namawiał Adama na zmianę lokum [znowu :/] bo to co teraz jest to raczej jest nie do przyjęcia :/

[edited]
uups, ostatnia informacja jest błędna :/

0

to ja tak a propos serwera zaproponuje http://www.progreso.pl/ a tutaj link do dyskusji Progreso lepsze od Home

0

Co do predkosci... Strona glowna jak i forum otwieraja mi sie w czasie rzedu 2-3 sek.
smiem wiec twierdzic ze jest to dosyc szybko :)

0
Marooned napisał(a)

ok, modrewrite naprawiłem sam bez pomocy admina.

przepraszam, ale jak samemu naprawiłeś modrewrite ? włamałeś się na serwer i doinstalowałeś moduł ?? z ciekawości pytam

0

user image
Co to jest kurna chata? :D
Teraz piszę spod IE bo na Firefoxie nie mam tego wątku :D
A co najlepsze, to właśnie pod FF go tworzyłem dziś :|

Totalnie nie wiem o co biega...

Adamo napisał(a)

przepraszam, ale jak samemu naprawiłeś modrewrite ? włamałeś się na serwer i doinstalowałeś moduł ?? z ciekawości pytam
h4x0r mode on

http://corz.org/serv/tricks/htaccess2.php napisał(a)

Before any ReWrite rules. note: +FollowSymLinks must be enabled for any rules to work, this is a security requirement of the rewrite engine. Normally it's enabled in the root and you shouldn't have to add it, but it doesn't hurt to do so, and I'll insert it into all the examples on this page, just in case.

ok.. FF widział 4p.net na nowym serwerze ale forum.4p.net na starym [nie tylko ja, sporo nowych postów tam padało]

dmk już zablokowany więc nie będzie już dezorientacji ;)

0

A szybkość się jakoś poprawiła. Hmm. Ja się tam cieszę :)

0

Ja z kolei nie mogę się zalogować. Ponadto buglista nie działa.

Nie może załadować plików tpl. A co do szybkosci - całkiem szybko dziala teraz.

0

odczekajcie moze pare dni (2-3) z tymi skargami...niech sie serwis umosci definitywnie na serwerze, a admin wlaczy wszystkie potrzebne funkcje..

To tak jakby ktos przeniosl wam dom w inne miejsce, a wy po godz skarzylibyscie, ze nie ma jeszcze wody,pradu, gazu

0

Co do buglisty to nie wiem.. wykrzacza się na $template->display :O
Tak jak napiał Karol - cierpliwości.. czekajcie na pakt stabilizacyjny ;)

0

Eh... jest tragicznie. Po prostu nie mozemy trafic na dobry hosting :/ Juz tyle firm zaliczylem... ;) dmkhost byl ok, gdyby nie te durne zabezpieczenia serwera. Ale serwer dzialal szybko, stabilnie a kontakt z adminem byl dobry (szybko odpisywal).

Tutaj sugerowalem sie dobrym pingiem, lacze tez jest ok, ale sprzetowo to nie wyciaga :/ Kontakt z adminem tez jest raczej sredni.

Chyba najlepsze bylo dawne esolution.pl, serwer ulokowany we Wroclawiu, dobre pingi, admin w porzadku reagowal szybko i dalo sie z nim dogadac. Tyle ze pozniej admin sie zmienil, wprowadzili limity transferowe i lipa... :/

0

Może trzeba spróbować innej drogi?
Ci, którzy znają serwisy o podobnej wielkości co my niechaj zasiągną języka na jakim serwie stoją, jakie mają opinie i wtedy będzie można wybrać spośród sprawdzonej oferty.

0

Moze inni maja wlasne serwery? Kiedys na kurniku byla zrzuta na nowy serwer - no chyba ze to na oplacenie.

P.S czy tylko u mnie nie dzialaja znaczniki i emoty?

0

nie tylko u ciebie...
U mnie też nie działa...
A mam pytanie do twórców 4prog...
Skąd macie kasę na serwer i domene??

0

co do hostingu... to możeby po prostu http://www.nazwa.pl ?
albo: http://www.systemyinternetowe.pl/

Na tym ostatnim obecnie "lata" http://www.oc-forum.org


EDITED:
Przepraszam jeśli wporwadziłem kogoś w błąd ale OC-FORUM działa na http://www.systemyinternetowe.pl/ a nie na nazwa.pl jak wcześniej podawałem.

0

Moge jeszcze dodac, ze dosc czesto wyskakuja bledy SQL typu "Query Failed", nie wiem czy u innych tez.

0

Mi też wyskakują. Na przykład przed chwilą. wystarczyło F5 i było OK.

