BBCode czy znaczniki

0

Na tym etapie prac nalezy pomyslec na BBcode w wersji 0.9.1. Czy wylacyzc calkowicie i zrezygnowac z BBcode na rzecz znacznikow HTML? Tyle, ze wtedy nalezy zastanowic sie nad bezpieczenstwem - np. w przypadku znacznika zeby nie mozna bylo zadnego kodu JS gdzies "wlaczyc". Co o tym myslicie?

0

chyba jednak najlepiej pozbyć się całkowicie html'a tak mi się wydaje

0

To źle Ci się wydaje. [i] już było i się nie sprawdziło. Stąd pomysł, aby ujednolicić znaczniki i wszystkie były w <>. No i tu właśnie pojawia się problem typu .
Ja szczerze, to już sam nie wiem... pośledzę ten wątek i poczytam argumenty.

0

Nie wiem czy dobrze rozumiem w czym problem, ale ja bym tak zrobil

$text = str_replace('<i>', '[i]', $text);
$text = strip_tags($text);
$text = str_replace('[i]', '<i>', $text);

a img chyba nie potrzebne w ogole.

0

[...]
a img chyba nie potrzebne w ogole.

Jak to nie? :d
http://4programmers.net/Forum/viewtopic.php?id=39079

0

Ale dlaczego [i] się nie sprawdziło? Chodzi o jakieś problemy techniczne, czy o przyzwyczajenie? Wg. mnie lepszy jest bbcode, jakiś taki trochę przyjaźniejszy, niż html :P. Lepiej chyba pisać [ url ]http://google.pl[ /url ], niż <a href="http://google.pl">http://google.pl</a>. No i, nie będzie problemów z wywalaniem tylko niektórych tagów.

0

Ale dlaczego [i] się nie sprawdziło?

while (tab[i]) i++;

0

Wg. mnie lepszy jest bbcode, jakiś taki trochę przyjaźniejszy, niż html :P. Lepiej chyba pisać [ url ]http://google.pl[ /url ], niż http://google.pl. No i, nie będzie problemów z wywalaniem tylko niektórych tagów.

Chodzi o pisanie http://google.pl :)
Ja jestem za calkowitym usunieciem bbcode (tzn. w []) i zastapieniem go odpowiednikami w <>. Latwosc bedzie taka sama, a bardziej jednolite wszystko. A co do czystego html... Nie wiem, czy jest taka koniecznosc. Czesc tagow na pewno jest przydatnych (np. sub). Moze zostawic okrojony html. Tylko niektore tagi udostepnic (albo usunac te niebezpiecznie/niepotrzebne/spowalniajace ladowanie strony itp... IMG bym usunal :P ).

0

IMG bym usunal

wtedy zabraknie możliwości tworzenia np. takich postów:
http://4programmers.net/Forum/viewtopic.php?id=50847

to ja myślę tak: zamiana wszystkiego na <> ale tagi, które się pokrywają jak IMG nie zostawiać jak są, ale uznawać tak jakby były z bbcode i przekształcać je dopiero na prawidłową postać. Czyli <font color="darkblue">http://serw.pl/obr.jpg</img></span> przejdzie, ale zapis a'la html już nie: <font color="darkblue">obr.jpg</span> bo tu istnieje możliwość użycia np. JS: <font color="darkblue">obr.jpg</span>

0

IMG bym usunal

wtedy zabraknie możliwości tworzenia np. takich postów:
http://4programmers.net/Forum/viewtopic.php?id=50847

to ja myślę tak: zamiana wszystkiego na <> ale tagi, które się pokrywają jak IMG nie zostawiać jak są, ale uznawać tak jakby były z bbcode i przekształcać je dopiero na prawidłową postać. Czyli <font color="darkblue">http://serw.pl/obr.jpg</img></span> przejdzie, ale zapis a'la html już nie: <font color="darkblue">obr.jpg</span> bo tu istnieje możliwość użycia np. JS: <font color="darkblue">obr.jpg</span>

racja w sumie <> lepsze niż [] tak jak napisałeś

0

IMG bym usunal

wtedy zabraknie możliwości tworzenia np. takich postów:
http://4programmers.net/Forum/viewtopic.php?id=50847

No a po co obrazki do postów wklejać? Czasami jajo można znieść, jak się czeka aż się wczytają. A jak ktoś chce zamieścić obrazek w poście, to niech poda link.

0

No a po co obrazki do postów wklejać? Czasami jajo można znieść, jak się czeka aż się wczytają. A jak ktoś chce zamieścić obrazek w poście, to niech poda link.

true [browar]

0

Hmm. Wczesniej tez myslalem, ze wystarczy link dac. Ale jezeli ktos rozwaznie wkomponowuje obrazki w tresc postu, to znacznie lepszy opis problemu uzyska sie. Tak wiec jestem za zostawieniem img, ale w postaci opisanej przez Marooned'a.
A jak ktos bedzie przesadzal z rozmiarami obrazkow to mu sie usunie :P

0

Ja uwazam ze img powinien byc bo jesli obrazek ma 10kb a proste schematy wiecej nie maja to przy ladowaniu na modemie nawet zajmuje to max 2s i to dosc duzy max :> a jak juz to dryobates napisal czasami duzo to daje do opisu i rowniez jak on to napisal jak ktos przesadzi to mu sie wytnie i juz :P

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1