0

Jak ustawilesm skorke blue, to w ogole tragedia - parse error w template.php :>

0
ravbaker napisał(a)

co do hostingu... to możeby po prostu http://www.nazwa.pl ?
Tyaa.. parokrotnie mniejszy serwis niż nas, guildwars.pl, równolegle z nami miał kłopoty z dostawcą i przenosiny na nowy serwer.
Ich poprzedni to właśnie nazwa.pl - po chamsku zablokowali serwis i 'martwcie się sami'. Porażka...

0

A ja także polecam progreso - najlepszy hosting jaki w życiu widziałem. Strona i tak chodzi bardzo szybko, nie wiem co chcecie :) Na starym serwie było wszystko OK, to też nie wiem czemu został zmieniony :)

0

BatSk8: oni maja tylko wirtualne i do tego maly trensfer miesieczny
w tym momencie 4p ma miesieczny taki jak oni daja roczny

0

Grzebiąc sobie w koszu 4p dałem jakiś temat:

Parse error: parse error, unexpected T_STRING, expecting ']' in /srv/www/htdocs/web1/html/include/template.php(750) : eval()'d code on line 112
daje F5 - nic :/ dopiero po paru minutach zadziałało :/

0

Panowie, wszystkie przedstawione tutaj oferty hostingu sa cienke jak barszcz :/ To znaczy oferta moze i dobra ale dla stron firmowych czy malych serwisow.

My nie mozemy miec juz konta wirtualnego, jak juz cos do serwer dedykowany lub VPS/Reseller. Zwrocie przede wszystkim uwage na transfer, potrzeba nam min. 50 GB na miesiac - nie rok.

0

Hmm sory ze sie wtrace, moze czegos nie rozumiem, ale czy 50 GB/miesiac to jest tak duzo?

Na takim byethost.com jest 30 GB/mies za free, moja galeria stoi na tym serwerze. Wlasnie sprawdzilem czy to nie jest limit na rok, ale od kwietnia mi wyzerowali, wiec miesieczny limit.

No chyba, ze jak na warunki polskie taki transfer to duzo. :|

Nie chce nic sugerowac, bo nie znam sie na tym, ale moze warto sprawdzic tez oferty zagraniczne.... chociaz problem z platnoscia zapewne by byl i pewnie pingi gorsze..

0

Z domen http://4programmers.net/ działa mi tylko Forum dyskusyjne . Wszystkie pozostałe (w tym na przykład artykuły, główna: http://4programmers.net/), do dziś dają mi error:

Serwis przeniesiony na nowy serwer. Prosze poczekac na odswiezenie serwerow DNS. Wkrotce ten adres bedzie wskazywal na prawidlowa lokalizacje witryny 4programmers.net

Od razu po zmianie przez chwilkę działało, a potem przestało.

Dopisane: od razu zaznaczę, że próbowałem zmieniać DNS na różnie inne, ale bez efektu.

0

spróbuj - cmd->ipconfig /flushdns. Prawodpodobnie wina tego, że system trzyma ip serwera w pamięci podręcznej. Sprawdz też C:\windows\system32\drivers\etc\hosts czy nie masz tam przypadkiem wpisanego ip dla 4p.

0

Sprawdzałem, robiłem - to samo.

0
othello napisał(a)

Hmm sory ze sie wtrace, moze czegos nie rozumiem, ale czy 50 GB/miesiac to jest tak duzo?

Ja pisalem o tym w odniesieniu do ofert, ktore zostaly przedstawione w tym temacie, w ktorych to jest bardzo maly limit transferu. Czy to jest duzo? Zalezy od popularnosci, rozmiarow zajmowanych przez cala strone i przede wszystkim - plikow umiezsczonych na serwerze.

Moze warto sprobowac za granica. Z platnoscia nie ma problemu - karta kredytowa. A ze pingi beda wysokie to racja :( Widzisz, problem nie lezy z transferem, ale z wydajnoscia sprzetu. Jednak caly serwis jest oskryptowany, kazde wyswietlenie strony to kilka (kilkanascie) zapytan do bazy, co przeklada sie na okolo 7 zapytan na sekunde. Do tego dochodzi kod PHP, a przede wszystkim skrypt kolorowania skladni - Geshi. Komputer po prostu nie daje rady.

Szczawik: nie wiem, co Ci poradzic, z naszej strony jest wszystko ok. Ale patrzac na statystyki starego serwera, to w kwietniu zanotowal 200 wizyt, wiec nie tylko ty masz taki problem jak widac :/

0

Ja miałem co kilka godzin dobrze, co kilka źle. I to inaczej w danej chwili na FF a inaczej na IE 8-|
W każdym razie, wpis w system32\drivers\etc\hosts załatwił sprawę...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1